Comentariile membrilor:

+ O temă interesantă, un articol reușit!
Vali Slavu
[10.Dec.18 14:27]
Acest articol scris cu meticulozitatea specifică autorului Cornel Rodean pe mine m-a fascinat. Eu am scris despre oglindirea enigmisticii în literatură, urmând cam aceeași schemă. De fapt, lucrarea mea s-a scris singură, pentru că am început, de prin liceu, să-mi notez exemple, din plăcere, fără să știu că, peste ani, le voi valorifica.
Revenind la articolul tău, fiecare epigramist ar mai putea adăuga multe exemple, din creația proprie sau a confraților. Mie, de exemplu, mi-au venit în minte metagramele din epigrama lui Nae Bunduri, cu „țara sașilor pierduți”. Sau metagrama domnului Petrone: „Să găsească-un cărturar / Printre… corturari.”
Sunt multe alte epigrame ale căror poante se bazează pe androgin. De exemplu: Unui fotbalist... „Noaptea-n bar și ziua-n... bară.” (Virgil Șchiopescu – Unui fotbalist...), „Cu capitala-n București / Și capitalul... nicăierea.” (Ion Moraru – Țara noastră). Ion Moraru, de altfel, apare cu un exemplu și în articolul tău. Nu întâmplător recurge la enigmistică, fiind pasionat de rebus. Eu mă cam feresc să folosesc jocuri de cuvinte, pentru că mă gândesc că le-au mai trecut și altora prin minte, înaintea mea. Ca urmare, nu prea am epigrame de acest gen. Am fost tentată, la început, dar acum... mai cu precauție. Apropo de epigramiști care folosesc problemele de rebus în creațiile lor, puteai scrie un articol întreg, exemplificând numai din Dan Norea.
În concluzie, articolul se adresează epigramiștilor, rebusiștilor, dar și celor care îndrăgesc frumusețea limbii române și jocurile de cuvinte. Desigur, ar fi meritat o citire și mai atentă, din partea mea, dar am restanțe mari la toate treburile. Voi reveni, cândva, asupra lui. Sper să-l citesc în "Epigrama" și în "Rebus Flacăra".
Felicitări sincere!

 =  Sper să fie și util
Rodean Stefan-Cornel
[06.Oct.15 17:19]
Mulțumesc, Vali, pentru lectură, pentru completările pertinente și pentru felicitări. Sper ca articolul să fie și util, mai ales pentru începători.
Numai bine!
Cornel

+ Mulțumim, domnule Profesor!
Laurentiu Ghita
[07.Oct.15 12:30]
Ca de obicei, excelente povețele fratelui Cornel. Poate chiar ar fi de interes pentru candidații la titlul de „epigramist” să caute nițeluș prin arhiva AGONIEI articolele pe tema tehnicii literare! Că tot suntem întrebați mereu: „cum se scrie o epigramă”!

+ Sugestie
Dan Norea
[07.Oct.15 13:19]
Indiferent cine a fost mai întâi, oul sau găina, la ora actuală există foarte mulți epigramiști cu experiențe rebusistice la activ sau invers. Dar nu numai pentru ei, ci și pentru toți ceilalți epigramiști, în special pentru cei începători, articolul de față trebuie adăugat la un volum pe care l-am putea intitula "Lecții despre epigramă". Volum structurat inițial de Elis Râpeanu, în care Cornel Rodean a scris deja un capitol important, cel despre prozodie.

Pentru că am fost citat atât de Cornel Rodean cât și de Vali Slavu, menționez că singurele tehnici rebusistice folosite premeditat, chiar consecvent, în volumul meu "Epi...gramatica" sunt omonimia, polisemia și ligamentarea. Din celelalte am folosit accidental câte ceva, fără a fi conștient de tehnica respectivă. Lucru pe care e posibil să-l repar, în sensul tratării sistematice
a fiecăreia din ele, într-un viitor volum.

Lui Cornel îi sugerez transformarea articolului într-un eseu amplu, cu o tratare aprofundată și cu mult mai multe citate. Va fi util nu numai epigramiștilor, rebusiștilor, dar și cercetătorilor și, de ce nu, profesorilor de limba română.



 =  Merg mai departe și zic...
Gârda Petru Ioan
[07.Oct.15 15:59]
Dacă avem o (unică) doamnă în epigramă, de ce n-am și un (unic) domn? Ți-ar putea fi îndrumător tot profesorul Ștefab Cazimir, care are mintea brici și acum. Sau... d-na doctor. Presupun că are dreptul, din moment ce îl au unii fără liceu...
Asata mai în glumă, mai în serios. Mai în serios, trebuie să-ți spun că am îndrumat zeci de epigramiști, începători sau etern începători, către eseurile tale despre epigramă. Sper că o parte m-au ascultat. Eu am ce învăța (și) din acest articol, drept pentru care îți mulțumesc.
Referitor la epigrama mea citată aici, eu am pus punct după Mircea, așa cum îmi aduc aminte că era în original. Se adaugă un sens în plus: îmi amintesc atunci când stau la cozi actuale.

 =  O lecție binevenită
Liviu Gogu
[07.Oct.15 17:59]
Vă mulțumesc, pentru ea! Pentru mine sunt informații inedite și extrem de utile. Ca și din celelalte lecții pe care le-ați postat anterior, am învățat lucruri despre care nici măcar nu știam că există, cu ceva vreme în urmă.

 =  Să nu exagerăm!
Rodean Stefan-Cornel
[08.Oct.15 07:00]
Laurențiu,
Mulțumesc, dar titlul comentariului tău... (vezi titlul la al meu, cel de acuma).
Dane,
Referitor la sfatul de a dezvolta lucrarea, politicos ar fi să spun „Mulțumesc pentru idee, o să mă mai gândesc.”, dar nu prea cred...
În legătură cu acea posibilă carte, din care eu aș fi scris deja capitolul despre prozodie, repet ceea ce am spus de nu știu câte ori:
Acele articolașe, intitulate „Învățăm împreună” nu au fost și nu sunt „lecții” ci, în cea mai mare parte, ele reprezintă doar simple note de studiu (adică ce mi-am extras eu de prin alte locuri). Contribuția mea a fost doar de stabilire a temelor, de grupare, de sistematizare și de prezentare a informațiilor, astfel încât să fie mai ușor accesibile și utile începătorilor în abordarea versificației „în stil clasic”. Dar, insist, nota de originalitate a lor este foarte mică. În concluzie, te trimit și pe tine, respectuos, la titlul comentariului meu.
Nelu Gârda,
În mare parte, ceea ce i-am răspuns lui Dan este valabil și pentru tine.
Despre punctul acela de după „Mircea”, îți spun sincer, de regulă lucrez atent, dar efectiv eu nu l-am văzut (este posibil să nici nu fi fost acolo unde m-am documentat eu). Dar, poate mai bine așa, că dacă îl vedeam nu știu dacă mai dădeam exemplul respectiv (:)). Vorbind serios, am înțeles ce mi-ai spus, dar eu nu sunt convins sută la sută că epigrama este mai bună cu acel punct. Nu mai argumentez, că mi-ar lua prea mult timp și iar m-ar mai trimite cineva (în glumă, bineînțeles, ca și tine) la doctorat...
Liviu Gogu,
Încântat de interesul manifestat și de progresele evidente făcute în ultima perioadă. Succes în continuare!
Tuturor, mulțumiri și numai bine!
Cornel

 =  Completare, pentru Nelu Gârda
Rodean Stefan-Cornel
[08.Oct.15 06:34]
Acuma, corect față de tine ar fi să pun acel punct, dar ar fi incorect față de Eugenia Reiter (mulțumim, încă o dată, doamnă, pentru interesul față de problemele epigramiștilor), care a trecut textul la "Recomandate" și, dacă fac modificări la el, se pierde recomandarea, din câte știu eu.
Cornel

+ Mulțumim pentru lecție
nicolae bunduri
[21.Oct.15 18:50]
Documentat, elevat, rafinat- bun și pentru începători și pentru "avansați"

 =  Onorat
Rodean Stefan-Cornel
[26.Oct.15 19:25]
Salutare, Nae Bunduri!
Onorat de vizită, mulțumesc pentru aprecieri!
Cornel




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0