Comentariile membrilor:

 =  Cârteală
Gârda Petru Ioan
[31.Mar.12 13:04]
În cuvântul naționalist, ca și în altele similare, despărțirea în silabe se face așa: "...ți-o...

 =  Opoziții
Rodean Stefan-Cornel
[31.Mar.12 13:36]
Mi-au plăcut la această epigramă:
- tema, de actualitate, dar în același timp "perenă" pentru români; "chestiunea de la ordinea de zi" este surprinsă foarte bine, cu un ascuțit spirit de observație, dar și cu ironie tăioasă, de fapt un fel de autoironie (folosindu-se cuvântul "noi");
- opozițiile, foarte sugestive și inspirate între "lumină-mină", "sus-jos", "muncă-cârteală", cele care dau, de fapt, esența și savoarea poantei; o mențiune specială pentru cuvântul de încheiere ("noroi") foarte bine găsit;
- primul vers, de asemenea este sugestiv, având expresia "la lumină" bine plasată în context acțiunii generale.
La al doilea vers aș elimina expresia "filonul naționalist" (și aș găsi o altă hibă cu sensul de derapaj naționalist sau xenofob), deoarece cuvântul "naționalist" strică puțin ritmul (se recomandă pronunția "na-ți-o-na-list", nu "na-țio-na-list"); dacă nu se găsește, unii ar putea spune că s-ar admite această mică abatere de la pronunția firească, de dragul poantei, dar eu aș încerca, totuși (însă, în opinia mea, orice altă sintagmă trebuie să aibă nuanțarea necesară; spre exemplu, nu se poate renunța la cuvântul "acel" și să scriem versul trei: "filonul naționalist din noi", deoarece nu tot filonul naționalist este criticabil, ci doar "acel filon").
La partea de "proză" de la sfârșit (discutabilă, într-adevăr) sunt, parcă unele cuvinte scrise greșit, din cauza grabei (sau a indignării): "esxploatării", "coreceze".
Oricum, interesant catrenul!
Sănătate!
Cornel

 =  domule Laurentiu Ghita [Laurone ]
nicolae tomescu
[31.Mar.12 21:29]
Sunt unul dintre cititorii pasionați ai epigramelor de pe acest sait( și nu numai). Îmi place această comunitate a epigramiștilor care prin creațiile lor satirizează elemente negative din societate, familie, etc. Îmi mai plc și poantele bune pe care mulți dintre Dv. le găsesc. La fel și părerile exprimate sub anumite texte. La un moment dat m-am gândit că și eu aș putea învăța tehnica epigramistică dar m-am lăsat păgubaș. Probabil n-am nici ureche muzicală ca să pot depista repede accentele.
Cred că epigrama de mai sus suferă de documentare dacă așa, cum scrieți, se referă la Cazul Roșia Montană. Spun asta cu riscul de a mă număra și eu printre habarniști
Deci:

Decât la ei, la muncă, jos, în mină.

Exploatarea de la Roșia montană se va face la suprafață.(dacă va fi pornită) În locul orașului cu vestigiile lui istorice, aproape unice, din vremea romanilor, va rămâne o uriașă groapă. Acolo vor dispărea cimitirul și casele de patrimoniu. Curățirea lacului de cianuri trebuie să se facă, după cei 17 ani de exploatare, de o societate română care este parteneră societății străine.

Mai bine sus cârteală în noroi:

Cârtitorii nu sunt alții decât unii membrii ai Academiei, diverși oameni de știință, unii locuitori din vehiul Alburnus Major care țin la vatra lor și o bună parte din opinia publică. Exisă o întreagă literatură în legătură cu subiectul, din care face parte și cartea „Conspirația Vuvuzeilor”, prezentată de mine zilele trecute pe acest sait
Cât despre demonstrația de la Bârlad nu știu, deci nu mă pot pronunța.


 =  Bine v-am găsit
nicolae bunduri
[01.Apr.12 17:20]
Nu am mai intrat cam de multă vreme pe Agonia și cum am hotărât să-mi îngrop securea războiului, intru tocmai pe pagina Redactorului Șef. Nu fiindcă aș vrea "să mă pun bine" ci pentru a-mi da și eu păreri. În primul rând felicitări pentru învestirea în funcție, apoi...succes în activitate! Despre acest catren (Ca la noi, la nimenea!) aș avea mai multe de spus. În primul rând, autorul, simțind că ceva "nu se învârte rotund" a fost nevoit să facă un fel de post scriptum, ceea ce denotă o oarecare nesiguranță, astfel de practică nefiind recomandată în epigramă. Nu contest că nu ar fi la mijloc o idee bună chiar foarte bună ci faptul că ideea nu e la sfârșit. Termenul final "noroi" e clar că se folosește metaforic dar totul se termină cu o simplă constatare începută chiar din versul trei. Se putea umbla puțin la metrică și cu o poantă mai concentrată, deci și cu o muncă de ajustare mai asiduă, se putea realiza ceva foarte bun. Comentariile confraților cad pe panta tehnică a catrenului ba că epigrama "suferă de documentare"(cred că respectivul comentator a vrut să spună: "suferă din lipsă de documentare") ba că exploatarea e de suprafață și nu de adâncime, ba de curățirea lacului de cianuri, de despre astronomie, fizica, geologie, geodezie, nu se omite nici influența francmasoneriei(sic) etc. Destul de blând și cu precauție comentează Redactorul Șef Adjunct, care de obicei spune lucrurile direct, fără menajamente. Tot la capitolul comentarii am întâlnit afirmații care mi-au dat de gândit, ex: "Cârtitorii nu sunt alții decât unii membrii(cu câți "i"???) ai Academiei). Deci, dacă se eliminau aceste portițe de evadare din zona epigramei, nici "cârcotelile" mele nu mai existau. Dar, repet: epigrama mai poate fi lucrată și salvată, fiind, vorba cuiva...perenă.
Să auzim de bine


 =  Direct
Rodean Stefan-Cornel
[02.Apr.12 06:05]
Nae Bunduri,
Bine te-am găsit! Și, pentru că mi-ai acordat mie o atenție prea mare în comentariul tău, răspund celor două "săgeți" ("amicale", bineînțeles) pe care mi le-ai adresat:
1. Eu nu am spus că epigrama e perenă ci că tema epigramei este de actualitate și în același timp perenă; adică, autorul folosește un pretext din actualitatea acestor zile (cazul Roșia Montană) pentru a ataca o hibă perenă a noastră ("cârteala în noroi", ca să folosesc metafora lui Laurențiu). Apoi, și eu am afirmat, cu exemple chiar, că se mai poate lucra la catren.
2. Afirmi că aici am comentat "destul de blând și cu precauție", deși de obicei spun lucrurilor "direct, fără menajamente" (și, probabil nu întâmplător, adaugi la numele meu o funcție care n-are legătură cu site-ul, dar are legătură cu autorul epigramei de mai sus și cu o funcție a lui, pe care, de asemenea o menționezi). Nu, eu nu numai acum am comentat cu precauție și cu blândețe, ci întotdeauna am dat dovadă de precauție în comentarii, și asta nu din lașitate sau pentru că aș fi duplicitar, ci din teama de a nu jigni, de a nu supăra mai mult decât trebuie, pentru că așa sunt eu, mai "blând" cu toți oamenii, nu doar cu cei față de care aș avea ceva interese (cei mai mulți apreciază acest stil de a critica și comenta ca fiind o calitate, dar alții spun că ar fi un defect).
Na, că ți-am spus-o "direct" (și totuși, cu unele "menajamente" și destul de "blând")!
Sănătate!
Cornel

 =  De ce supără adevărul?
Laurentiu Ghita
[02.Apr.12 13:06]
Așa cum mă așteptam, comentariul meu anterior a fost trecut la off-topic.
Adevărul supără, chiar și la acest nivel.
Oricum, remarc rămurica de măslin din mesajul lui Nae Bunduri și nu pot decât să o salut. Că, după aceea, apar niște șopârlițe specifice, asta e!
Cu toate acestea, declar aici sus și tare că sunt gata să îngrop și eu securea războiului, pentru a coopera cu NB în scopul slujirii epigramei. Prefer să colaborez cu un epigramist adevărat decât să îmi pierd vremea polemizând cu veleitari.
Și încă ceva: Funcția mea nu va fi folosită niciodată ca atu personal, nu încetez să declar asta. Iar "periuțele" să se abțină!




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0