Comentariile membrilor:

+ V.Potra -atitudine
Nache Mamier Angela
[14.Jun.14 10:28]
trista realitate ,cultura nefiind un produs macdonald poate fi ignorata ,murdarita ,fara nici o urma de decenta
în lumea întreaga ,cultura este zdruncinata ca o ruda saraca a natiunii
un exemplu,între multe altele ,care se desfasoara fara nici o urma de revolta ,în afara de un ecou în presa,dar cine o citeste ?
"La Maison de l'Histoire de France - Abandonnée
"Coûteux", "contestable idéologiquement" et "daté": la ministre de la Culture a renoncé fin août à installer la Maison de l'Histoire de France à l'Hôtel de Soubise, au musée des Archives nationales à Paris (IIIe). A la place de ce projet, prévu par l'ancien gouvernement pour 2015, Aurélie Filippetti table "sur une formule plus souple, avec une mise en réseaux de nos musées d'Histoire à travers un organe pilote incarné par un site Internet", avait-elle alors déclaré à France Inter."
articolul este incontestabiljustificat,just ,are meritul ca exista ,lupta abia începe,ar trebui dusa la bun sfârsit ..;Cred ca multiromâni s-au trezit si vor face totul pentru a evita un cataclism

+ cultura este parte din noi...
Teodor Dume
[14.Jun.14 17:49]
a da, "interesu poară fesu"
un popor secătuit de puteri prin vitregirea a ceea ce-l reprezintă nu poate să existe. vorbim de cărtărescu, patapievici? vorbim despre organizațiile nonguvernamentale sau celelalte organisme care generează indiferență după ce au ajuns la cratița cu "ciolan"?
e dureros ce se întâmplă, dar haideți să lăsăm litera legii să vorbească, pentru că poate cineva dintre cei pe care i-am investit ca "trezorieri" ai existenței noastre ca tradiție și popor, își vor aminti de de ceea ce am fost și ceea ce vom fi fără aceste elemente caracteristice oricărui popor din lume.
da, iată ce zice glasul națiunii prin litera legii:
" Statul trebuie să asigure păstrarea identității spirituale, sprijinirea culturii naționale, stimularea artelor, protejarea și conservarea moștenirii culturale, dezvoltarea creativității contemporane, promovarea valorilor culturale și artistice ale României în lume.”

luminez mintea întunecată a acelora care vor să ne decadă de pe linia existenței






 =  Raspunsuri si multumiri.
Victor Potra
[19.Jun.14 20:22]
In primul rand multumesc doamnei Angela Nache Mamier si prietenului Teodor Dume pentru semnele de apreciere.
De asemenea, multumesc editorului care a adaugat fotografia.
Doamna Mamier, va multumim pentru incurajari, dar nu mai putin vă multumesc pentru extrasul de presa pe care mi l-ati trimis privind "La Maison de l'Histoire de France". Daca puteti sa imi dati un link web unde sa pot citi articolul in intregime, v-as fi recunoscator. Ar putea sa-mi fie de folos pentru un viitor articol despre evolutia in societatea occidentala a conditiei intelectualului si a accesului la cultura.
Teodor Dume, precum bine ai subliniat, legile exista, din pacate nu sunt aplicate. O sa postez intr-un comentariu separat toate legile care sunt incalcate in acest caz si care ar putea salva Muzeul Literaturii Romane. Multumesc pentru solidaritate.

 =  Guvernul poate și trebuie să salveze Muzeul Național al Literaturii Române!
Victor Potra
[19.Jun.14 20:35]
Ghid legislativ de salvare a Muzeului Literaturii pentru domnii Kelemen și Ponta

Guvernul poate și trebuie să salveze Muzeul Național al Literaturii Române. Conform legii, MNLR ar trebui să rămână în actualul sediu! Responsabilitatea aparține lui Victor Ponta și Kelemen Hunor.

1. Constituția României (Art. 33) garantează libertatea cetățenilor de a accede la valorile culturii naționale și prevede că statul este responsabil de protejarea și conservarea moștenirii culturale.

2. Instituția statului responsabilă cu respectarea prevederii de mai sus este Ministerul Culturii, potrivit HG 90 / 2010 privind organizarea și funcționarea Ministerului Culturii (Art. 2-4).

3.Activitățile specifice privind protejarea patrimoniului național mobil sunt coordonate de Ministerul Culturii, atribuții specifice în acest sens având Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor, prin intermediul autorităților publice și instituțiilor specializate, acestea fiind obligate a proteja bunurile patrimoniale (Legea 182/2000 privind protejarea patrimoniului național mobil – Art. 6 Al. 1, Art. 2 Al. 5, Art. 8).

4. Finanțarea activităților de protejare, conservare și punere în valoare a patrimoniului este în sarcina statului, prin Ministerul Culturii, Ministerul Educației, Academia Română, administrația publică centrală sau locală etc., din venituri proprii și din alocații bugetare. (Legea 182/2000 – Art. 2 Al. 4, Art. 50 Al. 1).

5. Încălcarea normelor de conservare a patrimoniului muzeal, precum și împiedicarea accesului publicului la patrimoniul muzeal constituie contravenție, conform legii (Legea 311 / 2003 a muzeelor și colecțiilor publice – Art. 27 Al. 1 par a-b).

6. Împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a bunurilor patrimoniale constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare sau amendă, conform Codului Penal (Cap. V, Art. 253)

7. Clădirea din Bd. Dacia nr. 12, care adăpostește MNLR este monument istoric de categoria A, adică de importanță națională (Ordin 2314/2004 al Ministerului Culturii și Cultelor) și ca atare beneficiază de regim special – instituit prin Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice -, inclusiv în ceea ce privește vânzarea-cumpărarea imobilului.

8. Conform legii, retrocedarea imobilelor în natură trebuie să țină seama de principiul menținerii justului echilibru între interesul particular al foștilor proprietari și interesul general al societății. (Legea 165 / 2013 a retrocedărilor – Art. 2, d)

9. În cazul unui imobil-monument istoric retrocedat, se poate solicita menținerea afectațiunii de interes public a acestuia, iar Guvernul poate da o hotărâre în acest sens, obligând proprietarii să mențină destinația actuală a imobilului. (Legea 165/2013, Al. 4)

Așadar: atât salvarea patrimoniului mobil găzduit de Muzeul Național al Literaturii Române, cât și păstrarea amplasării acestuia în Bd. Dacia nr. 12, unde ființează de aproape 60 de ani, pot fi realizate în cadru legal, constituind nu doar datoria morală, ci și obligația statului român, în principal prin reprezentanții săi competenți în materie – Victor Ponta și Kelemen Hunor.

Articol scris de doamna Cristina Andrei, publicat si pe blogul meu - http://wp.me/p1uGYU-m3

 =  7
florian stoian -silișteanu
[20.Jun.14 13:28]
frate victor
când neputința se aglomerează vine ea și scadența...când minciuna și micimea din popor dă pe dinafară ...lumina pâlpâie
când o proprietate e a cuiva ea trebuie să rămână a acelui cuiva
domnul eminescu nu e aruncat în stradă ci acolo locuiește
de umbră și de lacrimă
de dumneata și dincolo de stea
locuiește domnul eminescu pe drum ...dar aceasta fiindcă e cineva care riscă să devină postum
bunăziua

 =  victor potra- contacte
Nache Mamier Angela
[20.Jun.14 18:39]
gasiti pe google multe referint cu cuvinte -cheie : la maison de l'histoire de france abandonnée ...e vorba de un conflict poltic(dreapta/stânga ,de fapt (din pacate)..va trimit o legatura ...
http://www.lesinrocks.com/2012/09/10/actualite/aurelie-filipetti-annonce-labandon-de-la-maison-de-lhistoire-de-france-11299945/
aici sunt multe ruine,monumente abnadonate,cetatenii creeaza asociatii si asteapta ani în sir câteva copeici de la primarii,regiuni,stat ... strâng bani ,fac chete,concerte,expozitii ,spectacole ...

 =  mandria de a fi mandru
florian abel
[21.Jun.14 15:25]
asta ma face sa ma mandresc de faptul ca, uneori, mi-e rusine sa fiu roman. Dar mai rusine mi-ar fi sa-i cred pe idiotii care ii conduc pe cei ce cred ca ne conduc - romani. Solutia ar fi sa emigram cu totii in Romania. Tara asta are nevoie de locuitori. Ca locuitorii au tara de nevoie. Neavand sansa de a fi om intreg, imi permit sa fiu, partial, magar:

Un lucru demn de Belzebut!
Chiar Eminescu, cu tarie,
Ar zica:'De acord. Ma mut.
Gasiti macar o marmacie!`|


















































 =  re
Victor Potra
[21.Jun.14 16:31]
Florian, dragule, mulțămim pentru empatie și pentru poetica credință.
Doamna Mamier, mulțumesc pentru link și informații.
Florian Abel, foarte mișto ideea cu emigrarea în România! :)

 =  Ignoranta, o crima constiincioasa asemenea mizeriei politice ce se amesteca in v
Gheorghe Alexandru
[16.Aug.14 07:39]
Dureros, foarte dureros sa vezi aceasta ignoranta. Oare numita societate dinamica actualmente isi petrece timpul intr-un mod fantastic, cotidian? Este oare un alt strat creat de conditiile tehnologiei in care activam astazi? Poate se petrece mai mult timp intr-acesta, in locuri unde se trateaza propria imagine sau a celor din cercurile restranse; prea rapid insa, pentru a sta cateva minute si absorbi informatia cruciala, informatie ce iti ofera o relatie cu trecutul, prezentul, permitandu-ti sa-ti stabilesti o viziune cu privire la viitor.

Cati oare dintre noi, tinerii, mai stau si citesc articole pe tematici de acest gen la ore tarzii si nu numai? Traim vremuri grele, nu contest, insa indiferenta si ignoranta nu duce decat la pierderea nu numai a identitatii cu tot ceea ce inseamna ea: traditia, istoria, reusitele intelectuale si revolutiile constiintei in urma acestora, dar si restabilirea in fiecare perioada importanta din istoria omului cu ceea ce implica ea (precum revolutiile industriale, ale tehnologiei ce ne afecteaza viata in mod direct si indirect), a valorilor nationale s.a.m.d.

Eu unul sunt optimist si sper ca odata ce s-ar face curatenie in Romania la toate straturile societatii cu privire la coruptie, o sa reiasa la lumina din nou valorile de nepretuit. Intrebarea ce ramane insa, este urmatoarea: in orice conditie de existenta a omului, este neaparat nevoie inlaturarea unui pericol pentru a afirma adevarul si a-l proteja? Din pacate, reiese ca da... Politicul mereu a avut o influenta si nu din intamplare Eminescu a scris pe aceste teme (Testamentul sau politic in calitate de jurnalist).

Va multumesc pentru articol si imi cer iertare pentru raspunsul asa de tarziu. Nu pot sa nu observ ca viata de zi cu zi ce ocupa tot mai mult timpul omului cotidian nu permite indeajuns o perioada de liniste pentru a fi la curent cu actiuni ca cele tratate in acest articol.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0