Comentariile membrilor:

 =  Despre poezia matematicii
Călin Sămărghițan
[16.Oct.09 14:44]
A fi mereu identic cu sine chiar și atunci când depășește praguri precis delimitate, ori reflectarea aceleiași imagini de sute de ori în cioburile unei oglinzi, este calitatea unui fractal de a poseda întotdeauna același sens. Dacă e viu. Dar aici poeta urmărește exact opusul, golirea de sens, absența ochiului din oglindă, risipirea, încremenire unei inimi care nu mai bate. Rămâne în urmă o structură goală, cvasimatematică, reduplicându-se la infinit, dar, care, cu toată perfecțiunea ei nu poate opri... timpul.

Dincolo de oglinzi, dincolo de structuri, oricât ai întoarce pe toate părțile firul de siliciu, rămâne același fragment "simplificat" de clepsidră. Cred că e mai degrabă o poezie despre timp. Despre spațiile goale dintr-o geometrie precisă. Sugestia e bine construită și cred că textul nu are nimic în plus.

 =  Calin,
Ela Solan
[17.Oct.09 09:07]
multumesc pentru trecere si semn.
...intr-adevar, un text despre 'timp' ca unica 'invariabila' in geometria conditiei umane...

Elsa

+ deci da
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
poti sa te superi sau nu dar uite, eu am modificat ceva in inceputul textului tau. il face mult mai fluid si coerent:

este doar o zi pe care o trăiești altfel
o limită peste care treci
simplificând
apoi
în jocul de lumini și culori
oglinzile sparte
trupul tău fără umbră
repetă același tipar
descompus
și înțelegi că risipit pretutindeni
nu te mai poți regăsi
când în fiecare ciob de oglindă e un ochi care nu mai privește
când în fiecare culoare e o inimă care nu mai bate
rămâi doar o structură
care include o infinitate de structuri similare
și o clepsidră
prin care te scurgi
fără timp

eu asa il vad. fara versurile "rămâi singur/caleidoscopul rotit în același sens/
te aruncă peste" care din punctul meu de vedere n-au ce cauta aici. e un poem suprarealist dar eviti foarte multe imagini si expresii comune. adica, simt intr-adevar ca am citit ceva care nu are legatura cu "ce se poarta". autoarea pare ca scris visand cu picioarele pe pamant. finalul as spune ca e antologic, imaginea cu structurile fiind preferata mea - e vizuala si-n acelasi timp foarte puternica.

 =  ela
victor pelivanov
[17.Oct.09 17:04]
uite asa

este doar o zi pe care o trăiești altfel
o limită peste care treci
simplificând

asta e poemul meu azi, ca sa citez pe cineva


 =  Cine dă stele...și de ce?
Mărușteri Marius
[18.Oct.09 07:04]
Dacă până acum cel ce se revolta, pe bună dreptate, în alte contexte...stelare...era Călin (Sămărghițan)...acum profit de ocazia pe care mi-o dă Ela, să devin eu "revoluționar":
1. Ca să nu fiu înțeles greșit...chiar îmi place poemul...ridică poetic și într-un mod hai să zicem ...neortodox, problema formei (abstractizate și/sau repetitive) fără fond...și o face chiar bine.
2. În acest context, mă așteptam să văd undeva cine a recomandat poezia, pentru a primi o stea...sau două sau trei...nu contează...Nu pentru că nu ar merita steaua, dar fiind vorba de un concept matematic...ceva mai greu de înțeles, pus într-o formă poetică elaborată...cum nici măcar Dan Barbilian (aka Ion Barbu -matematician de renume altfel) nu ar fi îndrăznit, probabil, să o facă într-o poezie despre ceva ce era la limitele matematicii de pe vremea lui ...mă așteptam să văd cine a fost...cunoscătorul care a dat steaua. Nu de alta...dar măcar așa cum apare la recomandări..."aceasta poezie a fost recomandată de..." ar fi necesar ceva...și în cazul...stelelor...
3. Ca să nu fie discuții despre competența mea în domeniu, 1/3 din teza mea de doctorat a fost dedicată fractalilor...în rest, nu mă consider poet...mai degrabă cititor extrem de avid al poeziei contemporane, de unde și prezența mea pe acest site, cu mult înainte să îmi fac un cont aici. Vă rog însă să nu uitați că, în general, "imortalitatea" unui poet, ca și a unei producții cinematografice, e dată mai ales de modul cum îl percepe omul de rând - cititorul...și nu de părerile criticilor...
4. Dacă există pe site o astfel de funcție care ne permite să vedem cine dă stele...și de ce...și eu nu am descoperit-o încă...imi cer scuze anticipat...tuturor...și o să o fac și după demonstrarea funcționalității acestei opțiuni, ca să nu existe suspiciuni că aș fi doar "gică-contra" :).
5. Dacă nu există, îmi ofer gratuit sprijinul pentru asistarea implementării unei astfel de funcții (intelectual-democratice altfel - sic!) aici...și dacă vă veți uita pe google o să vedeți că am și cunoștințele și mijloacele necesare să o fac...dezinteresat...pentru binele poeziei...
6. Ela, te rog nu te supăra pe mine...chiar îmi place mult poemul tău...doar că mi-a oferit mijloacele pentru a demonstra că aici...transparența deciziilor...nu mai are mult până la..."dictatura unei elite"...a cărei conștiință nu trebuie să răspundă în fața nimănui...

 =  hai să ne aflăm în treabă
Eugenia Reiter
[18.Oct.09 08:28]
nu e nevoie de nici o funcție ca să vezi cine a dat steaua.

la comentarii apare +

păcat de timpul irosit să despici firul în patru
degeaba


 =  fara suparare, dar...
silvia caloianu
[18.Oct.09 08:39]
textul e plin-plin de clisee, de expresii pedalate.

 =  tot fara suparare...
Ela Solan
[18.Oct.09 09:23]
...steluta reprezinta doar o parere - subiectiva, fireste - pentru care iti multumesc, Claudiu; textul, asa cum il vezi tu, curge mai usor - adevarat - si nu ma deranjaza deloc, ma bucura doar faptul ca ai gasit in fractalul meu o structura care sa-ti placa... :))

Victor, viata este o limita peste care trecem simplificand... multumesc pentru lectura si semn.

Marius, cred ca Eugenia te-a lamurit, deci, 'dictatura elitei' a cazut...:)) iti multumesc pentru efortul de a scrie un comm consistent, chiar daca bazat pe o premiza gresita...

Silvia, ca noi toti, de altfel, structuri cliseistice...:)) Multumesc pentru parerea exprimata.

Elsa

 =  mea culpa
Mărușteri Marius
[18.Oct.09 23:22]
Așa cum am promis, îmi cer scuze public...funcția de vizualizare a deținătorilor/dătătorilor de punguțe cu steluțe (pardon, voiam să zic plusuri) există, măcar la nivel incipient, așa că e clar că eu am greșit.
Nu mi-am dat seama că - în mod natural - 1 "+" = 1 "*" (stea), ceea ce, în logica firească, mă face să cred că "=" înseamnă un comentariu neutru, iar - Doamne ferește - un "-" o părere proastă despre respectivul demers poetic.
Cand scriu eu comentarii...nu pot fi decat neutru (adica "=")...:).
Mersi oricum pentru răspuns Eugenia. Vreau să cred că nu a fost timp pierdut, pentru că rămâne oricum cealaltă jumătate a întrebării mele (...de ce?). Nu de alta, dar cu mici excepții (cum ar fi de exemplu "Păpușarii" și încă vreo două), ca simplu cititor nu aș fi dat banii pe un volum de poezie în care ar apărea ultimele să zicem 20 de poeme "înstelate". În schimb este plin situl de poezii de o reală calitate...neînstelate...motiv pentru care sunt încă aici :).
Cu deosebita stimă,
Marius

 =  Mărușteri Marius
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
probabil foarte putini din noi am da in realitate banii pe volume pline cu poezii postate aici. motivul este cred destul de simplu. e totusi un atelier literar. se recomanda/apreciaza/insemneaza atat "reusite" cat si "aproape-reusite" ( unde cuvantul reusit e definit ca "perceptia personala si implicit subiectiva a cititorilor" ). este ok sa iei acest site in serios dar nu foarte in serios altfel risti sa te situezi intr-o zona derizorie si sa faci o confuzie intre ideea de literatura consacrata si literatura experimentala. textele celor 'consacrati' ( clasici sau inca in viata ) le poti gasi la sectiunea "biblioteca virtuala".




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0