Comentariile membrilor:

 =  Foaie verde foi de nuc,
nicolae tomescu
[02.Sep.20 12:59]

Se duc oile, se duc
Şi se duc şi nu mai vin
Pân-la Sfântul Constantin"

zice un bun cunoscător al folclorului poetul Ion Pillat.

Deci, de la „răvășitul oilor”, care are loc în preajma primelor ninsori, și până în 24 mai

rămân stâni fără stăpâni
izvoare fără ciopoare


cum spune un cântec păstoresc din Mărginime

„Calendarul pastoral” este la fel în tot arealul românesc.

Apropo de: „fiindcă acum, că venise primăvara, erau mai mult plecați cu oile și cu turmele, decât pe lângă Stână.”

 =  = drăguțul an! =
Iulia Elize
[06.Sep.20 06:39]
Da, într-adevăr, așa sunt obiceiurile pastorale, odată cu venirea primăverii, oile, ”nu mai aparțin” posesorilor, ci sunt preluate de Ciobani. Care le țin până către toamnă, când sunt predate turmele și se încheie și socotelile (la ”răvășitul oilor”.). De fapt, ciclul păstorului începe, cum ați spus dumneavoastră, când timpul e puțin prietenos încă, la debutul primăverii, urmând ca ei să (le) urce în munte, unde stau până pe la toamnă. Fascinantă nu e atât (numai) datina, cât și anul pastoral, faptul că oamenii mereu se iau (în genere) după starea vremii, după cum soarele este generos, vremea călduță și prielnică, sau dimpotrivă, dacă vremea se răcește prea repede, oile se coboară mai devreme (și se urcă, poate, în munte mai târziu).

Ideea este că oamenii, dar mai ales, Turmele, mersul lor, urmează ciclul soarelui, anual, prielnic, al vremii favorabile, și după timpul pășunilor și al hranei celei bune și suficiente. Probabil universalizarea acestui calendar ține, firesc, și de faptul că în vreme rece nu se poate decât prelua, iar în aceea mai caldă, care începe primăvara... e despre mânat turmele.

Îmi pare rău că formatul site-ului nu îmi permite să ”arăt”, mai mult, despre acest roman, în genere, găsesc că e un format adaptat mai mult textelor de poezie. Îmi vine aproape imposibil să adaptez proză după formatul poetic, deși am încercat. Sunt texte mai lungi, care sunt citite, din păcate, mai greu, fără formatare de text (Față, de exemplu, de primul text, postat. Mai puțin amplu.)

Țin foarte mult la acest șir de texte. Probabil, când o să primiți și cartea, domnule Tomescu, o să înțelegeți, mai bine, anumite nuanțe pe care am vrut să le redau, prin roman. Vă mulțumesc foarte mult pentru popas și pentru frumoasele completări! Ne aducem cu drag aminte de țărani și de oieri și scriem despre ei cu emoție...


Cu mult respect, cu multe aprecieri, Iulia B.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0