Comentariile membrilor:

 =  În aceste rânduri e concentrat mesajul textului...
marius nițov
[18.Sep.09 20:10]
În aceste rânduri e concentrat mesajul textului:"De aproape două decenii, pe coridoarele puterii se perindă aceleași fețe. Acești neo-comuniști cred că trebuie să treacă pe lumea ailaltă direct din guvern, din justiție, din poliție și alte structuri ale puterii. Ei nu cedează nici un centimetru din teritoriul pe care l-au cucerit cu atâta „sudoare”, nici un scaun pentru noii veniți, nici o concesie pentru pauperi" Și în țara asta frumoasă, păcat că e locuită, nu-i capitalism, nici democrație, doar o mimare ca să dea bine în ochii bătrânei Europe. A văzut multe sărmana, însă teatrul absurdului cu specific românesc a dat-o gata. Eugen Ionescu mai scria multe, dacă ar fi trăit acum. Tinerii n-au decât o șansă, să aștepte binecuvântarea timpului. V-ați imaginat ce ar fi fost lumea asta fără moarte, trecere? Un iad! Dar Dumnezeu a fost milostiv și a mai făcut un nivel peste relicve,oase. Amin.

 =  “specifucuri” și mimări…
ion pascal vlad
[19.Sep.09 16:42]
Ați intuit bine…mesajul! Din păcate, avem atâtea “specificuri” românești, atâtea mimări încât dau rău de tot pe din afara cratiței. Toate astea ar putea să stingă focul… aragazului. Oricât de „binevoitori” vor fi europenii (și nu numai) cu noi, dacă nu vom face, cât de cât, ceva concret, până la urmă ne vor tăia macaroana.
O șansă…..binecuvântarea timpului? Va veni această șansă…așa…din senin?
Atâta timp cât actuala clasă politică nu va fi cauterizată, pe ici, pe acolo, prin punctele esențiale, nația română nu va avea nici o șansă. Este nevoie de mult mai mult decât a aștepta să ne cadă în gură rumenul fruct.
Și încă ceva: ar fi o greșeală să pasăm responsabilitatea unei schimbări – în profunzime – doar pe umerii tinerilor. Ar fi încă o dovadă de lașitate din partea generației mele…
Mulțumesc pentru semn, domnule Marius
Cu stimă, I.P.V.

 =  Să nu se înțeleagă eronat afirmația cu trecerea timpului...
marius nițov
[19.Sep.09 18:27]
Să nu se înțeleagă eronat afirmația cu trecerea timpului, schimbările în România necesită durate lungi, în primul rând că evenimentele prin care s-a renunțat la partidul unic n-au fost precedate de o revoluție în mentalitate decât izolat în Valea Jiului, Brașov, însă n-a existat solidaritatea. Culmea, am așteptat de la ocupantul sovietic și inițiativa glasnostului, perestroika! Cei care ne-au umilit s-au milostivit de paralizia noastră. Și în Timișoara, în momentul declanșării revoluției era parcă ceva care venea din altă parte. Nu știu cât de iubit e Tokes din pricină că e maghiar, dar zău că ar merita o statuie în toate orașele revoluționare de la noi. Românii se urnesc greu, există prea multă frică, trădare, lașitate înrădăcinată în sufletul acestui neam. Numai să te gândești că după ce am fost conduși 24 de ani de un cizmar, n-am fost în stare să alegem pe cineva care să nu fi făcut parte din vechea nomenclatură sau structură de conducere. Ce să facem noi, sunt încă tânăr, dacă suntem puși în situația de a avea șefi din vechea ordine comunistă? O mișcare de extremă dreapta? Ne-ar sări în cap UE. Participarea pe liste electorale fără potențial financiar, o pierdere de vreme. Așa că n-avem decât să-l privim pe Gigi și pe Elena cum se străduiesc să citească corect în Parlamentul European! Cine putea să-i înlocuiască pe fata lui tata și pe geniul din Pipera? Cine poate să schimbe o clasă politică atât de bine înrădăcinată la putere d.p.d.v. financiar într-o țară în care majoritatea populației e troglodită? Politica e un banc pe aceste meleaguri, în niciun caz ceva responsabil! Ce partid își urmează doctrina sau respectă promisiunile de campanie? Doar timpul, din nefericire, rezolvă așteptările!

 =  Domnule Ion Pascal Vlad,
Petru Dincă
[19.Sep.09 19:00]
Micro-eseul dumneavoastră este foarte realist, foarte lucid. Într-adevăr, atâta timp cât neo-comuniștii se ,,agață cu dinții'' de puterea pe care au acaparat-o manipulând naivitatea unora dintre concetățenii noștri sau folosindu-se de perversitatea interesată a altora (care, deliberat sau instinctiv, aleg conducători corupți, pe măsura lor), se mai așteaptă o schimbare în bine de la tineri. Din păcate, speranțele puse în aceștia se dovedesc mai mult iluzii, deoarece mulți dintre ei se corup și ei cu ușurință, atunci când ajung în poziții de decizie, iar ceilalți sunt fie prea comozi, așa cum bine spuneți dumneavoastră, fie așa de resemnați (sătui de prea multe idealuri sfărâmate), încât nu mai au puterea să lupte cu un sistem atât pervers și de corupt.

Nu sunt totuși adeptul cedării luptei. De aceea consider că articole cum este cel scris de dumneavoastră sunt foarte necesare, chiar și numai pentru a întreține speranța în cei care gândesc, poate, că toți au depus armele și că trebuie să ne resemnăm cu toții. Să sperăm, totuși, că poporul acesta își va da odată seama că e cazul să voteze și bine, nu numai influențat de politicieni veroși sau mânat de interese egoiste și mărunte. Iar dacă ziua aceasta va veni mai repede, cu atât mai bine, pentru că anii trec și generația care are acum 30-50 de ani s-ar putea să nu mai beneficieze prea mult de o eventuală schimbare.

Cu multă stimă,
Petru

 =  Ieșirea din mascaradă…
ion pascal vlad
[19.Sep.09 20:49]
Fiți liniștit, domnule Marius, înțeleg bine “afirmația cu trecerea timpului”. Multe din rănile mele, provocate de societate, de sistem, doar timpul le-a putut cicatriza.
Aveți dreptate în cele ce spuneți. Tocmai asta mă enervează, mă exasperează, atât de tare, încât, îmi vine să sparg termopanele cocioabei. Românii se urnesc greu pentru că, încă, mai au ce să pună pe masă copiilor. Când n-or să mai aibă, fiți sigur, vor uita de frică.
Nu știu dacă e bine să merg mai departe cu “disertația”. Mă întreb, totuși, chiar nu este nici o ieșire din mascarada asta păguboasă? Oare câți ani trebuie să mai adăugăm la prezicerile lui Brucan?
“O mișcare de extremă dreapta?” În niciun caz. Nu pentru că ne-ar sări cineva în cap, ci pentru că nu ar rezolva problema, dimpotrivă.
Pentru mine este jenant să cad în blam și negare, dar întreb,
oare intelectualii români chiar nu mai au nimic de spus ? S-ar putea chiar așa să fie, din moment ce unul dintre cei mai rasați intelectuali spune că “nu mai e nimic de făcut în țara asta!!” Cum putem înțelege această capitulare? Un fel de…Dumnezeu a murit ???
Cred că există un răspun uimitor de simplu: Să facem cu totul altceva decât am făcut cu toții până acum. Pare utopic, dar nu găsesc altul mai potrivit.
Cu stimă și…plăcerea dialogului,
I.P.V.

 =  Domnule Dincă,
ion pascal vlad
[19.Sep.09 23:33]
Aprecierile dumneavoastră mă onorează. Nu știu dacă le merit.
În sinea mea cred că nici un român nu renunță “la luptă”. Un (a)mic îmi spunea (folosindu-se de umor) că “există ieșire din toate situațiile. Problema este că ieșirile la care ne gândim noi, cele care nu ne-ar strica prea mult confortul cu care suntem obișnuiți, au devenit tot mai rare, mai ascunse, mai greu de găsit! Oameni inteligenți caută ieșirile onorabile! Oamenii obișnuiți găsesc ieșirile imediat, orice fel de ieșiri: o bere, o noapte de tăvăleală, un mic futișag, o manea, o telenovelă, un OTV…! Aceeași frustrare intelectuală! În rest, timpul trece, noi îmbătrânim și mai sunt atât de multe vieți mai bune de trăit!”
Nu sunt convins că “a vota cum trebuie” poate duce la vreo schimbare. Poate doar un boicot general ar mișca puțin bolovanii. Na, că am zis-o! Dacă mi se arde calculatorul ??
Vă doresc sănătate.
I.P.V.

 =  Speranța există în noi
Cătălin Negulescu
[07.Oct.09 15:58]
Domnule Ion Pascal Vlad, eu sunt convins că, în chiar momentele în care scriem aceste rânduri se întâmplă ceva...simplul fapt că scriem, că ne pasă, că folosim diacritice, simplul fapt că există acest site. Mai departe depinde doar de noi, în sensul unui efort solitar, fără o finalitate practică imediat-declarată. În sensul celor spuse mai demult de JFK, ceea ce putem face noi pentru țară este să ne păstrăm noi pe noi înșine în stare de funcționare corectă, să refuzăm fiecare dintre noi mizeriile comerciale și pseudointelectuale pe care ni le servește media. Sunt convins că în final fiecare carte de calitate, fiecare spectacol de calitate, fiecare rând așternut în jurnal sau pe blog, oricât de solitare ar apărea ca întreprindere, se vor coagula într-o nouă atitudine și vor naște prima generație postmodernistă capabilă să (re)nască (în sfârșit) un românism de calitate, non-emfatic, productiv.

 =  mai degraba balcanici
Dorian Duma
[07.Oct.09 17:40]
Cine nu-si asuma trecutul nu-si merita prezentul si isi compromite viitorul. Iar pe clasa politica ne suparam degeaba, pentru ca e ceea ce meritam, doar am votat-o, nu? Sunt plin de maxime azi, mai tine una, Dumnezeu le da oamenilor ceea ce cer, nu stiu daca intr-o forma mai pervertita. Aminteste-ti de ce sansa am avut in 1990 cand ne-am incapatanat si l-am ales pe vagabondul de Iliescu, pe atunci n-au votat tinerii de azi...
Avem conducatorii pe care-i meritam, adecvati spiritului nostru latino-balcanic

 =  Răspuns…cu întârziere
ion pascal vlad
[11.Oct.09 21:39]
Domnule Negulescu,
dacă nu aș fi gândit cum bine sugerați,
cred că demult “dădeam colțul”. Pentru a supraviețui,
e necesar să nu uităm că, dincolo de orice punct de sosire
e unul de plecare. Dincolo de orice reușită e o alta încercare.
Cât timp trăim, să ne simțim vii. Să nu lăsăm să se tocească
tăria din noi. Să facem în așa fel ca în loc de milă, să impunem respect.
Atunci când nu mai putem să alergăm, s-o luăm la trap.
Când nu mai putem nici asta, s-o luăm la pas. Când n-o să
mai putem merge, luăm bastonul. Esențial este să nu ne oprim.
Cu stimă, I.P.V.


Domnule Dorian,
Aveți dreptate. Am o singură obiecție: urăsc sintagma “avem conducătorii pe care îi merităm”. Poate că nu toți românii merită să aibă asemenea “isteți”. În rest, vă doresc o toamnă îmbelșugată
- material și spiritual.
Cu tot respectul, I.P.V.


 =  Dumnezeu să-l odihnească pe Ion Pascal Vlad!
Vali Slavu
[23.Nov.11 21:46]
Era tot sfârșit de noiembrie când scriitorul Mircea Andraș a plecat dintre noi. Peste trei zile, se împlinește un an... În această seară, am citit cu tristețe, în ziarul local, un articol în care scria că "inima poetului Ion Pascal Vlad bate în ceruri". Nu l-am cunoscut personal, deși Valea e mică, dar îl citeam pe acest site.
Dau vestea tristă comunității scriitoricești de aici. Odihnească-se în pace!

 =  Dumnezeu sa-l odihneasca
Anni- Lorei Mainka
[24.Nov.11 05:22]
Este un noiembrie final. Se duc cei care au stiut, cei care au spus si nu doar vorbit.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !