Comentariile membrilor:

 =  recomandare
Laurențiu Orășanu
[11.Oct.09 20:29]
Ritm anapoda în v2 și v3. Ar trebui să pronunțăm cu accent forțat pe LIM(baj) și pe DOC(tor). Sau cum?
Pacient nu rimează cu virulent
Nu mai repostați la infinit cu aceleași greșeli de prozodie. Mergeți la Tehnică literară și studiați.

 =  NedumerirI
George Budoi
[11.Oct.09 21:19]
1) De ce paciENT nu rimează cu virulENT ?
2) Și totuși, conform DEX-ului și uzanței, cuvântul DÓCtor are accentul pe prima silabă.
În rest, mulțumiri!

 =  ajutor colegial
Laurențiu Orășanu
[12.Oct.09 08:40]
Se pare că m-am înșelat în privința rimei respective, scuzele mele. Eu despărțeam în silabe vi-ru-lent. Încă îmi sună rău, dar probabil că e de la ciocănel. Sau nicovală. Scuze, așadar.
Ritmul rămâne defectuos, chiar dacă am indicat DOC-tor (am vrut să spună că forțați pronunția doc-TOR). Versul doi nu are cadență, oricum l-aș citi. El dă tonul.
La construcție ar fi iarăși de cârcotit. Merge la un doctor de bolnavi psihici, ceea ce Oprescu nu e. Subtitlul trimite la "cocoșel" - nimic privitor la psihiatrie. Bate câmpii, tâmpii - nu mi se par o indicații prea tari pentru a fixa "domeniul" de activitate. În fond mai toți batem câmpii. iar pe tâmpi nu-i legi aici de o instituție specializată.
Menționez că nu amestec niciodată politicul, decât ca să râd de el, și în stânga și în dreapta. Să nu se înțeleagă că mă leg de construcție ca să apăr pe cineva, fie el "independent". Am constatat că așa procedează toți colegii epigramiști. Și aici văd aceeași abordare. Floreta mereu pregătită să înțepe orice. Deci acest lucru e de bine.
Oricum, aștept și alte păreri, ale colegilor, poate ne ajută.

 =  Nu!
Vali Slavu
[12.Oct.09 14:59]
Eu nu-mi dau cu părerea, deoarece George Budoi mi-a promis ceva, în subsolul unei alte epigrame:

"Mulțumesc, Vali.
Pana nu termin de studiat cele 10 "lessons" ale dlui Rodean, nu mai scriu un rand."

După cum a construit-o pe aceasta, cred că nu a parcurs lecțiile de tehnică literară. Dar nu-i timpul pierdut. Succes!

 =  Spun și eu
Rodean Stefan-Cornel
[12.Oct.09 16:01]
Privind elaborarea poantei, a cam spus Calimero aproape totul.
Rima este corectă, deoarece finalul celor două versuri este identic, începând cu ultima vocală accentuată; aceasta ar fi condiția minimă necesară. Adică, ultima vocală accentuată este "e" la ambele cuvinte, iar terminația analizată este "ent", atât la primul cât și la al doilea vers. Bineînțeles, aici este o rimă simplă. Probabil, lui Calimero nu-i sună tocmai bine, deoarece ar fi avut pretenția (deși, până la urmă, nu-i rău că e pretențios ca editor!) să fie o rimă complexă, mai bogată, să prindă cel puțin și sunetul anterior. Din explicația sa rezultă de asemenea că ar fi fost mult mai valoroasă rima dacă s-ar fi potrivit cu totul și silabele terminale, are dreptate, dar... în opinia mea, rima este totuși corectă, la condițiile minime, e bine, zic eu, că a revenit (și a redus puțin pretențiile).
Ritmul de la versurile 1 și 3 este bun, în iambi, adică este o succesiune de unități metrice, numite picioare, în care intră o silabă neaccentuată și una accentuată; deci, în versurile respective sunt câte 4 picioare și jumătate.
Versurile 2 și 4 ar trebui să fie la fel cu celelalte două, ca ritm, adică o alternanță între o silabă neaccentuată și alta accentuată, dar... nu este așa.
Soluție pentru 2: "Într-un limbaj mai virulent" și pentru versul 4 :"E doctor, sau e... pacient?", adică un ritm iambic cu 4 picioare (versurile care rimează au aceeași măsură).
Cu cele mai bune intenții,
Cornel Rodean

 =  Continuăm...
Rodean Stefan-Cornel
[12.Oct.09 17:52]
Revin
În variantele de îmbunătățire, propuse de mine, am schimbat cât mai puțin posibil, la versurile 2 și 4 (adăugând doar câte un cuvânt monosilabic la fiecare din acestea), pentru a face un exercițiu de îmbunătățire a ritmului, exercițiu care poate fi continuat de autor sau de colegi. În această idee, vreau să spun, de exemplu, că forma de accentuare recomandată pentru "Într-un" este cu accentul pe prima silabă, dar consider că nu este chiar rea nici forma cu accentuarea pe a doua, în ideea că, are același sens cu "În un" (totuși "Într-un", cu accent pe a doua silabă, în iambic, curge mai bine ca "În un" în același tip de ritm).
Cornel

 =  Cred că
Liviu-Ioan Muresan
[12.Oct.09 18:01]
Așa e mai bună:
Văzându-l ieri cum bate câmpii,
Într-un limbaj cam virulent,
Mă-ntreb - o fac până și tâmpii:
E doctor sau e... pacient ?
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !