Comentariile membrilor:

 =  Aveți dreptate
nicolae tomescu
[21.Apr.17 10:30]
Aveți dreptate în legătură cu preotul C.Necula. Doi dintre nepoții mei au fost botezați de dumnealui. A reușit să-i atragă pe copiii mai mărișori, prezenți, implicându-i în desfășurarea ceremoniei, vorbindu-le pe înțelesul lor, aproape jucându-se cu ei.
Mi-ați mai adus aminte, indirect, și de preotul Iosif Trifa care în anii interbelici a încercat o reformă a bisericii ortodoxe. Acesta prin predici și prin scris a luptat împotriva beției, a ne cinstei, a vieții pline de păcate a a multor enoriași ai acestei biserici. Mult timp a fost sprijinit de mitropolitul Bălan al Ardealului. Dar se pare că acesta era nemulțumit că I. Trifa a ajuns la o prea mare popularitate. A fost caterisit, la înmormântarea lui s-a auzit un singur sunet de clopot al catedralei, i-au fost scoase, el fiind în coșciug, hainele preoțești. S-a stins și el în muțenie purtând toată nefericirea în suflet. Doar după 1989 a fost reabilitat de către un sinod al BOR.
Cred că aveți o greșeală de tastare : Trebuie înțeles în mod corect această afirmație a mea Nu era mai bine Trebuie înțeleasă

 =  apropierea prin îndepărtare
Vasile Munteanu
[21.Apr.17 14:58]

fără pretenția de a avea dreptate, există, Pane, așa cred, o libertate de care nu te poți bucura deplin decât în exil și o critică de care nu te poți apropia decât prin asimilare.

altfel spus (și mai aplicat): credința în afara faptelor poate fi, desigur, nemăsurată; de asemenea, ea tot nemăsurată poate fi (și mă tem că astfel stau lucrurile) atunci când rufele spălate în public nu sunt ale noastre; sau, după cum ziceam Racine "Când curge sângele altuia, și nu al celui drag!". Însă măsura ei adevărată (și asta cred, pentru că vorbesc din poziția necredinciosului) rezidă în puterea (cel mai adesea imposibil de explicat) de a influența lucrurile.

rămâne speranța că părintele Necula (și or mai fi - sper - asemenea domniei sale) nu este lipsit de atitudine față de strâmbătățile Bisericii; doar că nu îș usucă rufele în piață; altminteri, vorba aia: faima dobândită poate fi înțeleasă prin prețul plătit.


 =  err
Vasile Munteanu
[21.Apr.17 15:00]
*își

 =  încă un aspect
Vasile Munteanu
[21.Apr.17 15:07]
spui tu: "lucruri care l-ar putea îndepărta de ceea ce iubește el mai mult: Evanghelizarea, răspândirea lui Hristos în oameni, misiunea de bază a oricărui preot."

la care eu spun doar atât: pe apostoli, nu Biserica i-a trimis în lume.

 =  mulțumesc
Paul Bogdan
[21.Apr.17 15:09]
Domnule Tomescu, ați sesizat bine aspectele expuse. Mi-e foarte drag de cei care au curajul de a lupta și din interior, nu numai spre exterior. Aveți dreptate în legătură cu exprimarea. Folosisem inițial cuvântul „enunț” dar, considerându-l prea pretențios, l-am modificat cu „afirmație”.

Frate Vasile, nu numai că sunt convins, dar și știu că există oameni ca părintele Necula care luptă din interior. Într-adevăr, critica în public ar bucura „opoziția”, dar, din păcate, din interior nu se prea poate lupta... ești exclus imediat tocmai pentru a-ți pierde calitatea de vorbitor în numele Bisericii din care faci parte.

 =  re
Paul Bogdan
[21.Apr.17 15:10]
Frate Vasile, te înșeli, Biserica i-a trimis în lume în urma poruncii lui Hristos. N-au plecat de capul lor, ci în urma unor hotărâri de... „staff” :)

 =  .
Vasile Munteanu
[21.Apr.17 15:17]
cum nu am informații din interior, nu pot decât să îți dau dreptate; și să mai spun că, probabil, expresia: peștele de la cap se împute nu este una gratuită.

eu cred că, în general, pentru orice instituție, cu atât mai mult pentru Biserică, cei mai prețuiți oameni ar trebui să fie exact aceștia, care laudă în afară și critică numai în interior; pentru că e o dovadă clară că aceștia își doresc cu adevărat îndreptarea lucrurilor, iar nu subimnarea autorității și/ sau privilegii personale.

a îndepărta astfel de oameni este lipsit de înțelepciune: nu doar că te lipsești de oameni cu spirit de observație, dar având caracter; dar, în plus, de ce să riști să-i transformi în aversari?

în fine, ne dăm și noi cu părerea, pentru că despre mine știu sigur că nu mă număr printre aceia capabili a influența lucrurile. :)
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !