Comentariile membrilor:

 =  Un fericit debut dintr-un microcosmos autonom
Nicolae N.Negulescu
[09.Jun.09 21:43]
Iata o creatie poetica direct purtatoare de sens; si nu de un sens pur semiologic, legat doar de jocurile de organizare si functionare a unor forme, ci de un sens tragandu-si realitatea din materialele pe care le vehiculeaza si adevarul din structura pe care o infaptuieste.
Si, tocmai aici se precizeaza originalitatea libajului poetic...
Sublim zbor intre oniric si sacralitate!
Felicitari, Jennifer Cosette Benghea.
N.N.Negulescu.

 =  Multumesc!
Jennifer Cosette Benghea
[05.Jul.09 23:20]
Cu speranta ca imi va fi iertata regretabila intarziere, va multumesc din suflet pentru aprecierea dumneavoastra care ma onoreaza.
Cosette Benghea.

 =  o mică observație
Deliman Leontin
[14.Jul.09 23:33]
Două verbe care se cam încurcă reciproc(părerea mea!): "s-a prăbușit", "fulgerând". În rest merge. Succes în continuare, Deliman

 =  Despre sensurile poeticului
Nicolae N.Negulescu
[24.Jul.09 14:36]
Cei chemati sa distinga valori de nonvalori in universul creatiilor artistice sunt eruditii. Din nefericire, in cele mai frecvente cazuri, isi proclama ineptiile in agora neofitii, producand in randul auditoriului stari confuzionale. Mai grav este ca, fenomenul a luat amploare, fiind tolerat de cavalerii spirituali. Este ca si cand, se admite cu nepasare oricarui personaj obscur sa denatureze o arie celebra, interpretata de un tenor - stilizat intr-un conservator - , in favoarea "meritului" unui alt solist artizan, care isi intoneaza facatura dupa ureche.
De multa vreme, asist in spatiile panteonului "poezie.ro" la astfel de turbulente, produse vizibil sub aureorele unor condeie sacralizate.
Ce este de facut..? Stim bine ca, intervalele acordate comentariilor literare au o destinatie strict epistemologica (din gr. episteme - stiinta ) si nu de epistolar intimist. Accentuez in consecinta segmentul "atelier", in care, trebuie vazuta perenitatea acestei pepiniere aducatoare de roade in viitorul peisaj literar contemporan.
Toti condeierii consacrati, publicati frecvent prin reviste literare de prestigiu, autori de carti bine primite de critica literara onesta, au avut o indelungata ucenicie. Toti acestia stiu bine, ce rol fundamental are un cenaclu; dar mai ales, ce energie covarsitoare degaja mentorul.
In contextul celor semnalate, se cuvine sa va invit la un "spectacol" in regia lui Deliman Leontin, dedicat in exclusivitate poetei debutante Jennifer Cosette Benghea. Titlul "operei" semnata de D. L. este "o mica observatie"; si, prin verbiajul imperativ "asta e parerea mea!", autorul ateist, tinteste neinspirat in "doua verbe care se cam incurca reciproc"; dupa care citeaza : "s-a prabusit", "fulgerand". Asadar sa incepem analiza.
Tocmai prin intensitatea strigatului auzit din origini - si care este duh cu virtuti cosmice - s-a nascut (gennah in gr.) - poemul. Si nu oricum, ci: "/s-a prabusit fulgerand/"...
Simbolica prabusirii iluminate, are aici, incarcatura ezoterica - tinere Deliman Leontin -, nu este o prabusire simpla, fara semnificatie, si vine de la grecescul ptosis (cadere) - din pacatul originar, spre des/figurarea protoadamica; dar si luciferica, prometeica chiar, daca vrei. Or, caderea - prabusirea fulgerata - (din fulgur, fulgurare in lat.) - transcede un necuprins ecou, chiar si in sfera gnoseologica. Nu in manierismul d-tale se interpreteaza un poem de esente, in care fortele artistice si sufletesti care au nevoie de mister se armonizeaza cu unitatea unei sonoritati superioare. Deci poeta, nu se multumeste sa conprime numai continuturile, ci inrudeste materia subtila - si sublima - a poemului cu extazul religios, cu masura inaltimii astrului cu neuma (in grec. fraza muzicala a carei ultima silaba se prelungeste sau care este cantata fara cuvinte ca intr-o cantare liturgica...).
Ai auzit d-ta vreodata de sensul figurat al cuvintelor ?
A nu se confunda noema din gr., cu noema din filozofia fnomenologica a lui Husserl ("termen care desemneaza obiectul gandirii, continutul ideii, datul intuitiei, continutul unei propozitii, si lingivistic, semnificatul unui glosem").
Inainte de a se aventura pe teritoriul geografiei lingvistice, autorul "comentariului" in cauza, va trebui sa suporte o serioasa instruire, aplecandu-se cu responsabilitate si asupra disciplinei noetice.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !