Comentariile membrilor:

 =  O privire critică
Constantin Iurascu Tataia
[24.Nov.09 13:56]

Sunt foarte bune deși cele tematice cam inegale. E foarte reușită cea de a treia, la a doua deși poanta este bună păcătuiește la ritmul versului al patrulea. Frumos dezvoltat și catrenul tratînd visul de cofetar, deși poanta are o direcționare spre sensul vulgar al acțiunii.E îmbucurător faptul că tu Vali pășești pe tărîmul epigramatic cu cizmele de șapte poște (tot agreezi tu domeniul basmelor!) Îți urez din ce în ce mai mari succese.

 =  Incertitudine
Gârda Petru Ioan
[24.Nov.09 14:09]
Este preferata mea. Dar toate au miez. Scaun, sunt tentat sa citesc cu doua silabe, dar probabil ma insel.

 =  Re- O privire critică
Vali Slavu
[24.Nov.09 15:42]
Tataie, vă mulțumesc pentru părerile exprimate!
Poanta ultimei epigrame puteam s-o folosesc ca moto. Se pare că asta am reușit să fac la festivalul de la Cluj…
Mult succes și dumneavoastră! Felicitări pentru reușita de la Cluj!

 =  Vali,
nicolae bunduri
[24.Nov.09 16:08]
ești pe un drum bun al epigramei dar trebuie să ții cont de ce spun veteranii în legătură cu prozodia. Noi te ajutăm. Trebuie să mai vrei și tu. Succes Vali n.bun

 =  Re- Incertitudine
Vali Slavu
[24.Nov.09 16:14]
Nelule, văd că preferi incertitudinea. Despre „scaun” m-am documentat, a fost de curând și o discuție pe site. Lasă-l monosilabic, de dragul ritmului!

 =  Îndrumări privind consultarea dicționarului
Rodean Stefan-Cornel
[24.Nov.09 17:44]
Vali, din toată inima își doresc numai succese în continuare și sunt sigur că îl vei avea din plin! Nu comentez epigramele acum, dar zic altceva.
Apropo de "scaun", cred că discuția pe site și documentarea de care vorbești au plecat de la premisa falsă că acest cuvânt se pronunță monosilabic deoarece așa este trecut în DOOM.
Mă simt obligat să spun că DOOM are un capitol intitulat „Îndrumări pentru consultarea dicționarului”, în care, la pag. CIII se precizează, în legătură cu despărțirea în silabe, că indicații privind despărțirea se dau numai la cuvintele care pun probleme din acest punct de vedere și numai pentru segmentele cu probleme.
Adică, eu (Rodean) deschid acum la întâmplare dicționarul și găsesc următoarele cuvinte nedespărțite în silabe: bilirubină, frunză, talasogenie, tăiș etc., etc. Asta nu înseamnă că aceste cuvinte se pronunță monosilabic, Doamne ferește...
La fel și cu scaunul...
Bineînțeles, este o părere, pe baza documentării indicate.
Cornel

 =  Scuze
Rodean Stefan-Cornel
[24.Nov.09 17:51]
Am refăcut începutul comentariului anterior și am uitat să-l corectez înainte de a-l trimite, de aceea s-a creat un dezacord și a scăpat o greșeală de tastare.
Bineînțeles, era vorba că "îți doresc succese" și sunt sigur că "le vei avea din plin"!
Toate cele bune!
Cornel

 =  Răspuns pentru Nicolae Bunduri
Vali Slavu
[24.Nov.09 21:45]
"... trebuie să ții cont de ce spun veteranii în legătură cu prozodia. Noi te ajutăm. Trebuie să mai vrei și tu."
(Nicolae Bunduri)

Cine va citi acest comentariu va crede că au probleme grave epigramele mele. Și apoi... nu am înțeles partea a doua a comentariului:
"Noi te ajutăm." Cine? Când? Cum?
"Trebuie să mai vrei și tu." De câte ori m-ai ajutat și nu am fost elevă ascultătoare?

Mulțumesc de vizită!

 =  Re- Îndrumări privind consultarea dicționarului
Vali Slavu
[25.Nov.09 06:41]
„Nu comentez epigramele acum, dar zic altceva.”
(Rodean Ștefan-Cornel)

M-aș fi bucurat să comentezi epigramele. Dar dacă tu ai ales să îmi dai sfaturi de consultare a dicționarului… de folos și astea.

Mulțumesc de trecere.

 =  la discuția cu scaunul
Laurențiu Orășanu
[25.Nov.09 06:58]
La "Nedumerirea unui senator":
Versul 1 și versul 4 nu au același ritm.
Chestia cu scaunul, într-un picior sau în două, suferă la ritm, așa cum e scris. Propun: Că-i confortabil scaunu-n în Senat.
Sau, băgăm un fotoliu, ambientat. Dar repede, profitând că încă are trei silabe.
De acord cu aprecierea antescriitorilor.

Întrebare pentru hârșiții prin concursuri: un motto simplu, cum ar fi "copac", sau "scaun", sau "mireasa răpită" te dezavantajează din start față de unul rimat, față de un distih de genul "Foaie verde de măcriș, Am venit și eu pe Someș"? E o cutumă, e de bon-ton să punctezi cu două versuri, ori ba?

Calimero

 =  Îndrumări... și motto
Rodean Stefan-Cornel
[25.Nov.09 07:57]
Vali,
Se pare că am ales neinspirat titlul comentariului meu anterior. Acel titlu reprezintă (după cum rezultă și din textul comentariului) denumirea unui capitol din DOOM. Deci, nu eu dau acele îndrumări, ci autorii lucrării respective. De asemenea, nici vorbă să fi dat sfaturi, ci am reluat un paragraf din capitolul respectiv, care s-ar putea să intereseze pe mai mulți (am mai văzut unele confuzii, dar nu pot interveni la toate, că nu am timpul efectiv necesar). Cât privește analiza epigramelor tale și-au spus deja părerea câțiva colegi, dar, ca să nu mai fii supărată, consideră că ce ți-a scris Nelu Gârda în 24.11 reprezintă și părerea mea.
Laurențiu,
Nu sunt chiar "hârșit în concursuri", dar din ceea ce știu eu despre motto:
- au fost unele festivaluri la care s-a dat premiu pentru cel mai frumos motto și, probabil, din această cauză este explozia de distihuri de care vorbești;
- au fost alte festivaluri, la care s-a cerut ca acest motto să fie compus din cel mult 2 sau 3 cuvinte;
- sunt altele (cele mai multe) care nu specifică nimic cu privire la motto;
- din documentele celor 9 ediții ale festivalului de la Sibiu (documente arhivate de mine, pe care le-am parcurs de câteva ori) rezultă că se practică mottouri de toate tipurile (sintagme, expresii, locuțiuni, proverbe, zicători, citate, aforisme, maxime și cugetări, dar și cuvinte sau expresii mai simple) și nu cred că cineva este dezavantajat după acest criteriu.
Cu prietenie,
Cornel

 =  Bravo, Vali
Laurentiu Ghita
[25.Nov.09 09:04]
Vali,
Dacă vrei să afli și părerea mea, strict la cele la temă, ordinea mea ar fi:
1. Vise pentru viitor,
2. Incertitudine,
3. Unui pesimist.
Eu af fi premiat efectiv prima epigramă oentru idee și poantă.
Legat de moto, ce legătură are moto-ul cu epigramele trimise? E ca la concursurile alea de la TV in care ia premiu copilașul care expune cel mai dramatic și lacrimogen caz, în dauna celui care dansează mai frumos.

 =  +
tincuta horonceanu bernevic
[25.Nov.09 09:11]
Mi-a plăcut îndeosebi epigrama cu scaunul incomod. Bună poanta!
tincuta

 =  Răspunsuri
Vali Slavu
[25.Nov.09 12:44]
Domnule Orășanu,
La epigrama „Nedumerirea unui senator”, oricât am sucit-o și am învârtit-o, mie îmi sună bine (mă refer la versurile 1 și 4). Poate mă înșel… sau poate nu.
Varianta propusă pentru a remedia problema scaunului buclucaș este bună. Aș fi găsit și eu altceva, dacă nu eram sigură că e monosilabic.

Cornel,
Mulțumesc pentru că ai revenit! Am înțeles din prima că ești gând la gând cu Nelu Gârda („Scaun, sunt tentat sa citesc cu doua silabe”).

Laurențiu,
Mulțumesc pentru aprecieri!

Tincuța,
Mă bucur că ți-a plăcut poanta, mai ales că la această epigramă, toți au văzut numai scaunul.

Ufff! Cred că nu voi mai face niciodată epigrame despre scaun. Eventual, cu scaun la cap…



 =  Exemplu de mică licență
Rodean Stefan-Cornel
[26.Nov.09 14:54]
Hai, că dacă a trecut discuția despre scaun și despre motto, am timp să revin să mai spun ceva și despre epigrame, că ție știu că îți plac analizele.
În primul rând repet ceea ce am spus în comentariul din 25 dimineața: "...consideră că ce ți-a scris Nelu Gârda în 24.11 reprezintă și părerea mea". Adică, citez din confratele clujean "Incertitudine este preferata mea. Dar toate au miez..." . Deci, "gând la gând cu el" am fost nu numai în privința scaunului...
Toate epigramele mi se par cu prozodia foarte bună, cu excepția acelui "blestemat" cuvânt, pe care nu îl mai pomenesc.
Poanta de la prima este interesantă, iar îndemnul din final este foarte deștept (adică, pe de o parte se înțelege, la figurat, că nu sunt speranțe, adică "du-te domnule și te culcă", iar pe de altă parte, la propriu: "dacă vrei să visezi, du-te la culcare"). Ai exploatat cuvântul "vise" cu dublu sens, atât acela de aspirație, cât și acela de imagine din timpul somnului, dar... DOOM aduce modificări la DEX în această privință și precizează, la pag. 847 că pluralul la "vis" ca aspiratie este "visuri" și numai pentru "vis" ca imagine în timpul somnului este "vise"; am făcut această precizare nu ca să "cârcotesc" ci ca să spun că, în opinia mea, este un exemplu în care s-ar admite o mică licență, cu scopul de a nu pierde o poantă foarte bună; bineînțeles, este o părere.
Și celelalte sunt corect construite, cu poante interesante, cu tâlc, mi-au plăcut, felicitări!
Succes pe mai departe!
Cornel

 =  Re- Exemplu de mică licență
Vali Slavu
[26.Nov.09 18:14]
Care crezi că au fost primele cuvinte care mi-au sărit în ochi, găsind comentariul tău? Evident, DOOM și DEX. Mi-am zis: „Doamne, ce-am mai făcut iar?”
Mi-am luat inima-n dinți, am citit și mi-am mai revenit. Uh! Cică e de bine. Chiar dacă visele nu sunt visuri… Adică visurile mele de a merge la Cluj s-au dovedit a fi vise...
Mulțumesc pentru analiza epigramelor!




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !