Comentariile membrilor:

 =  Dacă
nicolae tomescu
[20.Sep.14 11:10]
în alte povestiri publicate pe acest sait autorul vorbește despre predicatori ce au dus Cuvântul Domnului în locuri îndepărtate din Africa, ori despre creștinarea unui musulman în Serbia etc. de data aceasta povestea este despre predicatorul Lcas care împrăștie adevărurile Noului Testament militând pentru întoarcerea la practicile creștinismului timpuriu.Desigur, Biserica Catolică se opune. Lucas și adeptul său Nicolas suferă de bună voie, pentru credința lor, arderea pe rug.
Povestirea este o părticică din istoria protestantismului care prin ruperea sa de Biserica Catolică a dat naștere, în afara reformei lui Luther, și altor confesiuni creștine.
Mi s-au părut remarcabile și unele descrieri de natură

 =  Aveți dreptate
Viorel Darie
[20.Sep.14 13:49]
Domnule Nicolae Tomescu, aveți dreptate, această povestire descrie punctul de vedere protestant cu privire la Evanghelie și credință, credință despovarată de foarte multă tradiție îndepărtată de creștinismul primelor secole.
De fapt, în acele vremuri, Biblia era interzisă de Biserica Catolică să se afle la îndemâna oamenilor de rând, situație diferită de cea din zilele noastre, când avem scrieri sfinte din belșug. Ca o consecință a lipsei de acces la Biblie, mântuirea oamenilor depindea atunci de intermedierea fețelor bisericești, și nu de comuniunea cu Dumnezeu prin rugăciunea individuală.
Erau vremuri când iertarea păcatelor se făcea prin plătirea de indulgențe, sau prin mari suplicii fizice: călătorii lungi, posturi negre, autoflagelări.

Va mulțumesc pentru parcurgerea textului și rezumarea atât de lămuritoare asupra conținutului povestirii.

Cu stimă,

Viorel Darie




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !