Comentariile membrilor:

 =  Parere
Andu Moldovean
[04.May.05 23:20]
Nu stiu la ce faci referire, "ce s-a scris".. poate la unii farisei care acum, cand razboiul acela zace in carti de istorie alternativa, spun ca holocaustul de fapt n-a existat, poate ca evreii s-au exterminat singuri.
Nu sunt un militant, dar respect suferinta si comemorarea acesteia deopotriva. Fotografiile? Vis sau realitate? Eu zic ca sunt un cosmar adevarat.
Bobadil.

 =  Sa-i lasam sa se odihneasca in pace
Negru Vladimir
[05.May.05 07:08]
Marlena a ucide un om e deja o crima prea mare fie ca e evreu ori ba... intr-adevar nimeni nu poate contesta fapte certe ce vizeaza anihilarea in masa... ce nu inteleg eu ... de unde aceasta nevoie nefireasca de a ne arata mereu mortii?... noi ii ingropam, ne rugam pentru sufletele lor si pentru cele ale ucigasilor apoi ii lasam sa se odihneasca.

 =  Andu, Vladimir
marlena braester
[05.May.05 09:43]
Andu, multumesc ca ti-ai oprit ochii pe aceste fotografii si ai simtit nevoia sa lasi cateva randuri, scrise din inima. Ma refeream la "eseul" postat aici acum cca trei saptamani: "Holocaustul, mit sau realitate", acuzat de antisemitism printre altii si de catre Radu Herinean.
Peste 15 minute va suna sirena in Israel, cu totii ne vom inclina capul in memoria celor 6 milioane. Mi se pare absurd sa contestezi existenta holocaustului cand inca mii de supravituitori sunt printre noi, cu numarul de ordine tatuat pe antebrat, iar germanii isi cer iertare public pentru ceea ce au facut acum 60 de ani.
Azi are loc "Marsul vietii", trei km intre Auschwitz si Birkenau, in memoria "Marsului mortii", cand nazistii au fugit din calea rusilor, luand cu ei ca ostateci, in luna ianuarie, mii de detinuti din lagare, desculti; multi nu au rezistat si au murit sau au fost ucisi; la acest mars vor participa 18000 de tineri crestini, musulmani si evrei din toata lumea.
Vladimir, multumesc mult pentru semnul lasat. Drept raspuns voi cita ceea ce Eugen Galateanu scria atat de adevarat zilele astea: "Istoria e ca o apă- îi ia și îi sfarmă de stânci pe cei care nu învață din ea."

 =  ***
marlena braester
[05.May.05 10:36]
Scuze pentru greseala: "contesti", bineinteles

 =  Asa ceva nu trebuie sa se mai intample.
Joe King
[05.May.05 10:42]
Mi-am inclinat capul, cele doua minute si m-am gandit la ce am scris la concluzie-rezumat. Pana la moartea timpului
asta trebuie sa fie mesajul, si din ce in ce mai multi oameni " il vor privi in ochi " cu intelegere.
Asa ceva nu trebuie sa se mai intample, cu nici un popor.


 =  ne'am ucis intre noi
Cristian Oravitan
[05.May.05 10:59]
ne indarjim sa spunem doar ca nazistii au ucis evrei; e mult mai rusinos: oamenii au facut asta altor oameni... e oripilant, nu cred ca la asta se gandea Bunutul cand la plamadit pe Adam!

 =  PS:
Cristian Oravitan
[05.May.05 11:01]
sper sa nu fiu gresit inteles si acuzat de tentativa de relativizare a Holocaustului!

 =  Cristian
marlena braester
[05.May.05 11:12]
Ceea ce spui tu e perfect adevarat, nimeni nu uita oamenii ucisi degeaba, fara motiv (apropo, in Israel, la Ierusalim inca traiesc doua supravietuitoare ale genocidului armean!).
Ceea ce deosebeste Shoah = Holocaust de alte genocide e modul in care a fost pregatit, pana in cele mai mici amanunte: oare cata lume stie de "programul pilot" al nazistilor din 1940, cand intr-un spital(!) erau incercate diferite gaze, pentru a-l alege pe cel mai efectiv, erau incercate diverse crematorii, cenusa ramasa dupa arderea unui corp era cantarita etc.
Asta pune pe ganduri, pregatirea "la rece" a exterminarii unui popor, asta deosebeste holocaustul de celelalte multe orori...

 =  Marlena
Cristian Oravitan
[05.May.05 11:34]
Incercam doar o privire "din avion" asupra Holocaustului, nu il asociam (spre comparatie) altor oribilitati comise in istoria mai mult sau mai putin recenta (desi se pot face asemuiri, si altii au pregatit la rece exterminarea unor grupuri - etnice, sociale, religioase). Doream, cu zisele mele, sa spun ca si altii poarta in suflet (alaturi de urmasii sau conationalii criminalilor) rusinea, rusinea de a face parte din aceeasi specie, la fel cum multi si-au pierdut prieteni adevarati (care pot fi, uneori, mai apropiati sufletului decat unele rude!). Crimele naziste nu si'au avut rostul, dar afirmatia este de o asemenea banalitate incat nu stiu de ce am scris'o!

Nu mai adaug nimic... se cuvine o doza de respect fata de suferinta celuilalt. Liniste, va rog, cateva momente!

 =  Yom Ha'Shoah
Sandra Hanna Segal
[05.May.05 16:48]
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !