Comentariile membrilor:

 =  Roadele muncii mele au început să se arate
Maria Mitea
[12.Sep.21 15:13]
”fac planuri cum voi defrișa tufele, cum voi săpa cu hârlețul pământul înțelenit, apoi cum voi semăna” ...

Citesc ce postezi, ”Ogorul ascuns” m-a cucerit prin simplitatea și complexitatea mesajului transmis cu atăta ușurință. La început dai impresia că scrii de dragul scrisului, sau de dragul amintirii,
însă pe parcurs reușești să aduci cu mare ușurință într-un mod subtil învățături de viață mari ...

deși omul modern caută acește învățături în alte surse, de fapt ele sunt mereu în poiana aia, în ”Ogorul ascuns” ...

Felicitări!

O zi cu mult spor!

Maria

 =  Mulțumesc, Maria Mitea
Grig Salvan
[16.Sep.21 04:47]
...pentru răbdarea lecturii și cuvintele de prețuire! Ai intuit bine, scrisul este pentru mine o plăcere în sine, iubesc să povestesc, fapte și întâmplări aparent banale, dar ”cu un anume miez”, deși sunt profesor de socio-umane, evit în povestirile mele interferențele livrești cu domeniul meu de studiu, aș putea încerca să scriu literatură cu tentă ”intelectualistă” cum e trendul azi, dar prefer să scriu mai degrabă cu o tentă colocvială, cu o anume simplitate și ingenuitate, uneori cu o sinceritate debordantă. Și din nou ai intuit bine,„Ogorul ascuns” are un ”tâlc” al lui, nu e doar o simplă relatare a unei amintiri din copilărie cum ar putea să pară la prima vedere, „ogorul ascuns” este e puterea nevăzută care lucrează în fiecare suflet omenesc, ceea ce cultivă fiecare, în taină, în fondul lui interior.
O seară bună!
Grig

 =  tâlc
Maria Mitea
[18.Sep.21 02:34]
ăsta este cuvăntul ce caracterizează povestirile tale,

da așa este, avem nevoie să ne întoarcem la ”puterea nevăzută care lucrează în fiecare suflet omenesc”

Referitor la ”intelectualizare” mi se pare Dalai Lama la un simpozium mondial zicea ” planeta nu are nevoie de mai mulți oameni de success, profesioniști, intelectuali, avem destui,
planeta în disperare are nevoie de oameni: mai mulți pacificatori, vindecători, restauratori, povestitori and lovers of all kind”

Trendul de fapt ne spune că ”intelectualizarea” a devenit un mecanism de autoapărare în spatele căruia ascundem slăbiciunele, complexele, vulnerabilitățile și lipsa de cunoaștere a ”nevăzutului” ...

Mult spor în continuare și inspirație!

Maria,

 =  Opinii despre...
Iulia Elize
[19.Sep.21 00:17]
Da, e bine scris textul. Poate ar trebui, Grig, să treci înspre o mai mare dezvoltare plastică... Lipsesc ”picanteriile”, lățirele textuale, iar textul trebuie dezvoltat mai mult, înspre plasticizare... Un fel de lățire a ideilor pe orizontală, o dezvoltare mai plastică.

Referitor la ce spune Maria, Maria dragă, lumea are nevoie de inteligență, și aceasta tot timpul. Pentru progres și dezvoltarea reală și plusvaloare. Acestea se curtează de când lumea. Autoapărarea și aceea e o realitate, dar mă gândesc că apare când omul fie el inteligent sau nu, pățește ceva. Poate, și omul mai prost, zic și eu... Cred că necazurile apar și la omul inteligent și la cel mai neinteligent, este posibil să apară în mod egal, dar probabil omul inteligent este mai invidiat, în domeniul lui.

Cred că autoapărarea, în general, nu depinde de cât de inteligent e omul, iar inteligența, de multe ori, duce înspre un succes inevitabil și de multe ori este ”curtată” în domeniul în care este, desigur, omul inteligent, pentru că apare nevoia de valoare și de performanță sporită, cum să nu fie nevoie de inteligență???

Poate numai sistemic, când sistemic nu apare valorizarea, dar de obicei apare, în România e cam greu, cred, pentru că așa e. Poate, ar trebui să se muncească mai mult, sistemic... (Și tot oamenii inteligenți ar face diferența.)

 =  Dragă Iulia,
Maria Mitea
[20.Sep.21 13:11]


Mulțumesc de mica provocare. :)
Am să răspund, desigur cu permisiunea lui Grig Salvan, după cum este pagina sa.)

Sunt de acord cu tine,
neapărat cu toții avem nevoie de inteligență.

În cazul de față Grig sa referit la tentă ” Intelectualistă” .

Ca să nu confundăm ”Inteligența ” cu ” Intelectualizarea”
e bine să clarificăm puțin aceste două concepte care sunt două lucruri distincte.

Ce este Inteligența?

Omul nu devine inteligent pentru că merge la școală sau are zeci de diplome. Fiecare poate învăța azi câte ceva, ceea ce nu înseamnă neapărat că învățătura ne face și inteligenți ...


Inteligența este o capacitate înnăscută a fiecărui om, care are menirea de a pune lucrurile laolaltă pentru a vedea funcționarea întregului.

Inteligența are menirea de-al ajută pe om să găsească soluții/răspunsuri pentru o problemă practică.
Aici putem da o mie și una de exemple din ziua de toate zilele cu oameni simpli fără scoală, fără diplome care au săvârșit acte/idei și au dat dovadă de o inteligență strălucitoare.

De exemplu, la mine în sat era un Moș Ion care făcea mobilă din lemn cum nimeni nu face într-o fabrică, fără să fi învățat geometrie, matematică, desen grafic, … nu doar știa să facă mobilă știa și prelucrarea lemnului.

Pe baza inteligenței instruite în școli se ajunge la dezvoltarea ” Intelectului” , care devine logică ...

Una dintre cele mai mari diferențe dintre Inteligența și Intelectualizare, este că Inteligența mai degrabă este paradoxală decât logică.

Chiar în cazul de față, Grig Salvan a ales să-și folosească inteligența, prin a reda tâlcul experienței, decât a ”intelectualiza” experiența …

Să vedem ce este Intelectualizarea?

Intelectualizarea este un mecanism de autoapărare în care persoana se distanțează de sine, de realitate, de emoțiile/ evenimentele pe care le trăiește. Se distanțează de la esență.
Prn intelectualizare, persoana adopta o abordare rece și îndepărtată a problemei, astfel încât să nu-l afecteze emoția, experiența.

Este rezultatul instruirii prin învățare, cunoaștere care de cele mai multe ori are scopul de a integra persoana în categoria ”Intelectuală” , un grup care dă dovadă de un Intelect dezvoltat prin învățare, asimilare ...

Atunci când sistemele noastre de educație pun prea mult accent pe dezvoltarea intelectului, se creează un dezechilibru între Inteligență și Intelect, ca rezultat suferă atât individul, cât și societatea, motiv pentru care se ajunge la compensare ...


Explorând distincția dintre Intelect și Inteligență, ne dăm seama că Inteligența ne încurajează să fim deschiși, onești mai conștienți de modul în care abordăm problemele logice, emoționale și practice, și cum le rezolvăm, și doar prin inteligență putem răspunde creativ provocărilor unei lumi în schimbare.

Într-adevăr cum ai menționat sunt oamenii Inteligenți care fac diferența în viața de zi cu zi,
și nu ”Intelectualistii” …

Acesta se avea în vedere în com lăsat anterior.

Mulțumesc mult de timpul acordat și mica provocare! :)

O zi bună! Cu mult drag!

Maria,


 =  Da, mulțumim lui Grieg, Maria...
Iulia Elize
[20.Sep.21 17:10]
Intelectualizarea probabil nu e o problemă, reprezentând exercițiul capacităților de inteligență și intelectuale, pe domeniu, fie el școală sau profesional.

Într-un sistem real și bun, intelectualii ar avea loc și rol, nu e pericol să fii inteligent, ba din contră. Locul cel mai bun, într-o țară, pentru progres, este rezervat oamenilor deștepți și foarte capabili. Însă, sistemic, probabil România mai are de muncit, față de alte țări... pentru că duce lipsă de dezvoltare sistemică.

La fel în liteartură, de pildă, unde ducem lipsă de pildă de traducători, oameni deștepți și ei, dar care lipsesc, ar putea de pildă să deschidă o piață literară în limba engleză de câteva zeci de milioane de posibili cititori. Cred că noi, Maria, am vinde probabil mai mult, din literatura română, fapt datorat unor OAMENI DEȘTEPȚI și care FAC TREABĂ.

Oricum, să nu ne lăudăm mai tare, avem o țară de oameni deștepți, dar sistemic nu se pot integra, pentru că sistemul este pe alocuri mai lacunar. Am avut o prietenă absolventă ISE Cluj, care a muncit la vânzare mobilă, deci în România e totul posibil și totul cert imposibil. Probabil ducem nevoie de sisteme, de calitate sistemică, fapt ceea ce ne lipsește. României.

De pildă oamenii inteligenți, numai ei pot dezvolta sistemic și integra knowhow-l pot duce real la progres, prin dezvoltarea pe orizontală și pe verticală și sistemică, la care ar contribui.

Mai avem însă de învățat mult și de a aduna knowhow din belșug, numai să putem. Asta atrage bani și integrarea resurselor, apoi sporire și plusvaloare.

Mulțumesc Grieg, mulțumesc, Maria! Cu mult drag, salut!!!

 =  Plus,
Iulia Elize
[20.Sep.21 17:14]
Grig... Grigorie... Grieg... dau miei sau beri.


Salut!!!

 =  Mulțumesc, Iulia Elize...
Grig Salvan
[04.Oct.21 17:48]
... pentru lectură și comentariu. Ai, într-un fel, dreptate privind textul uneori prea ”sumar”, fără dezvoltări orizontale” cum spui. Subiectul ar permite asta, iar „resursele” mele narative și creative la fel. Textul ar câștiga în bogăție, interes și plăcerea lecturii. Dar în ultima vreme evit dezvoltările prea mari, în general autorii de proză din generațiile mai noi le evită (și eu mă iau după ei), mai nou e la modă proza foarte scurtă, „flash stories”, de până la o mie de cuvinte sau chiar proza ultrascurtă de până la șase sute de cuvinte, e un fel de grabă a lecturii, de criză de timp a omului modern care nu mai are timpul disponibil și răbdarea necesară de a lectura în tihnă și pe îndelete un text mai lung. Mulți cititori se uită, din start, la lungimea textului și decid pe loc dacă are rost să înceapă lectura sau nu, din criză de timp și lipsa răbdării de altădată. Dacă textul e scurt și „concis” șansa de a fi citit e mult mai mare.
O săptămână bună și rodnică îți doresc!

 =  *
Iulia Elize
[04.Oct.21 22:56]
Ba nu te lua prea mult, după noutate și efemer, Grieg... Tendințele clasice întotdeauna vor fi prețuite și neprăfuite, pentru că glasul lor dă greutate, de fapt... Scrie cu glas bogat! Lat! Dezvoltat!




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0