Comentariile membrilor:

 =  părere
Vasile Munteanu
[05.Apr.14 11:02]

d-nă, în general, apologeții sinuciderii au decedat fie de bătrânețe, fie, atunci când moartea a fost prematură, din motive involuntare; literatura care exploatează predominant o astfel de temă este dpmeudv o formă de exhibare mai mult sau mai puțin estetică a unor sentimente rareori autentice și niciodată sincere; măcar din simplul motiv că un sinucigaș cu voință nu se lamentează interminabil pe această temă - se sinucide și cu asta basta; dacă trebuie să iau un medicament nu mă apuc să jelesc zile (sau ani) la rând cu prospectul în mână; și nici nu caut prin toate mijloacele să stârnesc compasiunea apropiaților, medicilor sau a terțelor persoane implicate.

personal, în cea mai existențialistă abordare cu putință (a se vedea Sartre), doresc "personjaului" dv libertate absolută (sinucidere plăcută).

 =  despre sinucidere
Cristina-Monica Moldoveanu
[05.Apr.14 11:39]
Domnule Munteanu, mă așteptam la un comentariu negativ legat de text din partea unui critic fin ca dvs., dar nu mă așteptam la atacuri mai mult sau mai puțin indirecte la persoană, eu știam că aceste lucruri sunt oarecum blamate pe acest site. În ce privește acuzele dvs., ele sunt nefondate:
1. nu am exhibat niciodată sentimente inautentice sau nesincere și mă uimește atitudinea dvs. după o viață întreagă de moralitate ireproșabilă din partea mea. Este cu adevărat un atac la persoană, eu niciodată nu am insultat pe nimeni.
2. nu pretind că sunt un sinucigaș autentic și nici unul cu voință Vă rog să mai citiți, dacă nu ați făcut până acum, despre diferența dintre suicidul femeilor și al bărbaților. Eu am fost doar o persoană amărâtă care s-a luptat cu nedreptăți mari pe care nu le înțelege deplin.
3. textul acesta poate nici nu este literatură și a fost scris de mine plecând de la titlul unei cărți, așa cum a cerut regulamentul concursului la care particip pe acest site. Dacă urmați linkul spre cartea respectivă (și sunt destule cărți la acea librărie pe tema sinuciderii), repet, dacă urmați linkul și citiți ce scrie acolo despre cartea aceea, veți găsi argumente împotriva convingerilor dvs. Și se explică de ce și cum se scrie o astfel de literatură sau ce vrea să spună personajul feminin din carte.
4. încheiați cu un fel de blestem deghizat,e ca și cum mi-ați dori moartea, ceea ce iarăși mă nedumirește, fiindcă nu am greșit ninmic față de nimeni și fiindcă eu nu am pledat în textul meu pentru moarte: acest text nu este, așa cum ați spus, o apologie a sinuciderii.

Oricum mă bucură comenmtariul dvs. Poate ați citit pe pagina mea de profil că monologul semiliterar sau cu valoare literară slabă e foarte dificil de continuat și ați înțeles să îmi răspundeți. Dar, repet, așteptam un comentariu legat de text.

 =  d-nă
Vasile Munteanu
[05.Apr.14 11:51]

eu despre text am vb (motiv pentru care am și ales să evidențiez "personaj" prin ghilimele), nu mă interesează viața dv personală (despre care văd că singură vorbiți).

care PERSONAJ? acela care afirmă (în text):

"Depinde cât pământ a răbdat omul în spinarea lui. O cruce de lut cleios care crește ca luna pe spatele unui elefant împovărat. Nu-i plâng oamenii pe sinucigași fiindcă nu se iartă pe ei înșiși"

pentru că omnul nu rabdă pământ, dimpotrivă, pământul rabdă omul; în realitate, semenii nu-i plâng pe sinucigași pentru că nu e nimic de plâns la un mort din proprie voință; în realitate, aceia care "își plâng morții" se (de)plâng pe sine sau... pentru că "așa se face" (mecanica plânsului, bocitul).


 =  explicații
Cristina-Monica Moldoveanu
[05.Apr.14 12:08]
Domnule Munteanu, este evident că e vorba de mine în acest text și că este un fel de jurnal sincer. Poate că ar fi trebuit să îl încadrez la categoria jurnal fiindcă acest site nu are cateogorie specială pentru memorii, biografie sau autobiografie ca altele. Fragmentul pe care l-ați selectat se referă la suferința omului viu și nu este o apologie a sinuciderii. Veți găsi oriunde că sărăcia este cauză principală a sinuciderii (printre altele) și printre altele sărăcia se datorează lipsei dreptului de a munci, cum a fost în cazul meu. Sinuciderea se poate datora și altor abuzuri și de aceea în acel fragment mă refeream la faptul că alți oameni, cei vinovați, nu se iartă pe ei înșiși, adică nu își îndreaptă greșelile față de unii nevinovați cel puțin. Desigur acum puteți spune că sunt paranoică și că nu am loc decât la casa de nebuni. Totuși am dovezi clare despre fapte din viața mea. Însă din păcate aici pe site nu trebuia să fie între noi un schimb de idei sau apărarea unor convingeri. Sau explicarea lor. Un text poate avea oarecare valoare literară chiar dacă este mai puțin explicit sau clar. De fapt numai atunci devine literatură, cum am văzut la alți colegi pe acest site, cum poate eu nu am reușit. Totuși textul meu nu este excesiv de mură-n gură și nici raport științific.

 =  ?
Vasile Munteanu
[05.Apr.14 12:59]
"textul meu nu este excesiv de mură-n gură și nici raport științific".

d-nă, e ultima oară când revin; o fac pentru a sublinia că nici nu am cerut explicații legate de biografia dv, nici nu am pretins de la dv rigurozitate științifică (extrem de greu de atins, mai ales când vine vb despre sinucidere; app, revedeți numele savantului francez).

prin urmare, nu văd motivul pentru care v-ați lansat în devoalarea unora dintre aspectele particulare ale vieții dv.; indiferent de ce vă inspiră, cum nu intenționez să scriu o bigrafie despre dv, aceste aspecte pentru mine nu prezintă interes; interes prezintă exclusiv textul.

departe de mine de a accepta sau nega motivele sinuciderii ipotetice identificate de dv - sunt ale dv și operați cu ele după cum doriți; însă, când afirmați: "Fragmentul pe care l-ați selectat se referă la suferința omului viu", chiar nu mai înțeleg nimic - ați crezut că eu am interpretat ca fiind vorba despre suferința omului mort?

 =  lumină
Cristina-Monica Moldoveanu
[05.Apr.14 13:12]
:) Îmi place că știți să glumiți domnule Munteanu! Dar, în definitiv toți scriitorii suferă mai mult sau mai puțin de autofagie, pentru a cita de pe un blog din lumea virtuală sau chiar pe mine însămi. În texte mulți își rescriu viața domnule Munteanu, asta este. Și pe lumea cealaltă nu se știe ce este, așa cum se spune în popor.

 =  off topic
Cristina-Monica Moldoveanu
[05.Apr.14 15:04]
Fiindcă tot vorbeam de pagina mea de profil, vreau să precizez că a apărut o "buclă" în program astfel încât deocamdată mi se tot schimbă imaginea de profil încărcată. Se va remedia, am mai pățit. Poate e și vina mea, fiindcă nu am așteptat destul și am încărcat ami multe poze succesiv când nu mi-a ieșit.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !