Comentariile membrilor:

 =  după un sfert de secol, au dispărut corectorii
Vasile Munteanu
[22.Jan.15 15:16]

"căci ca să", "giamandură", "banchetele și în general mobilierul, par noi" ș.a.m.d.

nu știu cine mai citește Dilema Veche, dar, aici, aveți funcția "Poți edita/ corecta acest text"; părerea mea este că, dacă se dă o luptă în dv din cauză că nu știți ce să alegeți (între a reproduce fidel formatul tipărit și a publica virtual respectând forme și reguli corecte), zic să optați pt aceasta din urmă; în definitiv, știm cu toții că e criză și prin ce situații trec publicațiile din România - e clar că puține (dacă or mai fi) sunt acelea care își permit corector.


 =  ...
serban georgescu
[23.Jan.15 09:29]
Multzumim de observatiuni.

Am inteles si am retinut observatia din al doilea caz (giamandura in loc de geamandura) - imi cer scuze, mie imi place uneori sa scriu cuvintele asa cum imi suna la ureche, in functie de starea de spirit si de gradul de implicare in contextul pe care il descriu, - desi nu sunt sigur ca (mai) ai vreo idee despre ceea ce vreau sa spun -.

Insa in primul caz ("caci ca sa") si in ultimul ("banchetele și în general mobilierul, par noi") nu mi-e foarte clar. Lumineaza-ma! Cacofonie nu e. O fi vorba de virgule? Sa fie asta motivul pentru care Maria Voastra ia in ras Dilema Veche? O virgula? Ti se pare un motiv suficient?


 =  detalii
Vasile Munteanu
[23.Jan.15 10:04]
Șerban

i) pentru un text care pretinde a observa "detaliile" (deși, dacă e să fim sinceri, abordarea are nu doar caracter general, dar și retoric), a lăsa tocmai detaliile să-i reducă valoarea mi se pare impardonabil.
ii) a se observa că nu am evideniat "finețuri"; de exemplu: "euforia contemplării" (sper să realizezi că e o sintagmă involuntar-oximoronică) - iar acesta este numai un exemplu; dar, da, formulări de genul "căci ca" sunt cacofonii (cum poți să afirmi că nu?!); iar virgula, ca cezură, normal, o poate plasa autorul când și dacă dorește; numai că, în exemplul indicat, ai plasat-o între Sb și Pr (desigur, pentru că așa ai dorit; însă nu înseamnă același lucru).
iii) nu văd cum am luat în râs Dilema Veche; am spus că nu știu cine o mai citește; personal, nu o mai citesc de vreo 10 ani; asta nu înseamnă că este o publicație "de râs"; dar, logic vorbind, afirmația mea este perfect validă; a, că nu își permite un corector, este evident (deci, economic vorbind, implicit calitativ, stă prost, e nerentabilă financiar).
iv) ideatic? nu mă pot pronunța; n-am descoperit în cuprinsul textului angoase sau revelații care să mă determine să empatizez, deci nu am nici o părere despre.

 =  cacica
serban georgescu
[23.Jan.15 11:05]
Imi pare foarte rau dar "caci ca" nu este cacofonie. Intre cei doi "ca" se interpune un "ci". Poate suna ciudat la ureche dar tehnic nu are cum sa fie.

Iar oximoronul de care faci vorbire o fi el involuntar, dar exprima foarte exact ceea ce am vrut sa transmit: transpiratie si extaz. De exemplu, dupa ce urci Transfagarasanul cu bicicleta (cum am facut eu prin 2010) si iti tragi putin sufletul, de acolo, din varful muntelui ai o cu totul alta perceptie asupra peisajului. Gustul apei si al mancarii (aveam cu mine niste branza) este diferit. Este o euforie. Euforie contemplativa. De ce nu?

 =  să citez citatul tău...
Vasile Munteanu
[23.Jan.15 11:20]

"Numai o călătorie în ideea de real te modifică"

Șerban, eu nu țin să reformez nimic; cu atât mai puțin valorile după care te ghidezi; dacă revezi din punct de vedere tehnic ce anume face ca alăturarea unor grupuri de sunete să fie cacofonie sau nu, poate îți reconsideri poziția; dacă nu, tot aia mi-e; în concluzie, dacă îți sunt utile observațiile, bine; dacă nu, și mai bine.

nu te crampona de oximoronul ăla - în definitiv, e o figură de stil; miza era alta, deci nu insist; nici nu e cazul să dezbatem despre cum se vede de pe Transfăgărășan (sau Piatra Craiului); sunt locuri unde am înnoptat des (sub cerul liber).

lasă un semn când ai corectat textul și, dacă dorești, pot să șterg aceste comentarii; n-am nici un drum lung de facut azi, așa că nu o să mor de grija nimănui.

 =  E bine din cand sa ne amintim
Manolescu Gorun
[27.Feb.15 11:10]
Cineva, acum, aici, cu cinism, poate o să spună că autorul este «patetic»…..Îi voi răspunde tranșant : nu din întâmplare autorul, ca și mine de altfel, am fost ACOLO, în Piață și acel «cineva», nu!


 =  ***
Petru Dincă
[27.Feb.15 23:49]
Domnule Georgescu,

dintre observațiile care vi s-au făcut, sunt de acord că trebuie să corectați ,,giamandură'', formă pe care nu am întâlnit-o nicăieri (nici măcar ca nerecomandabilă); ,,căci ca să'' este bine; cacofonia (care, în treacăt fie spus, nu e o greșeală) a devenit pentru foarte mulți români o obsesie obositoare și care, lucrul cel mai rău, duce la cenzurarea inutilă a exprimării și la introducerea acelui atât de enervant ,,și'' parazitar; iar aici ar trebui scris ,,banchetele și, în general mobilierul, par noi''.

În ceea ce privește speranțele pe care le nutriți după amintitele alegeri, cred că vă faceți iluzii... În România lucrurile se mișcă extrem de încet, sunt atâtea racile, atâtea lucruri de îndreptat... Și cel mai rău lucru e sistemul de justiție ultracorupt. Îmi pare rău că vă dezamăgesc, dar dacă vă face bine să visați, faceți-o în continuare.

Cu stimă

 =  multumesc
serban georgescu
[29.Mar.15 11:08]
pentru comentarii
am facut in sfarsit si corectura
sigur ca imi face bine sa visez
dumneavoastra nu?




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0