Comentariile membrilor:

 =  cu bucurie,
Radu Botta
[11.Oct.10 13:25]
deosebit de frumos si de precis acest eseu in legatura cu Preda, observ ca aveti daca nu un sistem dar o tesatura de subiecte ce trag cu eficienta din autorii care au contat fragmente de memorie si reconstituie solemnitatile timpului, Noica, Preda, Tutea. prin ce sunt, cum au devenit ei canonici si canoniti

mi-am adus aminte cum i-am citit iubirea de pamanteni pe covor, dintr-o data, chinuit, in toate pozitiile, caci trebuia sa termin trei volume, nu mai citisem autori romani atat de cufundat, predat.

si aucm va datorez Preda, nu stiam cum sa mai ajung la el si de ce...

 =  Un scriitor vertebrat
Petre Anghel
[11.Oct.10 16:19]
Marin Preda, pe langa valoarea lui de scriitor, a insemnat si un reper moral. Sunt convins ca daca ar fi trait, dupa Revolutie viata scriitorilor, sespectiv Uniunea, ar fi aratat altfel. Era un scriitor cu o verticala coloana vertebrala, care impunea respect, inclusiv politrucilor. Acum, nemaifiind printre noi, multora le-a disparut bunul-simt, pana atunci absenta lui fiind camuflata. Marin Preda a publicat o serie de scriitori importanti, multi tineri, chiar debutanti, girand cartile cu probleme in fata cenzurii. Si-a ales si o echipa redactionala de profesionisti, incepand cu redactorii sefi Mihai Gafita si Cornel Popescu, secondati de redactorii Mircea Ciobanu, Sorin Marculescu, Maria Graciov, Georgeta Dimisianu, Al. Paleologu. Mircea Ciobanu era insa cel mai activ si un iubitor de literatura tanara cum nu s-a mai pomenit. Se batea pentru carti si pentru debutanti, era deschis la toate manierele de tratare.
Ma bucur sincer ca va intereseaza ce scriu. Cu prietenie, Petre Anghel

 =  Sorin Marculescu
Radu Botta
[11.Oct.10 20:37]
l-am cunoscut pe Sorin Marculescu, printr-o fata a lui, demult...

 =  Restituiri mai mult decât necesare
Aurel Sibiceanu
[11.Oct.10 19:38]
Deși nu am lăsat comentarii, am trecut și am citit tot ce ați postat, iubite maestre. Văd că, încet-încet, sunteți "descoperit" și citit; chiar și de tineri. Demersul Domniei Voastre de a face o panoramă a literaturii române, în manifestările ei, cu obiectivitate și nepărtinire, mi se pare o întreprindere mai mult decât necesară.

Sunt perfect conștient că o anume "echipă de zgomote" ori v-a reacționa virulent, ori vă v-a ignora. Important este că punctele Dumneavoastră de vedere, în materie de istoriografie literară, au început să fie cunoscute.

Privitor la Marin Preda vreau să vă aduc la cunoștință că în ziarul Le Monde, prin 2005, a apărut o afirmație care sună cam așa:

"Tot ce a atins romancierul în afara perimetrului rural pare născut, caznit, artificial."

Așa să fie? Semnatarul acestor rânduri, E. Reichmann, pare să nu-i ierte lui Preda că a scris și "Deliru", și "Cel mai iubit dintre pământeni". De ce se continuă minimalizarea, uneori și defăimarea, lui Preda e lezne de înțeles, cel puțin pentru cei trecuți de 50 de ani.
Vă aștept! Toate cele creștinești,

A. Sibiceanu

 =  scriitor demn
Petre Anghel
[11.Oct.10 20:54]
Sigur ca bolsevicii si cominterniștii nu-i iartă ca a scris Delirul și Cel mai iubit dintre pământeni. Nu-i iarta nici că nu a fost membru de partid, nici ca a sprijinit scriitorii iubitori de specific național. Dar Dumnezeul popoarelor are grijă ca duhul (spiritul) sa nu fie îngropat. Dovadă că Marin Preda a putut fi îngropat, dar creatia lui nu. Tot el va dăinui, nu ce-i care se duc în zările calde când vine iarna, sau după ce ususcă. Preda a fost susținut și în Occident, cât timp s-a crezut că poate fi manipulat. Era prea mare scriitor ca să cedeze presiunilor sau laurii de momentȘ iubea literatura română. Va veni o vreme, nu în veșnicie, ci peste 10-15 ani chiar, când tot el, Occidentul globalizator, ne va cere să aducem pe tapet specificul locului, iar cariera postuma a lui Preda abia atunci va începe cu adevărat. Sunt optimist, cred orbeste în spiritul adânc al acestui popor român, tocmai acum, mai ales acum, când cei mai mulți se dezic de el. Doamne ajută!
Multumesc pentru încurajare si cuvintele frumoase, domnule!

 =  Dor de Preda
Mihai Robea
[12.Oct.10 06:34]
nu inteleg de ce nu ar 'prelua' si de la Zaharia Stancu, poate cel mai de forta prozator român, cate ceva. Desigur, Zaharia Stancu, chiar cu acea incrancenare nu mai este la moda, dar nici Marin Preda nu mai este la moda, incurcate sunt caile literaturii.
Rar mi-a fost dat sa citesc un asemenea eseu, si e vorba in primul rand de profunzime, e vorba de pasaje rare, e vorba de iubire, s-ar putea intregi cu ceea ce reda Marin Preda in "Cel mai iubit dintre pamanteni", fiindca acolo e vorba de tot tragismul, acolo Marin Preda inchide cercul, pornind de la țăranul român pus fata in fata cu realitati nauce pana la trauma sau deznadejdea celui pierdut printre carti. Mult prea complex pentru a descoperi totul deodata, cumva Marin Preda imi aminteste de Llosa, de Marquez, de Sabato.
Marin Preda este iubit, este deajuns, la ce onoare mai mare ar putea aspira un scriitor român? Si cred ca asta nu se va uita niciodata, cum frumos si demn o spuneti.

 =  moda si eternitate
Petre Anghel
[12.Oct.10 07:35]
D-le Mihai Robea,
Aveti dreptate cu Zaharia Stancu (legatura cu Preda), nici nu ar putea sa fie straini unul de altul, fiind ambii din campie si fii de tarani. In plus se si cunosteau destul de bine. Si eu cred ca Marin Preda este de talia autorilor numiti de dv. Imposibila intoarcere si Viata ca o prada, daca ar fi fost traduse si preluate corect de occidentali, ar fi trebuit sa fie un clopot de trezire pentru scriitorii si intelectualii de pretutindeni. Din pacate, noi, chiar cand suntem mai buni ca altii, suntem scosi la enumerare si trecuti la etc. Este, in primul rand, vina noastra, ca nu ne sustinem unii pe altii. E cum ati observat: mari scriitori care nu mai sunt la moda. La moda sunt cei care au vocatia obscenitatii, experente sexuale anapoda, si care se gainateaza in mama care i-a nascut si in pamantul care-i hraneste. Sa nu disperam, am trecut prin vremuri si mai grele. Tot noi vom iesi invingatori, firul de iarba sparge astfaltul. Cu bucuria intalnirii,Petre Anghel

 =  +++
Anni- Lorei Mainka
[12.Oct.10 15:00]
semnele mele nu sunt importante, dar sper sa va arate ca sunteti citit, apreciat, ca e bine , ca asemenea "creionari literare" , asa contra modei prezente, apar si aici pe agonia, pe unde trec si multi cititori tineri, care nu sunt in mare parte purtatorii unei vine sau reacredinte, tinerii se uita la cei de deasupra lor, inaintasii, si daca nu au cauta pina gasesc, si daca nu gasesc atunci in cel mai bun caz devin novatori

articolul dvs despre Marin Preda m-a rascolit profund, ii pastrez cateva volume, acoperite de deceniile care le-au spalacit , dar asa cum sunt, reprezinta rezistenta cu care ne-am opus in tineretea noastra

 =  Pentru tineri
Petre Anghel
[12.Oct.10 23:55]
Stimata doamna Anni-Lorei Mainka, multumesc pentru aprecieri. Sincer, cu gandul la tineri, in primul rand, scriu. Ei au mai multa nevoie decat noi ( decat mine) sa cunoasca trecutul si sa caute modele. Marin Preda a fost pentru mine un model si un parinte literar. L-am simtit nu doar ca pe un scriitor de mare forta, ci si ca pe un caracter puternic. Cu prietene, Petre Anghel

 =  si cu toate acestea
Leonard Ancuta
[13.Oct.10 03:30]
Marin Preda a refuzat sa doneze bibliotecii din satul natal cartile sale, - este adevarat, o stiu chiar din gura invatatorului sau din clasele primare. Evident ca asta nu minimalizeaza sub nici un auspiciu meritul sau, insa pare o mica declaratie de cruzime din partea aceluia care pana la 10 ani citise orice foaie tiparita din Silistea Gumesti, ajutat fiind chiar de acelasi invatator de care pomeneam.

 =  Invatator mincinos
Petre Anghel
[13.Oct.10 08:42]
Stimate Leonard Ancuta, am o stire buna pentru dumneavoastra: invatatorul despre care vorbiti este un mincinos. Nu a fost invatatorul lui Marin Preda, acela a amurit pe front. Chiar in prezenta lui Marin Preda, Laurentiu Fulga si Cornel Popescu, intr-o sala plina cu sateni din Silistea Gumesti (martie 1980), a dat de inteles ca Preda nu prea l-ar respecta, iar Preda a ripostat ferm: "nu mi-ati fost invatator, erati director, si un director rau. Nu v-am respectat si nu va respect, sa nu mai spuneti ca mi-ati fost invatator!".
Daca puneti la indoiala vorbele mele (un drept al dv, dar un motiv de tristete pentru mine...), voi cita dedicatia pe care mi-a dat-o Marin Preda pe volumul lui "Cel mai iubit dintre pamanteni": "Lui Petre Anghel, care desi e din alta generatie se dovedeste a fi un excelent prieten, cu cele mai colegiale si afectoase sentimente!... Marin Preda, Mogosoaia 27.II.80, seara dupa o interesanta campanie electorala in comuna natala unde a vorbit despre mine un batrin invatator demagog (vezi "Imposibila intoarcere", povestirea "Batranul invatator". M.P."
D-le Ancuta, daca veti reciti micul eseu din "Imposibila intoarce" va veti convinge deplin. Daca Marin Preda a vrut sau nu sa doneze cartile comunei sau scolii din Silistea, nu stiu. Stiu insa ca Marin Preda nu avea o biblioteca impresionanta si nu era colectionar. Iar un scriitor daruieste biblioteca lui cui vrea, sau nu o daruieste...
Acest text nu este polemic, ci doar reactie la o informatie falsa care v-a fost furnizata.
Cu prietenie,Petre Anghel

 =  Dle Anghel
Leonard Ancuta
[13.Oct.10 11:32]
este foarte posibil sa fie adevarat cum spuneti dumneavoastra. nu am foarte multe detalii, ca ziarist am facut o documentare in comuna Maestrului Preda, unde mi s-a spus ca invatatorul dumnealui, in etate de 101 ani atunci (2005), inca mai traieste si ar putea chiar sa imi vorbeasca. Mi-a vorbit foarte frumos despre Maestru si tot dumnealui mi-a relatatsi episodul cu donatia de carte. Nu cunosc foarte bine adevarul istoric, nu am cerut documente si nici nu am probat in vreun fel spusele acestuia. am luat de bun tot ce mi s-a spus, tinand cont mai mult de faptul ca un om in etate, care prrobabil acum nu mai traieste, a tinut sa-mi spuna cateva lucruri. Evident ca nici eu nu vreau sa transform tecstul dumneavoastra - de altfel foarte bine documentat si excelent scris - intr-o polemica, doar ca mi-am adus aminte acest episod. Si ar mai fi un lucru de adaugat, spus tot de respectivul invatator (din pacate nu-mi aduc aminte numele lui acum si nici nu am la indemana articolul pe care l-am scris ca urmare a vizitei la Silistea Gumesti) si anume ca Marin Preda ar fi avut doar o dragoste formala despre taranul roman de vreme ce pe cei din satul natal nu i-a sprijinit, ba mai degraba i-a facut sa se simta abandonati. Dar si asta nu poate sa fie decat genul de frustrare pe care o au anumiti oameni si evident nu poate fi decat o parere subiectiva. Si precizez ca nu expun o parere personala, ci doar una pe care am intalnit-o ca jurnalist.

 =  aproape tarziu
Petre Anghel
[26.Oct.10 11:51]
Stimate domnule Liviu Nanu, va multumesc pentru aprecierea textului despre Marin Preda. Reactionez cu intarziere, intrucat abia acum am vazut cine este ... binefacatorul. Sa fiti sanatos! Sa aveti spor in ceea ce intreprindeti.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !