Comentariile membrilor:

 =  e trist, da
Adriana Lisandru
[07.Jan.11 15:24]
am vazut aseara cateva secvente la stiri. credinciosi smulgand busuiocul din mainile preotului (cred ca era chiar patriarhul) si agitand sticle de doi litri deasupra capului.
am mai auzit, cu stupoare, ca la Timisoara s-a sfintit... uzina de apa, asa ca timisorenii, mai norocosi, au avut parte de... sfintenie la robinet.

si-atunci, n-ar trebui sa ne intrebam daca nu cumva vina se imparte?

 =  incredibil!
Anni- Lorei Mainka
[07.Jan.11 15:38]
ce am citit m-a lasat destul de debusolata....trista trecere in revista a unor sarbatori....
traditia apei e importanta, dar in smerenia credintei.....poate ca sentimentul care-i poarta pe acesti oameni este lacomia si nu credinta!

 =  *
alice drogoreanu
[07.Jan.11 15:50]
ăștia sunt tot ăia care se înființează de cu dimineața pt lingura aia de fasole moka de 1 decembrie la micii gratis și la gălețile brichetele și pungile de făină electorale.
a naibii fățărnicie
dacă s-ar sfinți un râu de ex, câți din mulțimile alea cucernice crezi că s-ar băga în apa înghețată?

 =  Vinovatul e în altă parte
Aurel Sibiceanu
[07.Jan.11 16:14]
Bine a spus Alice Drogoreanu, privitor la împărțirea vinei...
Oamenii acești nu au fost așa, au fost aduși în această stare, de cele două puteri - laică și religioasă.

Puterea laică i-a pauperizat și i-a lipsit și de speranță,
puterea religioasă practică de mult un surogat spiritual
și acestea sunt "roadele" - busculadele și toate manifestările nelalocul lor.

Nu cred că e bine să tăbărâm asupra mulțimilor - ele din disperare nu mai au control asupra propriilor porniri.
Asupra acelora care sunt cauza acestor efecte trebuie să se îndrepte această succintă relatare-analiză. Copilul costeliv, nehrănit, iritat de starea lui proastă și neastâmpărat este așa nu pentru că vrea el, ci pentru că părinții nu știu să fie părinți, pentru că la rândul lor nu au beneficiat de o bună creștere...

 =  Vinovatii fara vina
Gheorghita Ionescu Eugeniu
[07.Jan.11 17:45]
Daca aceste busculade nu s-ar produce si cu alte ocazii nu ar trebui sa fim indignati.Caci, cine stie, daca nu si ingramadeala pentru a lua, primi,ce spun unii c-ar fi "apa chioara" poate fi o manifestare de credinta in cele sfinte."Fericiti cei saraci cu duhul..." Eu as da "indignatilor" sfatul sa-i abordeze pe ignorantii care-si sifoneaza integritatea pentru a umple un bidon cu "apa" si sa incerce sa le ofere la schimb,sa zicem,un sul de salam. Sa vedem daca vor face sau nu schimbul.

 =  Fără confuzii!
Articolul prezintă lucrurile dintr-un punct de vedere. Just, desigur. Și mie îmi repugnă îmbrânceala și orice formă de „sălbăticie”, cu atât mai mult în Biserică sau în preajma celor sfinte. Dar să nu facem confuzii! Aceia care se îmbrâncesc nu sunt adevărații credincioși (sau sunt în felul lor). Cei care merg duminică de duminică la Biserică nu au motive să se îmbrâncească, întrucât știu că acolo găsesc de fiecare dată Aghiazmă. De asemenea, ei mai știu că nu doar în aceasta constă vindecarea/ mântuirea omului.
V-aș sugera să scoateți următoarea frază din text: ”De unde tâmpenia că dacă ai apă sfințită acasă pe care ai procurat-o după ce ai îmbrâncit și înjurat oamenii de ordine, după ce ai aruncat în noroi oameni bătrâni, vei avea un an mai bun iar molecula de H2O te va proteja de boli, hoți, vardiști, cutremure și pandemii?” De acord că nimic nu te poate vindeca/ proteja (nici Apa Sfințită, nici Crucea, nici Icoanele făcătoare de minuni), câtă vreme nu ai , cu adevărat, credință. Însă, din fraza citată ar putea reieși că negați puterea vindecătoare a Agiazmei. Și nu este cazul. Dacă nu din credință, măcar din convingere științifică și tot ar trebui să nu negăm. Chimiștii și fizicienii au avut surpriza să constate pe parcursul cercetărilor că molecula de H2O - cum ziceți - are cu totul alte proprietăți și altă structură cristalină atunci când este sfințită decât atunci când e luată de la robinet.

 =  Mai degraba fenomen
Gheorghita Ionescu Eugeniu
[07.Jan.11 19:25]
Spiritul gregar uneori are semnificatii ascunse care scapa unui observator comun.Poate ca imbulzitorii traiesc o satisfactie de moment cand,sifonati dar victoriosi reusesc sa iasa din imbulzeala purtand "trofeul" ca pe o plata binemeritata. Poate ca imbulzeala e un "scop in sine" oamenii se simt mai apropiati instinctiv, au nevoie de trairea unui "corp comun". Oricum psihologii si sociologii chiar pot avea un punct de vedere in acest sens.

 =  Se întâmplă și așa
nicolae tomescu
[07.Jan.11 20:53]
dar nu trebuie generalizat. Marile sărbători le petrecem în satul unde s-a născut bunica nepoților.La Înviere, într-o liniște deplină, merg să ia lumină, pe rând copiii, bărbații și la urmă femeile. La fel se întâmplă la miruit sau la botez.Bărbații, femeile și copiii au locul lor în biserică și nu se amestecă. E drept că în ultimii ani, de când au început să vină mulți turiști, aceștia încep să se îmbulzească fără nici un rost și să vorbească tare în biserică.
Și la biserica noastră, din cartier, unde merg din când în când, enoriașii se poartă civilizat. Preoții, de aci, sunt cu har inspirând respect.
Nu sunt de vină cei ce se poartă cum spuneți în text, ci lipsa educației religioase aproape 60 de ani și, mai ales, exemplul celor ce ar trebui să fie, și poate chiar sunt, modele. Vezi circul de la evacuarea din sediul PRM sau evlavia, forțată, a unui alt europarlamentar.

 =  .
George Pașa
[07.Jan.11 21:02]
Eu nu m-am oprit aici să judec pe unii sau pe alții. Sunt și eu împotriva spiritului gregar, dar judecata o las în seama Domnului. Cred că ar trebui să scoateți paranteza aceea din primul rând, fiindcă nu se poate numi așa cum ați dori, fiindcă termenul se referă la Botezul Domnului. Ceea ce vi se pare în plus se referă la Dumnezeu (sl. "bog").

 =  Revin: Când nu știu ceva
nicolae tomescu
[07.Jan.11 21:07]
mă uit în dicționar Iată ce am găsit:
boboteáză s. f. – Sărbătoare creștină la 6 ianuarie, cînd se consideră că a avut loc botezul lui Iisus Cristos. Formație artificială, din sl. Bogŭ „Dumnezeu” și botează, constituită ca sl. Bogojavlenije „Bobotează” (Miklosich, Slaw. Elem., 15) și devenită pop., prin intermediul bisericii

 =  MC,
marian vasile
[08.Jan.11 18:23]
Căutând prin “texte” și prin “fierbințile” subiecte ale agoniei, și nesărindu-mi nimic spectaculos în ochi, mi-am zis: hai să-l citesc și pe acesta. Titlul mă pusese în temă față de o posibilă “lăbăreală”, dar am zis că dacă e la “fierbinți” nu o fi așa. Așa că deschid și citesc. Nu pot să nu apreciez aproximarea fraudulos sociologică a distinsului autor: “poporul iubește 99% forma și 1% fondul”. Mor. Genial. În continuare speculația înalt filozofică “Ce treabă are religia, un efluviu spiritual, cu materia?” m-a făcut să iau Migne-le și să mă apuc din nou de treabă. Întrebarea asta e nemaipomenită, n-am mai auzit-o… de 2000… de ori pe zi! Mai apoi interogația-afirmație (sau afirmația-interogație), dracu știe! “Dar de ce populația recurge la gesturi mizerabile, huliganice uneori, spre a dobândi o esență spirituală care nu are nimic în comun cu lucrurile firești” are evident esență speculativă, ceea ce îmi atrage atenția, sau îmi trage o palmă, că autorul trebuie să fie în mod evident “un om cult”. De ce nu m-oi fi gândit eu Doamne la acestea până acum. Slavă Domnului cu acești autori, ce ne-am face fără ei! “Ai aruncat în noroi oameni bătrâni,” – pe asta n-am văzut-o în viața mea! ”Mergi la un copil sărac, pe care îl știi premiant sau olimpic și să îi cumperi o carte sau câteva caiete” – asta e déjà prozelitism; dovadă că după acest text m-am dus la un copil sărac să-I duc niște caiete.
Corolar: jalnic, patetic, chirilic, chicios, patentic, jalnos. A sunat exact ca o compunere cu pădurarul care ieșea din boscheți și cu sperietura elevului communist care credea că e urs.

 =  Multumesc
Madalin Ciortea
[10.Jan.11 20:51]
Multumesc pentru toate comentariile! Sunt incantat ca un mic articol a starnit reactii pro si contra chiar daca pentru cateva persoane randurile mele au semanat indignare. Am scris contra meltenismului, contra spiritului de neam prost si a celui habotnic. Nu o sa modific deloc textul, este expresia unui moment de sinceritate.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0