Comentariile membrilor:

 =  Alternanță maximă
Viorel Darie
[27.Aug.20 17:31]

între episodul de data trecută, plin de activități culturale, și acest episod de maximă scufundare în realitatea țărănească de prin satele ardelenști. Limbajul are cu toate alte cuvinte, multe specifice zonei Ardealului, descriind munca țăranului, roadele pamăntului, tocmeli țărănești, descântece, superstiții. Cu greu, un om al anilor 2020, trăitor în oraș, își mai aduce aminte din ce a fost (sau din ce încă mai este) de prin vetrele satelor românești.

Tocmai această multitudine de descrieri de preocupări, obiceiuri, obiecte, mai vechi, mai noi, dau importanță scrierilor autorului Nicolae Tomescu, ele ne readuc în imaginație viața cea valoroasă de odinioară.

Cu respect,

Viorel Darie

 =  cu privire la text,
Iulia Elize
[28.Aug.20 03:34]
Domnule Tomescu, vă atrag atenția că ”Văsălie” (scris sub această forma populară) este personajul pricipal propriu, dintr-un roman în curs de a fi publicat, la fel tema luparilor (a strigoilor) (cum apar la mine în roman), fără a fi plagiat, în ceea ce privește fragmentul domniei voastre, dar e o similitudine dublată. Adică apar asemănări (în fragmentul dvs.) cu privire nu la una, ci la două privințe.

V-aș ruga să eliminați - măcar unul - din neajunsuri, cu privire la acest roman, și la fragmentul de mai sus, mai ales dacă reluați aceeași temă și personaj, ca să nu apară pe viitor, doamne ferește, vreo neînțelegere. Romanul meu este acum în lucru editorial, și sper să se rezolve cumva acest neajuns, eu am folosit exact numele de VĂSĂLIE (formă populară) și exact tema dumneavoastră din acest fragment, desigur, eu scriind din noiembrie anul trecut, pe roman. Nu cred că ar fi vorba în niciun caz de plagiat, însă consider că două asemănări atât de evidente trebuiesc evitate, pentru a preveni paralelisme și discuții nedorite și de neașteptat cu privire la autori. Și cu privire la opera acestora.


Am intervenit cu comentariu, ca să previn aceste neajunsuri, care pot apărea, și comentarii nedrepte față de mine. Vă mulțumesc.

Mulțumesc, încă o dată, pentru înțelegere!

 =  Bucuros de oaspeți
nicolae tomescu
[28.Aug.20 10:36]
Re:Alternanță maximă
Și eu m-am gândit la această alternanță. Este o mare deosebire între cel ce s-a ocupat de jazz ,Nicolae (Nae) Ionescu, și acei țărani ardeleni de demult. Dar n-am vrut să-l ocolesc. Jazzul din țara noastră îi datorează multe. Atât pe el, cât și pe Ghiță Sântea, i-am cunoscut încă din copilărie
Vă mulțumesc pentru statornica apariție de pe această pagină.
Re: Cu privire la text
N-aveți de ce vă face probleme, sunt mii de Văsălie în podișul Transilvan. Doar prin sat erau numiți așa. La școală, ori la armată, îi strigau Vasile. Și Ionuț Fulea cântă:. „Văsălie, Văsălie, te știu om de omenie...”
Eu îmi făceam probleme cu titlul (Oameni și vremuri), de aceea o să-l schimb. Dac-ar mai trăi medicul, scriitorul, profesorul universitar medicinist, omul politic, din Iași Ion Mironescu m-ar putea acuza de plagiat. El a scris, o carte, intitulată, ca scurtele mele povestiri. (Oameni și Vremuri) După o povestire de a lui s-a turnat filmul „Nepoții gornistului” Chiar și Sadoveanu (de-ar mai trăi) m-ar putea acuza. Abia după câteva decenii de la poveste spusă de Susană, la claca de desfăcut cucuruz, am citit o povestire de a lui cu exact cu același conținut. Susană, femeie aproape analfabetă, nu cred că a avut acces la scrierile marelui povestitor. Mai degrabă M.S. a auzit o poveste care circula pe Valea frumoasei. Satul de unde provenea ea era aproape de Petrești, lângă Sebeș.
Oricum, mă bucur că v-ați aplecat asupra acestui text.

Cu cele mai bune gânduri

 =  Adaug,
Iulia Elize
[28.Aug.20 15:36]
Domnule Tomescu,

Văsălie este personajul meu principal (sunt trei majore), într-o carte de 416 pagini, iar tema luparilor, de asemenea o temă de axă. În maximum câteva săptămâni cartea o să fie gata, și îmi pare rău, că dacă cumva preluați același personaj și aceeași temă, mai ales pe multe capitole, or să se facă paralelisme.

Cartea mea e gata, muncesc la ea de foarte mult timp, mult mai intens din noiembrie anul trecut, e în proces editorial, așa că v-aș ruga să nu folosiți temele mele axă (sau personajul meu principal) mult amplificate în textul dvs. - mai ales pe un roman în care ați amplifica foarte mult (pe mai multe capitole) aceeași temă și personaj.

Faceți însă cum vreți dumneavoastră. Eu mi-am spus părerea mea și situația în care mă aflu.

Cu sinceritate,

Iulia Elize

 =  Puteți fi liniștită
nicolae tomescu
[28.Aug.20 19:51]
Văsălie al meu apare doar în acest text scurt. Dacă vreți schimb numele personajului.
M-ar interesa cartea Dv. Pentru mine este un subiect incitant.
Ați găsit Comoara de pe Arieș a soților Popa?

 =  *
Iulia Elize
[29.Aug.20 09:40]
Este în regulă, să păstrați tema și personajul, dacă apar succint, în fragment foarte scurt, în textul dvs. Vă trimit cartea, ”Miei albi...” după ce va apărea, nu cred că mai durează foarte mult, din punct de vedere editorial. V-o trimit cu foarte mult drag. Nu am găsit cartea cu pricina, ”Comoara de pe Arieș” cumva nu am apucat să fac și asta, poate facem un mic schimb, în caz că mai dețineți vreun exemplar, cred că e rară... Dacă nu, e foarte în regulă, pentru că, cu siguranță, o voi găsi la Bibliotecă, pe internet nu cred. M-a atras specificitatea de limbaj, cu privire la ea...

Mult spor la scris și toate urările mele de bine, domnule Tomescu! Vă contactez după ce îmi apare romanul, ca să vi-l pot trimite.

Cu respecte,

Iulia ELIZE, Autoare




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0