Comentariile membrilor:

 =  o intrebare
Adriana Lisandru
[22.Feb.10 10:49]
inca de la inceput, subliniez ca intrebarea mea de aici e provocata de nedumerire, deci va rog mult sa nu cautati substraturi ofensatoare in ea, ca nu sunt...

eu locuiesc in Brasov; am un magazin in centrul orasului. in fiecare an, de sarbatori, vin foarte muti turisti rusi si foarte multi turisiti din Moldova. n-o s-o iau istoric, o sa relatez doar doua intamplari din anul acesta. ei bine, intr-o zi a intrat in magazin un grup de tineri, despre care am banuit de la inceput am banuit ca sunt moldoveni. asa ca i-am salutat in limba romana. niciun raspuns. am repetat salutul in rusa (bruma de rusa pe care o stiu). "aaaa...vorbiti ruseste!" s-au bucurat ei... in limba romana. apoi au continuat sa diaolgheze intre ei...in rusa. culmea e ca si mie mi s-au adresat...tot in rusa. :)
apoi s-a intamplat sa intru intr-o librarie. plina ochi de tineri care vorbeau rusa dar rasfoiau... carti romanesti.
in acele zile, daca strabateai centrul Brasovului, aveai impresia ca esti la Moscova...din toate colturile ajungeau spre tine frantrui de fraza in rusa.
n-am nimic impotriva acestei limbi, chiar daca n-am reusit s-o invat cum ar fi meritat.
dar ma intreb: lasand la o parte punctele de vedere ale politicienilor, tinerii din Basarabia chiar doresc sa vorbeasca limba română...sau, ma rog, "moldoveneasca"?
care este, in fond, realitatea de acolo, de la dumneavoastra? si nu ma refer aici doar la curentul de opinie din randul elitei culturale, ci la ceea ce se petrece in randul asa-numitelor "mase".

repet: sper sa nu se considere nimeni ofensat; pur si simplu doresc sa inteleg.

 =  scuze pentru
Adriana Lisandru
[22.Feb.10 10:50]
repetitia lui "am banuit".

 =  Un răspuns
Denis Zavorotnîi
[22.Feb.10 19:17]
Dna Adriana,

Lucrurile nu mai sunt divizate în alb și negru, cum se putea crede până acum. După revolta din 7 aprilie spiritul și demnitatea națională s-au cam trezit. S-a mărit numărul apărătorilor limbii române, chiar la ea acasă. Oamenii vreau să funcționeze limba oficială în societate. Un argument în susținerea acestui fapt este și constituirea în rețeaua socială FACEBOOK a comunității de protest împotriva difuzării exclusive în limba rusă a filmelor în cinematografele PATRIA.

Referitor la limba ”moldovenească”, această sintagmă există doar în mintea anumitor politicieni și a pensionarilor - cetățeni URSS. Purtând nostalgia comunismului, ei se agață de orice, chiar dacă este vorba și de simboluri moarte, apuse... pe care vreau încăpățânat să le repună în drepturi. Numai ca această demagogie nu prea are priză la publicul deșteptat. Care știe ce se petrece în societate și care poate influența schimbările în această societate.

În privința limbii ruse lucrurile sunt destul de curioase. Majoritatea vorbitorilor de limba rusă, care pot fi de altfel și moldoveni după naționalitate, dar rusificați la nivelul generațiilor anterioare, cunosc româna. Ba mai mult, o și vorbesc. Faza e că ei se consideră superiori moldovenilor, românilor în general. E un gen de neofascism imperialist al rușilor din Moldova care, nefiind măcar cetățeni ai Federației Ruse, scuipă în valorile naționale în favoarea unei limbi străine pe care vorbind-o cred că devin mai puternici.

S-a creat confuzia că limba de comunicare în societate este rusa. Chiar și străinii care vin în Moldova (luați-i în calcul și pe ambasadori) și nu cunosc nici româna și nici rusa, învață mai degrabă rusa, pentru a fi chipurile pe înțelesul tuturor. Și asta pentru că moldovenii nu ascund că înțeleg rusa și la necesitate o vorbesc, iar rușii, deși cunosc româna, nu vor recunoaște nicioadată și nu o vor utiliza la propria inițiativă. Pe dracu rusa e limba ”comunicării interetnice” în Moldova.

Vorbiți româna, rostiți-o cu glas tare. Și veți vedea că sunteți înțeleși. Poate nu ascultați, dar la sigur auziți. Luați-i mai din scurt pe acești rusofili alintați aroganți, testații cu expresii necenzurate și nu le permiteți să se urce în cap. Greșeala noastră, a moldovenilor, este că am fost excesiv de amabili și de buni cu acești ”porci” nesimțiți și le-am răbdat capriciile. Dar răbdarea are și ea margini.

Cu profundă considerație,
Denis Zavorotnîi

 =  multumesc
Adriana Lisandru
[25.Feb.10 08:37]
pentru acest raspuns amplu, v-am simtit amaraciunea din spatele cuvintelor...ramane speranta ca intr-o zi lucrurlie vor intra in fagasul normal.
eu sunt dintre cei cred ca mentalitatea nu se schima prin legi, e nevoie de rabdare, tact si de conlucrarea unui "moment optim", cand adevarul reuseste sa iasa la lumina.

succes va doresc.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !