Comentariile membrilor:

 =  mai expresiv
Corneliu Traian Atanasiu
[30.Oct.15 09:02]
dan norea photo dn_zpshlybxhen.jpg

Vânt prin buzunar confirmă o lipsă pecuniară care se conjugă perfect cu rafalele toamnei. Norocul hoinarului este că pe-aleile parcului (găsește) aur peste tot. De ce nu i-ar ajunge?

Totdeauna aluzia ușor eliptică la o expresie cunoscută face poemul mai scurt, mai expresiv și mai tensionat.

 =  Re: mai expresiv
Dan Norea
[30.Oct.15 13:20]
Cornel, poemul evidențiat de tine îmi place cel mai puțin din cele trei. Conține o metaforă mult prea explicită "aur peste tot". E drept, am mai strecurat metafore și altă dată, dar ceva mai mascate, folosindu-mă de un dublu înțeles.

Al doilea în preferințele meele este cel cu buburuza, care promite simbolic stării de singurătate un final, presupus fericit.

Cel mai mult îmi place cel cu "Maestrul și Margareta". Lăsând deoparte aluzia la romanul lui Bulgakov, unul din preferatele mele, poemul sugerează că și maeștrii pot avea îndoieli: "Mă iubește, nu mă iubește...".



 =  Cel cu buburuza...
Gârda Petru Ioan
[30.Oct.15 20:00]
...e preferatul meu. De altfel, l-am votat cu 5 puncte la concursul săptămânal. Cred că am scris cândva unul asemănător.
Cu maestrul am o rezervă. Maestru în ce? De unde știe observatorul neutru care e haijinul că pe bancă e un ”maestru”?

 =  Re: Cel cu buburuza...
Dan Norea
[31.Oct.15 10:21]
Nelu, țin minte că ai votat poemul cu buburuza. Nu țin minte poemul tău similar, dar e posibil să fi funcționat inconștientul.

În privința maestrului, te contrazic. Din titlul romanului lui Bulgakov reiese în ce era maestru? Nu. Observatorul haijin ar putea să știe, dacă cel de pe bancă este maestru în haiku. Dar nu mi se pare important. Ideea mea este că maeștrii, indiferent de domeniu, sunt oameni ca toți oamenii, pot fi singuri și pot avea îndoilei "mă iubește, nu mă iubește...".


 =  Mă așteptam să zici...
Gârda Petru Ioan
[31.Oct.15 13:08]
...”maestrul sunt eu”! Și te credeam.

 =  D”ale lui Bulgakov!
Ion Cuzuioc
[31.Oct.15 13:43]
Dane, eu, care l-am citit în original din scoarță-n scoarță pe Bulgakov, am și intuit că poate fi vorba de „Maestrul și Margareta”, dar, sincer să fim, chiar și colegii noștri mai pot uita din clasica rusă. Dacă scriai cu majuscule haiku-ul- senryu avea o soartă deconspirată.Mai pe scurt, mi-au plăcut toate, dar în altă ordine:2, 3, 1.Felicitări și succese!

 =  Re: Mă așteptam să zici... D”ale lui Bulgakov!
Dan Norea
[31.Oct.15 14:23]
Nelu, nu puteam spune că maestrul sunt eu. Nu pentru că n-aș fi, ci pentru că n-am nevoie de margarete ca să aflu dacă mă iubește sau nu. :)


Ioane, dacă scriam cu majuscule n-avea niciun haz. De altfel, sunt convins că cei mai mulți cititori au făcut legătura cu titlul lui Bulgakov. Altfel poemul nu ar fi luat locul I în concursul săptămânal.
Dar uite că mai sunt și cititori, ca tine și ca Nelu, cărora maestrul meu nu le-a plăcut, chiar dacă le-a plăcut cel al lui Bulgakov. :)



 =  Făr”de Bulgakov!?
Ion Cuzuioc
[31.Oct.15 15:25]
Dane, de acord, parțial, dar, hai să inversăm starea de lucruri, imaginar cel puțin: s-admitem că nu este niciun Bulgakov și, deci nici „Maestrul și Margareta”, autorul senryu s-a referit la un maestru și o doamnă, domnișoară cu prenumele Margaretă care se plimbă prin parc, se așează pe bancă și mai rup sau rupe și petale(ă).Poate fi și așa?Sigur că da. Și-apoi, ești convins că cei care-au punctat poemul s-au referit la Bulgakov? Cu atât mai mult că maestrul poate fi chiar Petru Gârda!Ai văzut câtă bătaie de cap? E meritul tău și al poemului!!!

 =  Re: Făr”de Bulgakov!?
Dan Norea
[31.Oct.15 15:38]
Nu, Ioane, pentru că tema grupajului este singurătatea. Iar "margareta" cu literă mică e floarea căreia, conform obiceiului, îi rupi o petală și spui "mă iubește" și mai rupi una și spui "nu mă iubește"... La ultima petală afli adevărul.
Și da, sunt convins că cei mai mulți din cei care au votat poemul au auzit de "Maestrul și Margareta". Doar suntem intelectuali, ce plm! :)



 =  Maestrul și Margareta la Chișinău!
Ion Cuzuioc
[31.Oct.15 18:52]
Dreptate-ți dau, frate Dan, atunci când te referi la floarea mitologică margareta despre care s-au scris atâtea și atâtea legende. Apropo, cred că știi sau ai auzit despre soarta nefericită a unor regizori și actori care-au montat și jucat piesa „Maestrul și Margareta”?Când vii la Chișinău vei avea ocazia să privești spectacolul dat montat de către distinsul regizor și actor Sandu Grecu la Teatrul Național SATIRICUS „Ion Luca Caragiale” pe care l-a fondat și-l conduce cu brio! Slavă Domnului cu toții se simt bine merci! Te citesc și te urmăresc frățește și mă bucur de ceea ce realizezi!Succese și mai departe!




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !