Comentariile membrilor:

+ Recomand cititorilor mei
George Pașa
[24.Jul.09 10:24]
Mărturisesc faptul că nu am citit până acum din creația lui Constantin Severin decât poemul "zid și neutrino", mai întâi într-o antologie de poezie actuală a dlui marin Mincu, după aceea pe acest site. Din punctul meu de vedere (subiectiv, desigur), mi se pare că aici este un text un text cel puțin la fel de bun. Nu e o lectură comodă, însă trebuie citit și răscitit, spre a-i descoperi armonia și bogăția de sensuri. Acum, la prima lectură, nu cred că am reușit mai mult de două-trei niveluri ale receptării, predominând acela al intuiției. E greu să încadrezi textul în vreuna dintre tendințele mai vechi sau mai noi. Este un postmodernism aparte în această scriitură, deoarece nu intertextul (puțin prezent, de altfel), viziunea parodică a multor textualiști, sau fascinația cotidianului (ca să enumăr câteva dintre tendințe) sunt prezente în poemul de față, ci o sinteză originală și profund poetică a multor domenii ale cunoașterii. Cred că nu numai pătrunderea cărților sacre, a științei alchimice, a filozofiei sunt punctul de plecare, ci și propria revelație a ființei esențiale. pentru că, sintetizând puțin această bogăție a textului, cred că nu infrarealul contează în primul rând, ci expresivitatea tulburătoare prin care se ajunge de la phaenomenon la esență.

Este aici un text de recomandat cititorilor Agonia.ro.

 =  multumiri
Constantin Severin
[24.Jul.09 11:50]
Multumesc mult pentru acest comentariu, ma bucur ca un poem la care tin poate fi in consonanta cu gustul unui creator rafinat.

 =  remarcabil spirit artistic
Elena Simona Popescu
[24.Jul.09 14:31]
Un poem esențial, de recitit, aș spune ritualic. La prima citire, am gustat facerea, panorama evoluției (actul alchimic) și stingerea unei dimensiuni pentru a se aprinde alta. Regăsesc în poem simboluri reprezentative ale ființei, ca niște chei care te pot introduce doar acolo unde contează, pentru evoluția spiritului. Îmi plac mult întrepătrunderile planurilor care echilibrează. Stările redau locul unele altora, dansează haotic, se omogenizează, se ordonează. Admir fluiditatea textului, deși complex.
Ar mai fi multe de spus. Poate voi reveni.

edificator "câte nopți pentru o noapte albă/viața "

Cu stimă,
Simona

 =  apreciez mult opinia ta
Constantin Severin
[24.Jul.09 15:01]
Iți multumesc mult, Simona, apreciez mult opinia ta, care aparține unei poete tinere și talentate, trăind într-un colectiv de tineri entuziaști, cu toții având zborul în sânge...

 =  d-le Severin
Anda Brezan
[24.Jul.09 19:21]
E un megapoem, vi l-am citit pana la capat. Nu mi-a placut, dar pentru ca e f. departe de ceea ce imi place mie sa citesc, insa il respect. Este un poem dens, are multe elemente elaborate, poate prea multe si prea elaborate. Ii lipseste spontaneitatea, dar asta pot sa inteleg, mai ales pentru un astfel de text rumegat in douazeci de ani. E ca un tablou de Baba. (Eu il prefer pe Gorzo, sau - hai, fie! ca sa comparam mere cu mere - pe Ciucurencu.)

Cu bine,
Anda.

 =  da, cu revizuire
Carmen-Manuela Macelaru
[26.Jul.09 07:30]
titlul promițător anunță un poem despre oraș, ceea ce mi-a trezit interesul spre citire.dar...primul vers eșuat datorită expresiei "slove de aur", este prea spusă, atât de spusă expresia citată încât sufocă. "dincolo de orașul căzut în cuvinte de fier" era suficient și inventiv.
merg cu stoicism mai departe, tată ceresc, marea mumă sună prea prețios, pot fi înlocuite cu succes pentru a aduce un plus de lejeritate discursului poetic.
stroa a 2-a este cu mult peste prima, prima se vrea o introducere, dar poate fi lucrată și redusă la câteva versuri esențiale.
spre exemplu aici:
când un bărbat își găsește femeia sa
și o femeie își găsește bărbatul său
lumea se închide pentru ei, versul al 2-lea este în plus și nefiresc, se repetă ideea și obosește.
poemul are și părți bune cu ar fi:
a venit ziua cu nocturna caligrafie a lucrurilor
a muri devine o frază care te continuă
mâinile care ți se întind trec prin cuvinte
sau
un oraș alchimic nu poate avea o formă stabilă
el este un dans de principii
prin urmare, merită o revizuire.
mcm




 =  poet al secolului XX
Constantin Severin
[27.Jul.09 10:05]
Va multumesc mult, si eu respect opiniile voastre, din pacate nu mai pot revizui nimic, fiindca am renuntat definitiv la poezie din 2000, asadar sunt un poet al secolului trecut, contemporan cu Baba...Important ar fi pentru mine ca unele versuri sa reziste si in secolul XXI si sa produca satisfactii estetice unor tineri ca voi. Dar daca cititi ''Zid si neutrino'', poem scris in urma cu 25 de ani, la tinerete, care a facut o impresie buna la Penguin Books, in 1996, veti gasi multe versuri spontane...probabil e mult mai usor sa fii Gorzo in tinerete...

 =  Mihai
Marius Surleac
[05.Aug.09 11:49]
nu avem cum să facem comparație între stilul scrierii domnului Severin și stilul lui Gorzo. Ambele sunt complet diferite și ține de gusturi dacă place sau nu. Mie unul îmi place "Orașul Alchimic" pentru simbolistica și ermetismul său, și îl văd ca pe o provocare spre a face un pas mai departe. Nu e un text fad, cum se întâmplă să găsești pe majoritatea site-urilor culturale într-un procent destul de mare. El se aseamănă mai mult sau mai puțin cu "Zid și Neutrino" (o capodoperă apreciată atât în țară și mai mult în străinătate), dar caracteristicile sunt cam la fel.

 =  semn...
Petruț Pârvescu
[05.Aug.09 11:54]
Costica,
dincolo de zid, un text al unui stil inconfundabil. asta face poezia buna! felicitari!

 =  da
buteica denisa
[07.Oct.09 16:19]
Nu stiu daca am citit ceva mai frumos,cu tot respectul stilul d-voastra de a scrie este unul putin spus unic...




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0