Comentariile membrilor:

 =  opinie
PaulBogdan
[12.Feb.23 07:56]
Poezia suferă de rimă falsă, ritm și măsură..

 =  e problema domniei voastre, stimate corector.
Aurel Petre
[12.Feb.23 08:00]
Poate gândiți că mi-ați scos prea multe texte din atelier, băgați-le pe toate înapoi, că doar nu oricine scrie literatură adevărată.

 =  ...
PaulBogdan
[12.Feb.23 09:12]
Nu este vorba de literatură adevărată, ci de faptul că, atunci când abordezi stilul poeziei clasice trebuie să îi urmezi canoanele. Puseul acesta de aroganță chiar nu vă ajută.

 =  ...
Aurel Petre
[12.Feb.23 10:06]
De obicei, critica literatului incapabil consistă în afirmarea însuşirilor ce lipsesc dintr-o lucrare literară din pricină că aprofundarea calităţilor evidente îi este dificilă.”

Tudor Arghezi

 =  Dragi colegi, HELP!
BogdanGeana
[16.Feb.23 16:10]
Aici avem o poezie, despre care domnul Aurel Petre nu mai știe ce să creadă, după ce unii i-au zis că NU de l-au trimis și la atelier. Vă rog ca în spiritul acestui ATELIER, să evaluați voi, sincer, și să îi dați sfaturi literare, dacă e cazul, domnului Petre!

Mulțumesc!

Rudy, critică constructivă, da?

 =  Atunci
Gabriel Nicolae Mihăilă
[16.Feb.23 16:19]
când sacrifici totul pentru rimă e ca și cum te-ai ascunde de cutremur sub umbrelă într-un bloc cu bulină roșie. Zic și eu de departe. Poezia cu rimă este pentru poeții experimentați care pot spune ceva nou cu mâinile retezate și limba smulsă cu pantentul. Am să ma opresc, de exemplu, la un vers lipsit de sens “Degetele moi mai trosnesc prin oase”. Mai sunt și alte exemple. Să nu fie cu supărare, e doar o parere. Se poate lucra pe un schelet, dar importante sunt articulațiile. Gânduri bune! Sănătate!

 =  Prime r
BogdanGeana
[16.Feb.23 16:19]
Așa începe: A plecat 'ntr-o zi pe-un munte pustiu,

Greu de citit, aproape imposibil de proununțat chiar de oameni cu cursuri de dicție în spate. La ”ntr” cititorul zici că râgâie, nu altceva, îi vine tot fluxul gastric în gât.
”Iarna-n amintirea ce-a lăsat-o-n picur,
Drumul său pășește în ani ca să fiu
Ramul cu noi frunze ce-n soare mă bucur.
A plecat cu basmul lumilor de gheață,”
Iar aici se pierde tot. Pe mine m-ai pierdut. Nu pricep nimic. Fără supărare, i-am mai dat o șansă și, iată:
”Apele duc zeii să scalde-n verdeață,
Văntul primăverii fierbe demiurg.”

Zeii să scalde ce? Ițarii, sau ce. A scălda știam că e reflexiv.

Părerea mea e că ai vrut tu ceva, dar ce a ieșit nu e întocmai ce ai vrut. După mine mai ai mult de lucrat, cel puțin la începuturile de poem.

 =  ...
Aurel Petre
[16.Feb.23 16:29]
Mulțumesc, Bogda Geană! conteaza înțelegerea a ceea ce spiritul spune în scris, decât justețea regulilor. Îi mulțumesc și lui Paul Bogdan, am inteles ceea ce vrea să spuna, dar nu am numărat niciodată silabe și nici nu o voi face. O melodie poate fi fredonată în primul rând și apoi pusă pe note...dar uneori mai sunt și lăutarii ascultați.

 =  Aurel Petre never say never
BogdanGeana
[16.Feb.23 16:33]
Am înțeles cocoșismul cu număratul silabelor, am înțeles și vulgarizarea prozodiei. Te întreb altfel:
dumitale îți place asta: ”A plecat 'ntr-o zi pe-un munte”. Pentru că dacă mă întrebi pe mine eu îți voi spune că îi îndepărtează pe cititori. Te încurci în consoane și nici măcar nu promiți nimic. Putea fi o aliterație, ar fi avut sens, dar NU E. Eu zic să profiți că e ATELIER și să încerci mai mult, să încerci și altceva. Baftă!

 =  răspuns
Aurel Petre
[16.Feb.23 16:45]
Bogdan Geană, dacă nu înțelegeți metaforele care vă bagă în ceață și 'ntro- ul ăla, cu toate că se folosește și e corect, de ce ați scos textul din atelier?
Numai comentez nimic, poate domniile voastre înțeleg diferit anumite metafore.
Totuși Arghezi are dreptate, nu vă fie frica de cugetările sale.

 =  Aurel Petre răspuns
BogdanGeana
[16.Feb.23 16:45]
Stimate domn. Am scos textul din atelier pentru că v-ați arătat nemulțumit de sfaturile primite, și pentru că am zis că meritați o șansa. Suntem cu toții foarte subiectivi, așa că poate nu e rău să ascultăm și ce au de zis colegii mei, ceilalți autori de pe site, oameni care citesc multă poezie, scriu și comenteaza, ca și mine, zilnic, multă poezie. Așa că eu zic să vedem ce zic și ei, pentru că niciodată nu e prea târziu să învățăm.

Cum să îmi fie frică de Arghezi? Dacă ați fi citit câte ceva astăzi, ați fi văzut că am chiar apelat la patina maestrului.

P:S.
ntro se folosește, sigur și e și corect, aveți dreptate. Eu zic următorul poem să îl începeți: ”ntr-însa.....”

 =  Bogdan Geană
Aurel Petre
[16.Feb.23 16:53]
Treceți mai departe, nu sunt de luat în seamă. Am modificat de n ori poezia. Mulțumesc!
Totuși Arghezi are dreptete, nu sunt eu de vină că nu înțelegeți metafore. Observ că ultimul raspuns nu a trecut de barieră. Să vă fie de bine!

 =  Parere
Florin Rădulescu-Rudy
[16.Feb.23 17:05]
Poezia e slaba, aritmica, greoaie. Dar nu poti ajuta cu forta pe cineva care nu intelege ca are nevoie de ajutor ca sa progreseze si se considera un neinteles in timp ce restul sunt doar niste rauvoitori.

Rudy




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0