Comentariile membrilor:

 =  acest comentariu nu se încadrează la capitolul armaghedon ci ajutor.
viorel gongu
[03.Jan.10 12:28]
Mă tot întreb de ce armaghedon dar... nu contează. Să trecem la oile noastre.
La o privire de ansamblu s-ar putea crede că ar putea fi vorba de un sonet, pe considerentul că ar fi două catrene și două terține, dar să nu ne lăsăm înșelați. Chestia asta nu poate purta un asemenea nume pentru că, dacă vom citi definiția sonetului ca poezie cu schemă fixă avem să aflăm multe altele. Dacă tot vorbirăm de sonet, și dacă vom avea curiozitîți, putem căta și găsi sonete adevărate atât în literatura română cât și în cea universală.
Să tratăm poezia aceasta ca pe o poezie ce s-a dorit în vers clasic.
Remarc o inconsecvență în a păstra sub o oarecare rigoare lungimea silabelor.
Strofa 1 11, 12, 15, 14.
Strofa 2 12, 12, 12, 13.
Strofa 3 13, 13, 12.
Strofa 4 12, 13, 13.
Schimbarea tipului de picior metric se face haotic, distrugând eventualitatea unei muzicalități interioare dată de ritm.
Rimele folosite nu pot fi numite rime pentrucă pumnale-tresare, arzând-iubind, gheață-speranță, sfânt-gând, mister-sper, mereu-Dumnezeu, fii-copii, nu sună nicimăcar din toată coada.
Pentru ajutor voi da câteva exemple de rime, plecând de la cuvinte agreate de autor astfel
PUMNALE... în varianta ultimelor patru litere- artizanale, săptămânale, decenale, bienale, himenale, șenale și așa mai departe. Putem folosi și varianta ultimelor trei litere- cale, filicale, amicale, triticalelocale, fucale, sapindale, agale, fagale, hale și așa mai departe.
TRESARE... în varianta ultimelor patru litere- dar ce ar fi dacă m-aș opri?
Până la urmă va trebui să citești multî poezie în vers clasic, să devii prieten cu dicționarul de rime, de cuvinte călătoare, de sinonime de cuvinte inverse și multe altele.
Sî mai spun câte ceva despre folosirea unor expresii sau cuvinte ce nu au loc în genul acesta de poezie. Expresii ca:" nu vrei si pace", "copil feroce{?} ce mi-ai..." și lista ar putea continua.
pe finalul textului am întâlnit cuvinte sau expresii care mi-au demonstrat că ceva Eminesc ai lecturat.Exemplul din prima terțină mă duce cu gândul la" nu mai zambi, a ta zambire mi/arata cat de dulce esti"sau la acel:" suflete, de-ai fi chiar demon..."
Nu am epuizat textul dar mă voi opri la ultima terțină unde...să mi te dea de-a pururi... mi-a sunat rău.

 =  viorel
Cezar Cătălin Viziniuck
[03.Jan.10 15:19]
În primul rând poemul nu l-am conceput ca pe un sonet, sonetul având între 9-13 silabe versul, ci mai mult ca un text liber cu rimă, atât. Oricum, mulțumesc pentru vizită și sfaturile de care voi ține cont când voi scrie un sonet. Încă ceva. Mai nou, acum este și sonetul alb. Cezar.

 =  rime
Cezar Cătălin Viziniuck
[03.Jan.10 17:39]
Încă ceva Domnule Viorel: N-ați auzit de rime pe ultima silabă din două litere?

 =  Probabil pot fi rime și pe ultima literă.
viorel gongu
[05.Jan.10 10:45]
Probabil că se pot numi rime și cele dintr-o singură literă dar muzicalitatea rimei se va pierde.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !