Comentariile membrilor:

 =  Limbile
Negru Vladimir
[14.Jul.05 08:08]
Angela si eu resimt diferenta intre cele doua limbi... oare faptul ca engleza a castigat "competitia" nu e un semn suficient ca majoritatea culturilor isi traiesc agonia in civilizatie?
Materia nu a fost niciodata mai importanta decat spiritul, desi astfel de judecati au valente in intregime subiective... totusi ideea unei patrii afective, oricat de bine ar suna, imi pare greu de acceptat... prefer, poate intr-un mod traditionalist de gandire, sa imi delimitez exact spatiul stramosilor, spatiul mioritic iar restul lumii sa fie doar interferenta... poate chiar afectiva.
"patria spirituala si culturala franceza este un epicentru mental al civilizatiei in expansiune."... din punctul meu de vedere e oarecum inexact, desi poate ne-am dori asta... poate e vorba de faptul ca limba cu pricina e mai accesibila fata de exemplu germana... pana la urma gandim doar in limba natala, restul sunt traduceri mentale mai mult sau mai putin exacte.

 =  Limba martirilor anonimi?
angela furtuna
[14.Jul.05 09:18]
“Angela si eu resimt diferenta intre cele doua limbi... oare faptul ca engleza a castigat "competitia" nu e un semn suficient ca majoritatea culturilor isi traiesc agonia in civilizatie?”

-Vladimir,
Engleza nu a cistigat competitia. Este un punct de vedere care mi se pare gresit. Competitia se da numai intre doua categorii identice de obiecte. Or, nu poate exista competitie reala intre o limba de cultura(franceza) si o limba de civilizatie materiala(engleza). (Ceea ce resimtim noi ca fiind competitie intre limbi este de fapt o competitie politica si care are loc intre piete...)Asadar, neexistind o competitie reala, nu vad cele doua candidate. Un bobeur nu se poate intrece cu un inotator. Cei doi “vislesc” in “ape” diferite .

”Materia nu a fost niciodata mai importanta decat spiritul, desi astfel de judecati au valente in intregime subiective”

-Ei, dar ce spui, Vladimir, de materialistii atei, de care tocmai incercam sa ne indepartam nitel, dupa caderea comunismului, pentru a mai respira si aer curat, desi nici cu omul consumerist nu ne e mai usor, antrenat intr-un downshifting extrem de interesant...

“totusi ideea unei patrii afective, oricat de bine ar suna, imi pare greu de acceptat... prefer, poate intr-un mod traditionalist de gandire, sa imi delimitez exact spatiul stramosilor, spatiul mioritic iar restul lumii sa fie doar interferenta... poate chiar afectiva.”

-Desigur, Vladimir, este un punct de vedere, care a fost la moda in secolele XIX si XX. Insa exsita si puncte de vedere mai actuale. Teoria natiunii, astazi, vezi ca incepe sa se modifice, sub presiunea modelului globalizator, care incearca sa seduca si prin propunerea unor noi centri de putere multiculturala, in jurul carora sa graviteze foste natiuni, reunite prin noi concepte si noi mecanisme de piata, reglate cam dupa modelul asociatilor familiale (unde codul genetic si etnic este inlocuit de o limba si o civilizatie dominanta, fie ea franceza, germana, sau engleza, britanica sau Americana…care s-a impus de-a lungul timpului si a fost asimilata chiar de buna voie…Vezi cazul Romaniei: generatia mea si alte generatii precedente sint puternic francofone si francofile, prin absorbtie in epoca in marea cultura model, cea franceza. Generatiile de dupa noi au fost mai usor absorbite de anglofilie, dupa macdonaldizarea consumului si computerizarea microsoftista a exploziei erei informationale…)

”"patria spirituala si culturala franceza este un epicentru mental al civilizatiei in expansiune."... din punctul meu de vedere e oarecum inexact, desi poate ne-am dori asta... poate e vorba de faptul ca limba cu pricina e mai accesibila fata de exemplu germana... pana la urma gandim doar in limba natala, restul sunt traduceri mentale mai mult sau mai putin exacte.”

- Daca avem radacini si in limbile de circulatie, si daca exercitiul cultural ne conduce catre albiile altor civilizatii, mai puternice si infloritoare si care ni s-au revelat ca modele, cum adesea se intimpla, atunci psihismul nostru este absorbit in fluviul mai mare. Riurile mici se varsa in fluvii si, la urma, in marele ocean, Vladimir, iar acestei legi nu ne putem opune. Decit ca martiri anonimi.

Cu prietenie,
Angela Furtuna


 =  Europa... dupa rapire :)
Negru Vladimir
[14.Jul.05 13:05]
Angela... eu am comentat textul iar tu comentariul meu... o atentie nemeritata desigur... totusi:
Engleza a castigat aceasta competitie... pentru ca este o competitie, desigur ca avand drept criterii preponderent impunerea economico-financiara si politica... imi pare o distinctie oarecum fortata si prea in interesul sustinerii unei idei, aceea intre o limba "de consum" si alta "culturala"... atunci hai sa vorbim de o limba religioasa (latina - chiar daca e una moarta, sanscrita, aramaica, araba), de o limba a filosofiei occidentale (greaca veche, germana) etc... competitia se da global... si daca esti invitat la o conferinta pe teme de filosofie, economie, poezie etc limba in care comunici e engleza prin tocmai elementul ei de universalitate... criteriile sunt din acest punct de vedere foarte pragmatice si implica limbajul in dimensiunea sa primara, aceea de comunicare. Nu sunt fericit ca se intampla astfel insa ce pot face?
Materialistii se raportau implicit la un principiu, poate tocmai acel arche aristotelic, cu nuantarile de rigoare... uneori prea facil facem distinctia intre spiritual si material uitand ca sunt concepte diferite ce poarta intelesuri distincte in functie de traditie, ori chiar in interiorul aceleiasi culturi. Oricum afirmatia mea viza tendinta dominanta in fiecare epoca... niciodata nu a fost pe deplin uitat spiritualul.
In materie de "patrie afectiva" cred ca uiti un amanunt important... determinarile de limba, spatiu, traditie, religie etc sunt foarte importante si prezente in imaginarul colectiv al unui popor... influente exista si vor exista, modele de asemenea... insa elementele distinctive sunt pastrate... apartenenta la umanitate ori in mic, la o asa-zisa cultura/civilizatie europeana este dincolo de idealurile generoase doar o utopie... dupa cum vezi mecanismele de "compatibilizare" sunt mai degraba non-culturale. De acord insa ca globalizarea are ca principal motor dezvoltarea mijloacelor de comunicatie si accesul la informatie... pana la urma e vorba de optiunea personala a individului si inductiv, de tendinta unui popor. Personal nu am nimic impotriva sa fiu cetatean al unei Europe unite dar pentru asta nu sunt pregatit sa sacrific ceea ce tocmai are rostul de a ma distinge in acest tablou marcat de generalitate.
In final, cred ca totul se petrece la nivel de individ, de optiune personala... atata timp cat libertatea de a alege va mai exista atunci e dreptul meu sa fiu asa cum "imi sade bine" :)
Culturile europene occidentale sunt pasive Angela, sunt feminine... fara insertia de masculinitate venita din impactul cu cultura araba am fi fost cu totul altii... Europa este un hibrid nereusit in care coexista o multime de tendinte centrifuge mascate... ceea ce ne tine impreuna e doar ideea de confort mental/material fundamentata pe o lene existentiala si nevoia feminina, de care tocmai am vorbit, de protectie.
Dar, ca sa nu uit, cred ca termenul de epicentru este unul potrivit, cu raportare la Franta... acolo poate avea loc un cutremur care sa determine faramitarea acestui melanj artificial numit Europa.

 =  Franta ta...
Nicole Pottier
[14.Jul.05 16:37]
Multumesc si tie, Angela, pentru ginduri tale.
Mi a placut foarte mult: "Franta mea si limba mea franceza sint o linie a orizontului umanitatii." Nous regardons le même horizon... :)
Si stiu ca vorbesti foarte bine franceza.
cu prietenie.
Nicole.

 =  părere
Paul Bogdan
[15.Jul.05 01:57]
După umila mea opinie, Franța, a cui o vrea să fie, s-a făcut de râs astăzi în București când a organizat focuri de artificii deasupra inundațiilor. O fi și ăsta un mod de a-ți manifesta... cultura.

 =  Bogdan - dreptul de a nu avea dreptate
angela furtuna
[15.Jul.05 11:05]
Draga Paul Bogdan,

Observatia nr.1. Propun sa pastram proportiile si sa nu alunecam in exagerari. Textul "Franta mea" este un modest omagiu adus la aniversarea Zilei Nationale a Frantei si este un poem in proza. Comentariul tau este o mini-tableta jurnalistica, ce putea fi plasata, cred, separat, la Personalele tale sau la Presa. Vedem bine, nu exista o legatura intre ele. Un text literar poate fi comentat cu armele criticii literare, pe cind un text jurnalistic cu polemici de idei.

Observatia nr.2. Daca tot ai deviat catre un subiect mediatic, parerea mea este ca trebuie sa invatam si noi de la modelul occidental: mindria de a merge mai departe, indiferent de cit este de greu. Uite-te la londonezi, dupa atentat: a doua zi, disciplinati, s-au urcat in metrouri si au mers la servici. Restaurante, birouri, discoteci, teatre, cinematografe, institutii - totul a functionat. Mesajul este clar: NU ne temem de tine, nenorocire! NU ne vei invinge! Ei nu-si pling de mila la nesfirsit, ci isi sufleca minecile si se apuca de treaba.
Da, Franta a impodobit cerul bucurestean cu artificii de Ziua Nationala, ca semn de mindrie si de respect fata de trecutul si valorile lor, gest care tie ti s-a parut exagerat deoarece se petrece la ora marilor catastrofe de la noi, insa chiar azi tot Franta si UE vor vira sume mari de bani pentru refacerea retelei de infrastructuri si a satelor distruse de ape dupa inundatiile din tara noastra. Este, acesta, un mod de a fi, demni, in lumea civilizata,impreuna la bine si la rau. Deschide bine ochii: mentalitatea occidentala nu sufera de inflatia spirituala din Orient, ci este pragmatica, decenta, eficienta, neo-umanista. La noi patrunde mai greu acest tip de gindire pozitiva, pentru ca, traind in acest mediu romanesc corupt, mafiot, politicianist demagogic, malnutriti si abrutizati de media scandalurilor, oamenii pur si simplu au fost indepartati de sansa de a mai trai decent si de a avea un soft mental de viata buna, raminind cantonati in mentalitatea supravietuitorului.
Dupa cit de mult a facut Franta pentru Romania, si pentru cit de multe va mai face si deja face in chiar aceste clipe, Franta nu are cum sa se faca de ris. Dimpotriva,noi sintem cei care trebuie sa invatam ca, oricit de tare ne-ar durea necazurile si mortii nostri, soarele tot va rasari in fiecare zi la ora stabilita, sa acceptam cu stoicism la viata este facuta din bucurii si din necazuri, si sa vedem in fiecare clipa si partea plina a paharului, din care putem sorbi si picaturile de speranta.

 =  Intrebare
angela furtuna
[15.Jul.05 09:06]
Am trimis un comentariu acum cinci minute la replica domnului Paul Bogdan si nu a aparut pe site. De ce?

 =  din nou despre meschinatatea marilor civilizatori
Cristian Oravitan
[15.Jul.05 10:01]
am mai scris pe site pe tema asta un cmentariu si imi permit sa revin; tot respectul pentru anumite momente din istoria rantei dar fiecare natiune isi are propriile momente de gratie, pentru care are mai mult sau mai putin merit; dar: oricat te lauzi ca ai inventat manierele elegante si codul comportamentului civilizat, nu te poti considera "la grand nation" daca nu realizezi ca esti parte dintr'o comunitate si nu un simplu feudal... Franta contemporana s'a facut amarnic de ras, in repetate randuri iar ieri a dat'o rau cu bata'n baltile Romaniei; am asistat candva la o discutie intre un grec si o americanca, grecul laudand greutatea istorica a neamului sau; americanca nu a parut deloc impresionata si i'a raspuns americaneste: "forget about 2000 years of history, get back to the latest news"... ma France a plecat sa moara putin!

 =  erata
Cristian Oravitan
[15.Jul.05 10:30]
la GRANDE, desigur!

 =  mai cu răbdare
Paul Bogdan
[15.Jul.05 11:08]
Stimată Doamnă, se pare că numele de Furtună este predestinat. Comentariul dumneavoastră nu a apărut în pagină datorită faptului că ați fost delogată de internet în timp ce îl concepeați.

Puțină temperare nu strică!

 =  părere
Paul Bogdan
[15.Jul.05 11:14]
Dacă acesta este un articol de presă... poate ar trebui ca editorii să vă revizuiască nivelul. Este doar o părere lipicios-liricizată, un personal.
O să reanalizez capacitatea domniei tale de a încadra un text în pagină sub topicul potrivit.

 =  Lasati cuvintele si bagati de seama sensul lor
Dinis Adrian
[15.Jul.05 15:56]
Sustin pe stimatul domn Paul Bogdan in lupta sa de a retrezi umanitatea in franceza romanului. Oare durere, sinitratii, oameni fara case, inundatii s.a.m.d nu au acelasi sens si in franceza si in engleza si mai ales... si in romana? Conteaza nu frumusetea vocalelor sau duritatea consoanelor ci sensul cuvintelor. Uite un articol superb de prima pagina: Dumnezeu ne plange artificiile de ieri seara... ( nu stiu cat de reusit e titlul, dar ideea e mareata). Si cat etimologia cuvantului Furtuna... Surprins neplacut dupa ce m-ai impresionat cu ,,poveste de neadormit un copil impuscat". Unde-i sensibilitatea acum?!

 =  Buchete florale
angela furtuna
[15.Jul.05 16:18]
!. C. Oravitan: nu exista cuvintul "meschinatate". Cum titlul incepea cu exact acest cuvint, nu am mai citit restul. Mai mergeti la scoala, intii.
2.Paul Bogdan:Cuvintul “presa” , conturat mai bine in cadrul unei specii literare jurnalistice, include un gen de produse cum sint: articolul, interviul, reportajul, ancheta, tableta, fotoreportajul si alte citeva. Exista, desigur, si acceptiuni amatoriste asupra acestui termen, pentru ca, desigur, fiecare este liber sa scrie ce il taie capul, mai ales atunci cind nu are repere profesionale conferite de studii de specialitate. Textul furnizat aici, incadrabil la subcategoria “tableta” este in mod inutil transformat in minge de tenis. El va ramine in orice taxinomie riguroasa o tableta, deci o specie jurnalistica, adica de “presa”.
3.Dinis Adrian:In textul despre Franta este vorba despre Franta. In alte texte este vorba despre durere.

 =  Cu parere de rau
Negru Vladimir
[15.Jul.05 18:15]
Poate am gresit eu dar nu am vazut nici un fel de scuza pentru opinia pripita privind cenzura... este o acuza grava si din cate s-a vazut insuficient fundamentata... din punctul meu de vedere textul este la personale, atata timp cat se respecta regulile se puteau posta si consideratii privind paralelismul sinelor de cale ferata... stimata doamna de fapt m-a deranjat tonul din aest fragment "C. Oravitan: nu exista cuvintul "meschinatate". Cum titlul incepea cu exact acest cuvint, nu am mai citit restul. Mai mergeti la scoala, intii."... si uite cum ne credem unii mai buni decat altii... n-ar fi fost poate mai potrivit sa-i aratati domnului cu pricina unde a gresit si atat? La asa gest cu parere de rau va spun ca eruditia nu mai conteaza aproape deloc ci e doar o masca ce ascunde lipsa de noblete sufleteasca.
Cu speranta, V.

 =  Gingasiile
angela furtuna
[15.Jul.05 18:32]
Ne aflam pe un site de literatura si cultura de limba romana. Cunoasterea limbii noastre este, deci, conditia minima pentru a te face vizibil aici. Traim intr-o lume competitiva, in care criza de timp este problema majora. Gingasiile sint pentru secolul trecut, parca aceasta este lectia tineretului de astazi. Sint oarecum amuzata de micile sensibilitati reclamate. Maturizati-va. Eu nu contenesc sa admir cite flagrante incalcari ale adevarurilor istoriei culturii si civilizatiei romanesti si universale se produc aproape zilnic aici. Insa nu este treaba mea sa judec, iar daca am o opinie, o fac, pur si simplu. Democratie, stimate coleg Vladimir Negru, inseamna si dreptul de a nu avea dreptate, atita vreme cit libertatea mea de opinie nu o afecteaza pe a vecinului.

 =  de bine
Negru Vladimir
[15.Jul.05 18:44]
Asa... si despre subiectele din comentariul meu cand discutam? :))... e democratic sa stropesti trecatorii Angela, mai ales cand numarul nu este identificabil :)
Oricum ideea era ca tu stai pe Everest si ne vezi mici mici ca niste furnici... coboara intre noi si o sa ai parte de un ceai cald... atunci siluetele se disting mai bine, oamenii capata chip... unii zambesc... ar trebui sa fie de ajuns. Numai bine iti doresc.

 =  Care comentariu?
angela furtuna
[15.Jul.05 18:48]
Care comentariu? De la ce text?

 =  parere
Aleksandar Stoicovici
[15.Jul.05 20:20]
Sunt in totalitate deacord cu domnul Negru Vladimir. Aici toti ar trebui sa fim egali si cu astfel de atitudini nu se poate progresa. Eu, personal, nu pot intelege o atitudine de genul "Mai mergeti la scoala, intii." si consider ca o astfel de atitudine este total gresita fiindca astfel nu se poate progresa.

Numai bine !

 =  abia astept 1 decembrie..oare cati vor scrie Romania mea
Nancy M. Popa
[16.Jul.05 00:11]
Intradevar multi romani si'au gasit o a doua casa in alte tari , si poate tocmai de aceea , pentru aportul romanilor stabiliti in strainatate , la cultura respectivei tari , strainatatea ca sa zic asa , putea sa intinda o mana de ajutor Romaniei. Noi pe cati nu am ajutat la nevoie.
Dar asta e ...vor mai trece ani pinsa sa fim perceputi mai bine decat ca ¨tigani¨
Ay , me duele Romania :(
Cu respect,

 =  despre "meschinatate" si furtuni
Cristian Oravitan
[17.Jul.05 19:58]
eludati subiectul... aveti intru totul dreptat, cuvantul nu exista, puteam sa pun un copyright in coada; dar patetismul v'a determinat sa nu observati ca am evitat sa folosesc sinonime cum ar fi "ingust", "limitat", "obtuz", "marunt", "egoist", "josnic", "murdar" sau sintagme gen "lipsit de noblete sufleteasca" or "micime sufleteasca". Stiti care e diferenta dintre "la grande nation" si bietul napastuit de diluviu? Cel din urma, in toata drama lui, a simtit nevoia sa'mi intinda singura sa sticla de apa potabila, sa beau, ca mi'o fi sete. Primul, mai e nevoie sa spun?, s'a gandit la el si'atat!

Salutari din epicentrul calamitatii.
Cristian

PS: ma indoiesc sa ajungeti cu lectura pana aici

 =  Patetism
angela furtuna
[18.Jul.05 06:30]
Prea mult patetism pentru nimic, Cristian Oravitan. Adevarul este ca fiecaruia ii este utila competenta pentru ceea ce face si ceea ce asuma, mai ales public, in cazul de fata conditia minima fiind cunoasterea limbii romane, macar in fondul ei primar. Replica domniei tale este o pilda a ceea ce NU ar trebui sa fie un atelier de creatie:cabinet medical, adica, sau salon de infrumusetare.

Succes in achizitionarea unui lexic din ce in ce mai largit si in deversarea lui catre literatura (atentie la inundatii si...inflatii).

Angela Furtuna

P.S. Profesorii care, de-a lungul vremii, mi s-au impus in amintire sint numai cei care au fost aspri, severi dar drepti. Pentru ca mi-au aratat la timp greseala, nu pot sa-i uit, iar remembrarea lor este bucurie.

 =  Vive la France!
DoDu
[18.Jul.05 10:27]
Eu m-am impiedecat la cuvantul "remembrare", ca daca ati avut profesori aspri, eu zic ca se merita.
Am citit cu atentie tableta de mai sus si marturisesc ca mi-a placut. Pacat ca n-a fost scrisa in limba care trebuie.
Eu nu traiesc in Franta. In Romania nici atat. Dar vorbesc cu emotie limba romana si daca beau vreo bere inmultita la 5, imi dau si lacrimile, devin patimas adica.
M-am bucurat ca l-ati trimis la scoala pe Oravitan, va rog sa ma trimiteti si pe mine ca eu chiar ma duc, fara nici un fason. Eu m-am dus la scoala si cand eram copil, pe cele mai intortocheate carari si am avut profesori foarte aspri, imi dadeau numai nota patru si pe urma ma treceau clasa din mila ca sa-si faca norma de elevi promovati.
E drept, la Limba Romana ma mai descurcam, mai memoram cate-o poezie dedicata pertidului comunist din republica socialista, socialism inventat de unul Friedrich Engels si le turuiam cu tot cu virgule si o intonatie pe cinste. Pacat ca nu m-a inregistrat nimeni.
Eu cred ca Engels asta era neamt. Francez nu, francezii au fost cu revolutia.
Hitler nu era neamt, ci austriac, iar la origine se spune ca ar fi fost descendent din al treispelea trib. Sa-i fie de bine ca daca-i batea pe rusi scapam si noi de federalizarea bolsevica.
Zilele astea am facut o excursie prin provincia Quebeq. Unde nu se pun indicatoare bilingve cum fac cei din provincia Ontario. Era sa-mi rup gatul, franceza mea nefiind culturala, mai degraba tehnica, adica englezita.
Totusi, as putea spune: Quebeq-ul meu! Fiind parte a Canadei mele, al carei cetatean sunt in limba mea romana (linie a orizontului umanitatii mele).
In Paris, de fapt la 40 de km de Paris, iata, am poposit 20 de romani la un han. Eram turisti, eram in trecere in drum spre Anglia limbii tehnologizate. Am mancat si am baut un vin (de caciula, se intelege). Si am devenit mai limbuti de cat se cade. Doi patrioti francezi geti begeti, de la o masa alaturata, au inceput sa ne injure, de italieni ce suntem.
- Noi nu suntem italieni, le-am explicat.
Asa ca au inceput sa ne injure de spanioli ce suntem.
- Noi nu suntem spanioli, le-am explicat.
Ne-au injurat de nemti (ei au spus fritzi)
- Nu suntem nici nemti.
Pana la urma, ne-au injurat de straini ce suntem. Na. Fleos-pleosc. Ca daca era Zola acolo sa-i auda. Fleosc-pleosc.
Mai era un francez, pe care l-a chemat Napoleon, juca sah pe insula Elba. A murit arsenizat, desi cuvantul acesta nu exista in limba romana culturala, decat in cea tehnica (vezi Chimia Anorganica, am uitat care editie. L-a batut ochiosul Nelson. Pe Napoleon vreau sa spun. Chirac a venit la putere mai tarziu, a avut un sofer care i-a numarat toate aventurile amoroase, ca de, cine n-ar fi vrut sa aibe aventuri cu presedintele Frantei, chiar si barbati, cati nu si-au dorit-o.
Le Pen nu stiu cine a fost ca am lipsit de la ora de nationalism.

Dar tableta mi-a placut. Vive la France! Vive la liberté!

 =  on ne peut etre juste si on n'est pas humain
Zabet Mihai
[18.Jul.05 08:36]
Sarbatoarea este un festival. O celebrare religioasa caracterizata de obicei prin lacomie si betie, frecvent in cinstea vreunei persoane sfinte distinsa prin abstinenta. In Franta sarbatorile sunt obligatorii sau optionale dar cei ce le sarbatoresc sunt in mod uniform obligatorii pana cand sunt plini. In cele mai vechi timpuri, aceste distractii au luat forma praznicelor pentru morti, asa erau ele tinute de catre greci, sub numele de Nemesia; de azteci si peruvieni, asa cum in timpurile moderne sunt populare printre francezi; desi se crede ca mortii din vechime, ca si cei moderni mancau putin. Printre multele sarbatori din Franta medievala era Novemdiale, care se tinea ori de cate ori cadeau pietre din cer.
In Sh'alla !
vexatu
ps. in sh'alla inseamna in numele Domnului, fiinta suprema mahomedana, care se distinge de cea budista, lamaista, crestina, mozaica si tot asa...

 =  ca sa nu o mai intindem
Cristian Oravitan
[18.Jul.05 09:38]
pacat ca profesorii cu pricina, cei drepti, nu au lasat decat o amintire in urma lor... puteau sa va devina pilda; or, dumneavoastra tocmai ceea ce v'au invatat acei dascali ati omis sa transpuneti in practica; voi "remembra" asta atunci cand voi repurta urmatorul succes, cumparandu'mi lexicul

 =  Succesul
angela furtuna
[18.Jul.05 09:55]
Tocmai lipsa de cultura si de respect autentic fata de valorile nationale si europene au determinat ca sa sabotati acest subiect generos care a fost celebrarea Zilei Frantei din tableta semnata de mine. Franta, alaturi de alte tari europene dezvoltate, s-a aflat alaturi de noi si in aceste zile grele, cum si altadata in trecut, iar toate defectele ei, ca si ale noastre, trebuie privite prin prisma unei gindiri pozitive si a spiritului crestin originar in aceste locuri, ca si prin aerul purificator al noului val multicultural tolerant si constructiv. Lumea catre care ne indreptam pare plina de primejdii daca nu o abordam cu seriozitate si raspundere fata de valorile autentice.
Va multumesc pentru participare si va doresc mult succes.
Tineretea este doar un accident de care nu trebuie sa va simtit raspunzatori. Judecata nu se face aici, ci undeva mai sus, mult mai sus.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !