Comentariile membrilor:

 =  De spiritul maiorescian, apropo...
silvia caloianu
[22.Mar.10 10:02]
Lory/Loredana Cristea e primul si unicul, probabil, autor de pe acest site, care s-a invrednicit de laurii si sustinerea criticului Alex Stefanescu. (Cu toate ca aici, adica pe acest site, nu putem spune ca Lory s-a bucurat de prea multa incurajare...)

+ Este de admirat...
Emil Iliescu
[22.Mar.10 11:37]
Este de admirat acribia, filtrată printr-un filon umoristic, propriu d-lui Alex Ștefănescu, atunci când este vorba de "subliteratură". Cred, însă, că nu autorii sunt cei care poartă în primul rând marea vină a apariției unor astfel de "producții" literare. Fiecare truditor al cuvântului încearcă să prezinte cititorului rodul plăsmuirilor sale. Și, de obicei, subiectivismul este vălul lui Maya, cel ce ne împiedică să vedem aspra realitate a rodului muncii noastre. Dacă acesta este acoperit de ridicol și non-valoare, de vină sunt doar editurile. Se spune - cât este de tragică această sintagmă ! - că azi poți publica orice, dacă îți susții financiar volumul...
Eu cred că aici este esența problemei, iar cei care includ în planul lor editorial astfel de creații sunt primii care ar trebui să roșească. Din păcate, o mare parte a literaturii acestor ani a devenit volens-nolens "literatură de sertar". Pe care, la fel de tragic, o descoperi la târgurile de carte, aruncată neglijent în coșul producțiilor "la hectar" cu preț modic de câțiva lei umili.
Prezentarea succintă a acestui mic compendiu este făcută cu profunda implicare a omului și criticului Tudor Cristea, fiind un semnal de alarmă pentru sutele de ucenici în ale condeiului care dau viață acestui site.
Cu prietenie, Emil Iliescu

 =  entertainment
Ghejan Andrei
[22.Mar.10 13:50]
Cineva spunea odată: cel mai greu pentru un scriitor (scenarist, mai ales) este să-l faci pe cititor să râdă. Subiectul propus de dumneavoastră ar putea deveni inepuizabil raportat nu numai la cărțile tipărite, dar și la balstul oferit de scenariștii noștri actuali cu pretenții de umor "calificat". Evident, nu mă refer la toți, dar țintesc oarecum în cei favorizați actualmente (nu se știe exact pe ce criterii) de sticlă, mai exact de casele de producție vizuală pentru sitcom. O posibilă cauză ar putea fi lipsa alternativei? Mai degrabă cred că nu au săpat destul, sau poate tocmai absenteismul motivării pe măsură să catalizeze un sistem rămas greoi și ineficace. Personal, mi-am pus mereu întrebarea: de ce oare nu se lucrează la un sitcom în echipă? Așa cum fac de exemplu scenariștii americani, având la dipozitie o veritabilă "bancă de umor", practic o actualizare la zi a gag-urilor, bancurilor, etc. de oriunde. Sursa pomenită de dumneavoastră ar putea deveni un izvor nesecat, poate unul din motivele pentru care permisivul tipăriturilor "particulare" totuși să existe. Ca idee: ar putea exista valoare fără non-valoare? Teoretic da, practica însă ne omoară și știți bine la ce mă refer. Nu mi-ar fi deloc lejer dacă, de exemplu, dat fiind umorul, cunoștințele, ironia și puterea dvs. de pătrundere mi-ați desființa, sau ridiculiza scrierea. Aș fi însă flatat dacă ați face-o. Câteodată pe principiul ăsta se bazează rating-ul: v. "Cârcotașii", cea mai bună emisiune actuală de satiră și umor în opinia mea. Acolo însă, chiar se lucrează în echipă, iar rezultatele se văd. Modelul american funcționează. "Cucii" de la noi sunt și vor rămâne cuci.
Aprecieri pentru răbdarea de care ați dat dovadă să vă faceți documentarea și pentru articolul interesant, plin de umor. Abia aștept să vă citesc cartea.
Cu deosebit respect,

 =  despre Liviu Nanu - bravo!
Anni- Lorei Mainka
[22.Mar.10 14:32]
multumesc ca nu trebuie sa parcurg si aceasta carte - analiza DVS. m-a informat perfect - mi-a placut felul in care o prezentati, poate chiar mai bine decit cartea insasi

acum stiu ce bun e Liviu Nanu, multumesc dl Stefanescu, chit ca stiam , dar cite parale face astazi un cititor....daca n-are nume!

 =  Unor grafomani
Vali Slavu
[22.Mar.10 16:09]
Aspiranți la mari succese,
Publicând fără-ncetare,
Spun că au doar scrieri rare,
Din păcate, -s mult prea… dese!

Felicitări pentru articol!


 =  despre edituri și promovarea nulităților patentate
Dragoș Vișan
[23.Mar.10 22:36]
Îndeletnicirea criticului Alex Ștefănescu nu mă miră. De fapt, s-a lăsat păgubaș de mult să mai critice poezie, sau n-a făcut niciodată ca lumea... Dar nu observă toate nici în proză. POate fi această carte un tratat al descompunerii, dar nu cioranian.
Bineînțeles că recenzia dumneavostră, domnule Tudor Cristea, are meritul incontestabil de-a semnala demersul criticului de serviciu Alex Ștefănescu. Dacă nu mai avea ce comenta, A. Ștefănescu a trecut la critica rebuturilor. Este foarte adevărat că există un pericol al scriitorilor făcuți peste noapte, pe care și eu îl semnalez prin articole (mă refer la Irina Egli, "Pământ pustiu", Marius Daniel Popescu, "Simfonia lupului", Adrian Chivu, "Caiet de desen" - nu știu dacă i-a identificat și Alex Ștefănescu). Dar nu-i nevoie de carte critică pentru a ne amuza de producțiile lor. Titu Maiorescu rostea despre rebuturile literaturii "În lături!" și ajungea. Politica editorială e de vină că apar astfel de cărți, chiar la edituri mari, precum Curtea Veche, Humanitas. Humanitas a publicat așadar două mari inepții romanești, cele ale lui Adrian Chivu și M.D. Popescu! Numai în ultimul timp, recent-recent. Să-l citim pe Andrei Chivu, de la Humanitas și să-i urăm editurii lui Gabriel Liiceanu odihnească-se-n pace!

 =  Nedumeriri despre Adrian Chivu, Irina Egli, M.D. Popescu
Dragoș Vișan
[24.Mar.10 20:05]
Romanul său "Exit" este o pornografie (trafic de carne vie, proxenetism) și un îndemn la consumarea de alcool sau droguri, toate în același timp. Sfârșitul e de ordin miraculos, artificial, ca în "Mașa și extraterestrul" (2005) de Nichita Danilov. "Caiet de desen" și "Exit" au fost publicate la Curtea Veche Publishing. "Caiet de desen" ia în derâdere persoanele cu dizabilități, pentru că protagonistul, numit și de exegeți 'retardat', își omoară efectiv propria bunică. El este și personaj-narator.
La Irina Egli se pleacă de la arcana spânzuratului (Golem) și se ajunge la crime programate, ritualuri sataniste, incest tată-fiică (un complex al Electrei dumicat până la scabros).
Marius Daniel Popescu este galonat cu premiul scriitorilor din Elveția. I-a păcălit bine. Scrisul său este cel al unui schizofrenic, persistând în prezentarea unei Românii diabolizate, pierdute într-un Tartar neuitat de el,... de parcă ar fi singurul sfânt valah, salvat ca Noe din fața istoriei schingiuitoare. Multă vreme autorul (concomitent și personaj-narator, adică jurnalier) a lipit afișe sau a adunat cutii goale (pachete de țigări) în Elveția. Are imagini de-o cruzime care influențează cititorii (scena cu omorârea calului țiganului prin sudarea potcoavelor de o placă mare de metal). Panica indusă de autor provine din anxietăți refulate îndelung, din agresarea fizică a primelor sale iubite (o secreatară a tatălui său și o studentă colegă). Și se laudă, în pasaje de intermezzo lacrimogene, cu iubirea soției actuale și a celor două fetițe ale sale. Romanul-jurnal semnat MDP se intitulează "Simfonia lupului"! Dar după lupul autor, iezii cei mari cine suntem, chiar noi?

 =  semn...
Petruț Pârvescu
[06.Apr.10 16:41]
***
n.b. am citit cu placere. o carte raport. o recenzie la zi. se intrezares semne de normalitate, de repere, de asumare si receptare. felicitari!


 =  o amintire despre Tudor Cristea... ce nu se uita si nu se va uita
Dorin Muresan
[15.Apr.10 19:21]
domnule Tudor Cristea... dvs sunteti cumva promotorul carierei mele de scriitor (am fost premiat la Mostenirea Vacarestilor)... ma aflu in biobibliografia domnului Ghilimescu (si a multor altor scriitori de varsta mea sau peste varsta mea)... dansul, insa, a scris o cronica favorabila in revista Litere la primul meu volum... si, exact ca alex stefanescu (care, dp meu dv are o scara de valori cam pecinginoasa) dvs m-ati acuzat de "crasa incultura" fara sa aveti habar ce sau cum scriu eu... ati luat repede un textulet si m-ati facut cu ou si cu otet. carti ca ale lui alex stefanescu nu fac si nu vor face doi bani, pt aceleasi motive pt care pana si dvs (care il "apostrofati" din cand in cand pe autorul pe care il comentati) faceti aceleasi greseli ca si dansul. respecte.

 =  Domnule Mureșan,
Tudor Cristea
[16.Apr.10 09:26]
Sincer vorbind, nu-mi amintesc bine în ce împrejurare v-am acuzat de ce spuneți. Mă gândesc că e vorba de un articol al meu de acum câțiva ani, care pornea de la niște texte din "Steaua" și analiza "sindromul Tourette" din literatura tinerilor. Altminteri, trebuie să recunoașteți că i-am permis lui St. Ghilimescu (care, în parte fie zis, nu mai e de multă vreme colaboratorul revistei noastre) să scrie despre cartea dvs.
Ca să vedeți că nu sunt mânat de resentimente, va aștept cu un grupaj de poezie pentru Litere (de trimis la [email protected]).

 =  comunitate
Tudor Cristea
[22.Apr.10 21:36]
Silvia, Emil, Andrei, Anni, Vali, Dragoș,Petruț, Dorin,
Vă mulțumesc pentru interesul, pentru aprecierile și pentru înțepăturile și rezervele voastre, oriîncotro ar fi fost ele îndreptate - spre mine sau spre Alex Ștefănescu.

 =  ...
Ioana Geacăr
[22.Apr.10 22:38]
Felicitări c-ai avut răbdare și lui Alex Ștefănescu pentru ideea originală a unei astfel de cărți! Dar să știi că unii dintre pârâți pot lua citate favorabile, bune de pus pe coperta a IV-a!deși au fost ironizați aici, pot decupa cu grijă părți convenabile! Și-s multe aspecte de discutat, dar tu le-ai prins foarte bine, așa că le-am luat de-a gata !




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0