Comentariile membrilor:

 =  Matrix?
Vasile Rotaru
[22.Mar.05 13:14]
Temă a nașterilor perpetue topite țesute în măștile arhetipurilor.
Nu prea menajează sensibilitățile acest liric oniric inversat „că ne născusem altfel
de fapt invers/cu prețul cruciadei oglinzilor/ agățat de prima respirație greoaie dar sigură/dar nu de călcîie (și nici măcar de tendonul lui Achile), într-o senzație de matrix.
Amintesc un citat din Borges care spune că oglinzile și copulația sunt abominabile, pentru că multiplică.
Finalul, începând cu „decupam din ele prostituția”, e greu de integrat în restul textului, dar făcând niște artificii de imaginație, bag seama, s-ar putea.

 =  virgil
Laura Aprodu
[22.Mar.05 13:19]
"ne născusem" - fie ne născuserăm, fie mă născusem

 =  răspuns
Virgil Titarenco
[22.Mar.05 13:22]
dragul meu
nu există oare prostituție în discursuri?
mulțumesc de citire

 =  laura
Virgil Titarenco
[22.Mar.05 13:24]
laura,
pe bune că nu știu, cînd aflu îți spun

 =  ? virgil?
Laura Aprodu
[22.Mar.05 13:27]
ce nu știi? că e regulă clară. de gramatică. dacă a fost voită confuzia, mă retrag. dar dacă ai vrut să spui ne născuserăm, la plural, persoana I, mai mult ca perfectul cam așa se formează

eu mă născusem, tu te născuseși, ..., noi ne născuserăm. ?

 =  laura 2
Virgil Titarenco
[22.Mar.05 13:34]
laura,
eu nu sînt încă, convins. iartă-mi ignoranța. am căutat puțin online și am văzut că se folosește și cum am folosit eu. probabil greșit. dar cînd mă voi convinge că e așa cum zici tu am să te anunț și am să modific, dacă va fi cazul. în ce privește regulile "clare" în gramatica limbii române nu mai sînt chiar așa de intransigent de cînd am mai observat și unele folosiri ambigue sau excepții pe care nu le știam, așa că deocamdată am să cercetez pînă mă conving.

 =  cocoloașe-cocoloașe
Laura Aprodu
[22.Mar.05 13:41]
dacă nu mă crezi pe cuvînt,mai sapă. gramatica are mai puține surprize decît am bănui. Ia un manual de gramatică, ia gramatica lui graur, îndreptarul ortoepic și ortografic și o să te convingi. din cîte știu eu, trei surse ar cam fi suficiente. faptul că se folosește greșit nu e o scuză pentru o nouă utilizare. e drept, există cazuri în care limba vie impune modificarea în limba literară, dar, de regulă nu la nivel paradigmatic. cu siguranță îți spun că nu e cazul de față. în rest, poezia mi-a plăcut, deși am avut un cocoloș la versul cu pricina.

 =  Virgil, exercitarea cinismului
Ela Victoria Luca
[23.Sep.05 01:23]
ne-am dat seama mult mai tîrziu
că ne născusem altfel
de fapt invers
cu prețul cruciadei oglinzilor


Cu ce pret traim cu acela murim, si reciproca ar putea fi valabila, daca ei, parintii, nevinovati ar putea da nastere unor copii neeclipsati...
Virgil, versurile de mai sus m-au facut sa imi schimb starea din joc in meditatie... Si nu e usor acest balans, dupa cum cinsimul nu e usor a fi trait cu in-dur-are.

Nu stiu altii cum sunt, dar pe mine cinsimul nu ma doare prea tare.
(ah, ce-as mai fi stes din paranteze...)

Te scrie in exercitiu.

Drag, Ela

 =  nivelu' paradigmatic
Virgil Titarenco
[22.Mar.05 13:53]
doamna sau domnișoara Aprodu,
sper să nu vă supărați dar mie îmi pare că dumneata ai mai multe cocoloașe. eu unul încă am răbdare cu ele că nu mă costă nimic. eu o să mai sap dacă tot mi-ai dat sapa. iar în timp ce eu sap mata îmi explici și mie cam ce ai vrut să spui cu nivelu' paradigmatic în contextu' ăla că eu pe bune că n-am priceput. iar dacă ai vrut să insinuezi că eu aș susține exitența unui tipar în evoluția gramaticii limbii române, mă tem că îmi răstălmăcești cuvintele. și nu e neparat frumos. părerea mea.

 =  dacă zici tu, așa o fi
Laura Aprodu
[22.Mar.05 13:59]
cînd spun paradigmă mă refer la variantele unui cuvînt în funcție de niște parametri (mai exact, totalitatea formelor flexionare ale unui cuvînt). dacă nu asta s-a înțeles, îmi pare rău. poate că m-am exprimat prea tehnic.
cocoloașele, desigur sînt ale mele, în sensul că mie mi-a stat în gît greșeala de gramatică. sînt convinsă că mi-ai răspuns înainte de a verifica dacă am avut au ba dreptate.

 =  zgomotul de fond
Lucian Mușet
[22.Mar.05 14:13]
O poezie extrem de intensă, de la nașterile altfel, până la înlocuirea măștilor. Finalul e deschis, de aceea îmi pare ca o bucată de zi, un fragment de idee decupată, folosindu-se chiar "rictusurile de recuzită". Sper că nu am luat-o pe arătură și eu, în felul meu, că uite ce frumos perorează unii de câteva zile prin subsolurile poeziei.

cu bine,

 =  flexionări și alte cele
Virgil Titarenco
[22.Mar.05 14:18]
ok, se pare că tu ai deja convingeri formate chiar și despre ce fac sau nu fac eu acum. cred(sper) că îți dai seama că e cam greu să porți un dialog cu o persoană cu abilitățile tale "clairvoayante". sînt total dezavantajat.

 =  răspunsuri
Virgil Titarenco
[22.Mar.05 14:27]
Daniela,
cred că e nevoie de exercițiul cinismului cel puțin pentru mine. mai ales acum.

Rosinante,
eu am rugat-o pe domniță doar să aibă răbdare dar se pare că se grăbește ca..., dar lasă că e nevoie și de "vînători" din aceștia.

 =  seninătatea naște monștri
Laura Aprodu
[22.Mar.05 14:29]
vorbeam despre o regulă de gramatică, nu? sau o fi breo licență poetică fără de care poemul suferă profund.
dacă am ajuns să vorbim despre personalitatea fiecăruia dintre noi, ce pot spune? am grești subiectul... eu nu despre asta vorbeam.
convingerile mele formate, cum le spui tu, nu fac referire la calitatea poetică, ci la niște greșeli flagrante care bat în agramatism. dar dacă zici tu că nu contează, eu ce să zic? și dacă ai impresia că terminațiile unui timp sînt cum poftește inima poetului, fac o revernță și ies pe ușa din spate... mă depășește.
ca să nu mai spun că adresarea cu "mata" și alte ironii de tipul ăsta mă duc cu gîndul la faptul că te-ai atacat și înroșit în obraji pe nedrept. și oricum, nu cu mine trebuie să te cerți. gramatica e cea care te contrazice, nu eu. dacă ție îți pare că ești mai presus de niște reguli simple, de genul conjugarea verbului la mai mult ca perfect, e problema ta. mă întreb însă ce atitudine trebuie să am în fața unei asemenea seninătăți...

 =  modificare
Virgil Titarenco
[22.Mar.05 14:33]
ok, ca să potolesc furtuna asta într-un pahar voi modifica și voi folosi perfectul compus și la "născusem" și la "promisesem" care probabil nici el nu este folosit corect.
mulțumesc laurei aprodu pentru observație, nu însă și pentru atitudine

 =  ei, asta-i!
Laura Aprodu
[22.Mar.05 14:37]
îmi pare rău dacă ți-am lăsat impresia unei atitudini nepotrivite. am încercat numai să mă păstrez în granițele unei discuții la rece. și oricum faci ce poftești. în ceea ce mă privește, eu mă rezum la a semnala.

 =  imaginația
Virgil Titarenco
[22.Mar.05 14:40]
mă faci să zîmbesc laura aprodu daca dumneata îți iamginezi că eu m-am "înroșit în obraji pe nedrept" sau alte chestii din astea. Dar din nou, abilitățile dumitale de a vedea la distanță mă lasă cam fără replică. păcat însă că ai probleme cu răbdarea pe care te-am rugat să o ai la început. mă tem că vei deveni nesuferită multora prin genul acesta de atitudine. dar probabil că n-ar trebui să mă preocupe pe mine chestia asta, ci pe dumneata.

 =  planurile
Laura Aprodu
[22.Mar.05 14:47]
da, probabil. sper însă că faptul că sînt nesuferită să nu te împiedice pe tine să îți apelezi interlocutorii cu "mata" și "dumitale", care își pierd umorul în context. nu am abilități de a vedea la distanță, dar am abilitatea de a vedea o greșeală de gramatică și o atitudine ostilă pe nedrept. să îți spun sincer, eu mă așteptam ca reacția ta imediată și din prima să fie un zîmbet larg și oarecum uimit de genul "cum mi-o fi scăpat așa ceva...!?"
și ca să îți răspund punctual, pentru ultima dată, căci ce sens are să o lungim?, vorbim despre mine, despre tine sau despre o regulă de gramatică? mie îmi pare că s-au cam încurcat planurile.

 =  vita, vită, nu mai "e" vitae, dacă e tăiată!
Adrian Firica
[23.Mar.05 00:40]
n-ai un "e" în "vita"
la ... rigoare!
mai am o nelămurire:
"decupam din ele prostituția
cu tot cu zgomotul ei de fond
se foloseau rictusurile de recuzită"
după predica asta cu predicat care nu e predicat, iar subiectul e prin buzunarul cuiva, eu mă duc să mă rigor mortis de mâna ta.

nu te obligă nimeni să fii poet, inteligența se capătă - prin exercițiu - bunul simț ... ușurel, ușurel
succes!

 =  vita brevis
Virgil Titarenco
[23.Mar.05 01:13]
Adrian, da, e genitiv și trebuia ae.
în ce privește porțiunea citată mă tem că fie n-ai înțeles, fie cauți chestia aia în papură, așa că rigor mortis sănătos din partea mea.
iar despre bunul simț n-am înțeles eu, era vorba de al meu sau de al tău? asta apropos de obligații. iar despre inteligență, ultima dată oamenii se nășteau cu ea, dar dacă tu zici că o capeți prin exercițiu, îți urez succes. ne vedem la capătul cursei, ok? că vita e brevis

 =  me gusta, senor Virgil!
Adrian Firica
[23.Mar.05 20:46]
se caută ... "prin păpuriș".
o papură ... nu face doi bani!
pe furiș, poți căta "purici în brânză" - tot un drac!
după cum spuneam, se vede "genitivul" în titlu!
la inteligență ai marcat!
la chestia cu "bunul ....", era vorba de un mulțumesc.
și asta se învață, nu-i bai!
eu am ajuns la un hal de nesimțire inimaginabil,
tocmai de aceea consider că scrii foarte bine.
me gusta senor!
greșeli-i suntem supuși, fie și involuntar!
rămân cu "predica" mea.

 =  Adrian Firică, știi
Virgil Titarenco
[25.Mar.05 21:49]
Adrian,
tu știi că eu îți sînt recunoscător întotdeauna.
Eu însă sînt "cel dintîi dintre păcătoși".




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !