Comentariile membrilor:

 =  Alte motive
nicolae tomescu
[12.Aug.19 17:04]
B>Datorită faptului că la școala din sat nu putea învăța în limba română, ci numai în limba maghiară, la doar 14 ani a trecut munții în Moldova...
Este vorba de școala din Săliște (jud. Sibiu) atestată documentar la 1591, dar sigur mai veche. Această școală, la care au învățat mii de elevi în cursul existenței sale, a avut tot timpul limba de predare română. E drept că în 1907 s-a introdus introdus, alături de celelalte obiecte, și limba maghiară. Dar niciodată elevii, n-au învățat-o, cât de cât, s-o poată vorbi cursiv. Iată ce ne spune viitorul acad. Onisifor Ghibu care-l însoțea pe Iaszi Oskar, directorul unei reviste culturale budapestane, care într-o vizită făcută în Săliștea Sibiului, se interesa și de progresele făcute de elevii școlii de aici, cotată ca una dintre cele mai bune școli confesionale românești din Transilvania. Din convorbirea pe care vrea să o înfiripe, în ungurește, cu un grup de copii din ultima clasă ne dăm seama că aceștia nu prezentau nici un interes pentru această limbă. Copii spun că ei n-au învățat așa cum îi întreabă domnul străin.
- Dar voi cum ați învățat?
- noi am învățat așa: Ez pad, ez a tabla , ez a astal…Așa știm. Dar cum întreabă dumnealui noi n-am învățat. ( O. Ghibu „Pe baricadele vieții”, Cluj Napoca, 1981, p. 196.)
Deci, sigur, Marina Hociotă a avut alte motive, poate de ordin familial sau personal, să-și părăsească satul natal.
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !