Comentariile membrilor:

 =  domnule...
Ștefan Petrea
[10.Dec.12 06:58]
Domnule, chiar la Personale, va rog
nu luati in bataie de joc SONETUL,
care este cea mai grea poezie in
forma fixa!

Cu stima,
petrea

 =  Domnule,
Adrian Firica
[10.Dec.12 16:12]
Domnule,

Unele detalii ale istoriei stilurilor și genurilor literare sunt neiertătoare…
Inițial sonetul a fost un cântecel intonat de rapsozii – printre ei fiind și analfabeți! – evului mediu. Unele cântecele aveau conținut licențios, dar nu-i cazul să insistăm! Italienii s-au gândit să dreagă busuiocul și au încarcerat forma și conținutul cântecelelor. Au ajuns la o performanță proprie care nu prea le-a făcut cu ochiul britanicilor care, la rândul lor, au găsit de cuviință să impună alt sistem de încarcerare. Ceva mai aproape de zilele noastre s-au apucat și francezii să-și testeze talentele, unii dintre ei ghilotinând pur și simplu formulele de încarcerare primite de ici și de colea, alții preferând să scrie chiar sonete în vers alb ca laptele. De exemplu, Michelangelo, calificat drept unul dintre marii autori de sonete, a considerat că este mai bine să-și exprime trăirile proprii, ignorând cerințele inchizitoriale ale topicii sonetului și la fel a procedat Shakespeare, care iubea retorismul, dar s-a simțit strâns cu ușa de anumite cerințe ale formelor fixe încetățenite pentru sonet. O vreme creația sonetului a căzut în desuetudine. Astăzi se fac exerciții de un fel sau altul, așa că depinde de preferințele și opțiunile fiecărui autor care dorește să scrie sonete.

Am scris mai multe texte pe care le-am denumit, pe fiecare în parte, “sonet”. La vremea potrivită, poate, am să încropesc o carte. Dar, cine știe?!

Totuși, în acel volum nu-și va găsi locul așa ceva:
“ Ce este SONET/SDH?
Sincronizarea
Evoluția față de PDH
Privire generală
Unitatea de transmisie elementară (STM-1)
Ratele de dată pentru SONET/SDH
Concatenarea virtuală” – vezi: http://php.net/manual/ro/intro-whatis.php
În textul cu pricina se mai scrie despre:
“Arhitecturile de rețea
• Synchronous Optical Networking (SONET) sau Synchronous Digital Hierarchy (SDH) sunt protocoale standardizate de multiplexare care transferă fluxuri digitale multiple pe fibră optică, folosind LASER-e sau LED-uri
• SONET/SDH nu este prin el însuși un protocol de comunicații, ci un protocol de transport
• Se pot obține rate de transfer mai reduse prin interfață electrică
• Atât SONET cât și SDH sunt larg răspândite la ora actuală (2010). Acestea sunt cunoscute ca SONET în SUA și Canada, SDH în restul lumii.
Sursele de sincronizare disponibile unui element de rețea sunt:
• Temporizarea externă locală (local external timing): aceasta se generează de către un ceas atomic ori pe bază de satelit de către un dispozitiv ce se află în același oficu central ca elemnetul de rețea. Interfața este adesea un DS1, cu mesaje de stare pentru sincronizare furnizate de către ceas și plasate în overhead-ul DS1.
• Temporizarea derivată liniei (line-derived timing): un echipament de rețea poate alege (sau este configurat) să derive timpul din nivelul linie, monitorizînd octeții de stare pentru sincronizare S1 în scopul asigurării calității.
• Holdover: ca măsură extremă, în absența unei temporizări de calitate mai bună, un echipament de rețea poate intra în „holdover” până ce o temporizare externă de calitate mai bună este din nou disponibilă. În acest mod, un echipament de rețea folosește propriile circuite ca referință
Elementele de rețea folosesc cel mai înalt grad de calitate pentru sincronizare disponibil.
• este o structură foarte puternic multiplexată, cu header-ul întrețesut datelor într-un mod complex. Prin asta se intenționează să se permită datelor încapsulate să dețină propria rată de cadru și să poată traslata în jurul structurii de cadru și ratei relative a SONET/SDH. Această întrețesere permite o latență foarte scăzută pentru datele încapsulate.
• Datele ce trec prin echipament pot fi întârziate cu cel mult 32 microsecunde, în comparație cu o rată de cadru de 125 microsecunde, în timp ce multe protocoale concurențiale trec datele prin buffer-e pentru cel puțin un cadru sau pachet înainte de trimiterea ei mai departe.
Este permis un padding suplimentar pentru ca datele multiplexate să se miște de-a lungul cadrării totale, ea fiind pe un alt ceas decât rata cadrelor. Decizia de a permite acest comportament la majoritatea nivelurilor structurilor de multiplexare face ca protocolul să fie complex, însă dă o performanță ridicată per total.
• Unitatea elementară de încadrare pentru SDH este STM-1 (Synchronous Transport Module level 1), ce operează la 155.52 Mbps.
• SONET se referă la această unitate de bază ca STS-3c (Synchronous Transport Signal – 3, concatenat), însă funcționalitatea sa de nivel înalt, dimensiunea de cadru și rata de bit sunt aceleași ca la STM-1.
• SONET oferă o unitate elementară de transmisie în plus, pe STS-1 (Synchronous Transport Signal – 1), operând la 51.84 Mbps – exact o treime dintr-un STM-1/STS-3c” – ibid.

Vă mulțumesc pentru răbdare și înțelegere!

 =  domnule...
Ștefan Petrea
[12.Dec.12 11:28]
Domnule, ma bucur sa stiti ca italienii
sunt cei care au considerat SONETUL
POEZIE. IN FORMA RIGUROASA!

Ma mira faptul ca nu stiti ca sonetul romanesc
este dupa tiparul celui italian...

p.s. vorba unei cunostinte: grafomania nu salveaza Romania...
In loc sa va etalati cunostintle intr-un comentariu mai mult decat vast,
puteati fi succint spre a intelege ce doriti sa-mi comunicati...

p.s.2 puteti "sa va puneti in cap" ca cel de mai sus nu este sonet...
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !