Comentariile membrilor:

 =  întrebare
Paul Bogdan
[28.Jan.05 19:42]
Domnule Gălățeanu, eu vă pot da un exemplu de ortodoxie înainte de anul 500, dați-ne și dumneavoastră unul dintre exemplele pe care le pomeniți în acest text când spuneți:

Cele mai importante surse istorice arată că putem vorbi de ortodoxie cu mult înainte de Marea Schismă din 1054.

...sau măcar indicați-ne o sursă.

Cu respect pentru tenacitatea Domniei Voastre!

 =  Tenacitate?
Daniel Dinescu
[28.Jan.05 19:56]
Poate va mai documentati despre diferenta dintre 'ortodoxie' si 'Ortodoxie', domnule profesor. Si poate faceti o introspectie asupra propriului comportament si incercati sa discerneti cine vrea sa strige mai tare. Se pare ca dumneavoastra scrieti articol dupa articol, probabil in lipsa de alta activitate, iar subsemnatul isi exercita doar dreptul la replica. Daca un manual de Istorie Bisericeasca Universala al domnului profesor Isidor Todoran nu va va lumina - tinand cont ca este doar un 'biet' roman, poate am sa ma gandesc daca sa va dau un link catre website-ul Bibliotecii Vaticanului, pentru a va documenta.
Si dumneavoastra cu ce dovediti ca sunteti profesor?
Cu respect,
Daniel Dinescu

 =  tehnici si metode
zabet mihai
[28.Jan.05 20:24]
Domnilor!
Chiar domnia sa, domnul Galateanu, a afirmat ca " În tinerețile mele, deși nu am studiat în zona de uman, am făcut un curs special de tehnici și metode de informare. " Aceste cursuri se tineau la Baneasa, la scoala de ofiteri a trupelor de securitate. Asa ca ce va mirati ?

 =  Părere
Mustață Ionuț
[28.Jan.05 22:32]
Cred că se deviază cam mult de la idee… personal recunosc că nu știu decât din istoria din generală și liceu despre faptul că creștinismul a apărut pe teritoriul nostru cam în același timp cu continuarea procesului de romanizare… că e vorba de ortodoxismul pe care îl cunoaștem noi în ziua de azi sau nu, e discutabil … oricum orice religie acceptată de un neam va trebui să se adapteze la vechile obiceiuri … totodată nu uitați că trebuie să se adapteze și la tendințele de modernism(un exemplu posturile de radio) fără a-și pierde însă esența … totodată oamenii sunt cei ce îmbrățișează o religie sau alta; și-ntr-adevăr „Vae victis” ; arieni, marcioniți, paulicieni au avut de suferit, însă nu de pe urma unei credințe ci de pe urma unor credincioși … dar să revenim la realitatea textului… cea reală și incontestabilă … suntem pe cale să fim cuceriți de incompetență …repet, de incompetență nu de prostie …viitorul ne va arăta dacă această victorie va fi totală sau dacă vom supraviețui …Să ne ajute Dumnezeu

 =  Pentru domnul Bogdan
Eugen Galateanu
[28.Jan.05 23:35]
Să zicem că "The Russian Orthodox Church is more than one thousand years old. According to tradition, St. Andrew the First Called, while preaching the gospel, stopped at the Kievan hills to bless the future city of Kiev. The fact that Russia had among her neighbors a powerful Christian state, the Byzantine Empire, very much contributed to the spread of Christianity in it. The south of Russia was blessed with the work of Sts Cyril and Methodius Equal to the Apostles, the Illuminators of the Slavs. In 954 Princess Olga of Kiev was baptized. All this paved the way for the greatest events in the history of the Russian people, namely, the baptism of Prince Vladimir and the Baptism of Russia in 988". Și este o referire doar la Biserica Rusă- cea din Constantinopol fiind cu ceva mai veche. Sper că sunteți mulțumit- e o sursă pe care o poate găsi oricine- pe Internet- http://russia-in-us.com/Religion/Christianity/hist_rus.htm

 =  Vaai, domnu'Zabet-cred că și dvs. ca absolvent de Construcții trebuie să fi făc
Eugen Galateanu
[28.Jan.05 23:36]
Sunteți așa un drăguț. Nu, nu era vorba de Băneasa. Era vorba despre Politehnica Bucureșteană- dar , cine știe, la mintea dvs. se poate echivala...cred că și dvs. ca absolvent de Construcții trebuie să fi făcut un astfel de curs...

 =  o indicație domnului Galateanu
Mustață Ionuț
[28.Jan.05 23:36]
dacă mi se permite... ar fi timpul să nu mai propunem soluții pentru a avea după aceea de ce să ne plângem că nu s-au luat în seamă... e timpul acțiunii al faptelor și al asumării responsabilității... faptul că ați scris ce ați scris pe site nu vă scapă de datoria față de ceea ce e drept și moral... această datorie ar trebui să fie primul lucru studiat în școli... de fapt ar trebui "implementat" chiar de la rădăcini, în cei 7 ani de-acasă... eu o să-ncerc să-mi asum această responsabilitate când va veni timpul meu pentru că n-am de gând să ajung să-mi pierd timpul citind astfel de probleme "personale"… cum de fapt o fac acum :) ; pe cât sunt de interesante pe atât de inutile... mai bine scrieți poezie, o faceți bine; și în plus poezia mai unge și sufletul ...

 =  lume... lume...
Radu Herinean
[28.Jan.05 23:40]
noroc că intru să mai aprob comentarii câteodată că altfel aș pierde toată distracția :))

Eugen, zici că ai făcut un "curs special de tehnici și metode de informare" la Politehnica din București? Sunt TARE curios la ce catedră și eventual cu ce profesor ai făcut acest curs sau anul măcar aproximativ în care avea loc acest curs. Promit să verific și să confirm sau infirm existența unui astfel de curs.

Aș vrea să menționez de acum că eu nu consider fosta "Ștefan Gheorghiu" ca făcând parte din Politehnica București chiar dacă sediul acesteia se afla relativ în același campus, deci sper ca nu acesta să fie răspunsul fiindcă aș fi tare dezamăgit.

Aștept cu emoție detaliile

 =  Much ado for nothing
Mustață Ionuț
[29.Jan.05 00:19]
Și eu care credeam că textul vrea să spună ceva ... nu e decât o mare "caterincă" :)) ... poveste cu informatori ,cu istoria zbuciumată a ortodoxismului și "urmăriri" palpitante ale existenței sau neexistenței unui "curs special de tehnici și metode de informare" ... ha ha ...cu ce se ocupă geniile noastre artistice de zi cu zi ....

 =  Orizonturile Rosii
zabet mihai
[28.Jan.05 23:51]
Radu astepti degeaba un raspuns. Nici in Politehnica, nici la Constructii nu imi aduc aminte de un asemenea curs. Dar Pacepa in " Orizonturile Rosii " pomeneste de un astfel de curs facut la scoala de ofiteri de securitate dupa modelul sovietic al directiei nr.1 PGU din KGB.

 =  Dragă Radu,dragi copii
Eugen Galateanu
[29.Jan.05 06:56]
Înțeleg că domnul Zabet are probleme cu capul. Restul dintre noi, cei care am făcut Politehnica- pentru că la Politehnică s-a făcut asta, nu se poate să nu-și amintească aceste cursuri- cei drept eu le-am făcut înainte de 1988. Din câte mai țin eu minte s-a încheiat cu un colocviu. Dacă chiar am ține neapărat să precizăm un nume ar trebui să fie acela al profesorului Cojocaru, eventual.Și un om extraordinar de la biblioteca Politehnicii, dl. Caraba care ne-a explicat propriu-zis cum funcționează.Avea și o disciplină proprie parcă ceva cu Organizarea producției- făcute în anul 4 sau 5- dar acest curs se făcea în anul I. Era și normal- pe vremea aceea nu exista Internet , sursele de informații (nu de spionaj, dle.Zabet, liniștiți-vă ) erau puține (în principal OSIM,INID)- așa că era nevoie. Și astăzi la BCU dacă veți merge (sau la www.bcub.ro) veți da de securista CZU -cea groaznică. Biblioteca Congresului SUA folosește clasificarea Dewey- așa că dragilor,cei care v-ați gândit la prostii, să vă fie rușine pentru cum gândiți- luăm orice c...t și îi facem o uniformă KGB-istă că așa e frumos.

 =  Eugen Gălățeanu
Preoteasa Marinela
[29.Jan.05 06:57]
Interesantă expunere. Și eu sunt impotriva plagiatului din orice domeniu! Se practică foarte mult în cazul lucrărilor de diplomă, atestate,..și foarte trist și-n creația literară! Aș putea zice că există prea mulți imitatori, încât "nu se vede pădurea de copaci!"
Din când, în când, cred că nu strică prezența unor astfel de texte.

 =  copy paste
Paul Bogdan
[29.Jan.05 07:42]
Domnule Eugen, una din inconvenientele unui dialog cu dumneata este acela că nu înțelegi(?) ce ți se spune și treci dibaci pe lângă subiect.
Domnule, nu ați citit comentariul meu de la textul "Studentul SROC"? Mă văd nevoit să dau copy/paste

" Nici nu știu pe ce text să vă răspund...
Vă rog să le transmiteți celor de la Enciclopedia Columbia că sunt în mare eroare!
Armenia a fost primul stat creștin din lume (301) și n-a avut nici în clin nici în mânecă cu Nestorie, dimpotrivă, printr-un adendum la Crez îi anatemizează pe cei care împărtășesc cele spuse de el.
Vă răspund aici și pentru celălalt text. După prima schismă, cea de după Calcedon (451), Biserica Armeană se numea pe sine "ortodoxă".
Închiziția, Domnul meu, a apărut cu mult după anul 1000, dacă nu mă înșel în 1231 (?)
Din punctul de vedere al persecuțiilor intercreștine nu pot să nu vă dau dreptate.

În altă ordine de idei. Atunci când expui un subiect trebuie să fii foarte clar și mai ales să respecți o anumită terminologie. Nu poți generaliza persecuția numind-o simplu: inchiziție, deoarece puteți fi greșit înțeles. De asemenea nu puteți asocia Bisericile de Răsărit și de Apus cu ortodoxia și catolicismul înainte de Marea Schismă.
Până la marea schismă biserica era condusă de scaune episcopale și școli. Roma, Ierusalim, Antiohia, Cezareea, Constantinopole..."

O fi existând ea, Biserica, în Rusia înainte de marea schismă dar, înțelegeți (pentru numele lui Dumnezeu!), nu se numea Biserica Ortodoxă Rusă. Și în România existau în acel timp forme de exprimare religioasă dar Biserica nu era instituționalizată, nu se numea BOR.

Ca să nu mai vorbim de Sfântul Apostol Andrei și Rusia.
În primul rând Kievul nu este în Rusia, Domnul meu, este capitala Ucrainei... iar al doilea rând nici nu poate fi vorba de Rusia în secolul unu.

În concluzie:
Termenii de Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică au apărut după Marea Schismă și reprezintă denumirea bisericilor din Imperiul Roman de Apus și de Răsărit, Roma și Bizanț.


 =  Formal, aveți dreptate domnule Bogdan
Eugen Galateanu
[02.Oct.05 19:06]
Formal, aveți dreptate domnule Bogdan. Dar...atunci când Maica Biserică Ortodoxă Rusă spune că ea este ceea ce este- atunci nu știu de ce vă supărați pe mine, zău așa- fragmentul pe care vi-l-am dat este chiar de pe site-ul dumnealor. Eu sigur nu știu mai bine decât ei sau decât cei de la Columbia. Eu mă folosesc de niște surse. De fapt, despre asta era și articolul meu- și observația dumneavoastră primă- despre niște surse. pe care vi le-am indicat fără să mă chinui prea mult să le caut- care se găsesc de către oricine face o căutare pe Google și care spun ceea ce spun. Nu este interpretarea mea- sunt pur și simplu sursele documentare. Că putem sau nu putem să fim de acord cu ele- și că dvs. și alții consideră că oficial Biserica Ortodoxă este așa după Marea Schismă-iarăși sunt niște aspecte subiective pe care fiecare le vede așa cum le dorește. Singurul lucru pe care am vrut să-l arăt- față de această discuție doctă despre ortodoxie- și cu acest aspect ați fost de acord cu mine- este că persecuții au existat în toate bisericile creștine (inclusiv la luterani/anglicani/evanghelici) și că nici uneia din biserici n-ar trebui să-i acordăm un certificat de sfințenie în alb. Că spre deosebire de Papa care și-a cerut în mod public scuze- ceilalți n-au făcut-o- iarăși e altă problemă. Dar de-aici și până la securiști, KGB-iști, Băneasa și alte aiureli e o distanță enormă.

 =  Domnule Bogdan, uitați-vă la citat ...
Eugen Galateanu
[02.Oct.05 19:06]
Cât despre textul care vi l-am transmis- el se referă pur și simplu la faptul că biserica ortodoxă rusă- de pe site-ul căreia provine acest text- se consideră biserică ortodoxă încă înainte de anul 1000. Cu ce sunt eu vinovat de părerile lor ?Kievul este considerat de ei ca făcând parte din Rusia tradițională- iarăși e opinia lor.

 =  eugika, las-o si tu mai usor:))
Cristea Loredana
[29.Jan.05 15:35]
Fii si tuh un pic mai calm, asta e esti un rebel:)), ma` msn user it`s senzatzya on yahoo, i would like to talk to you:). lory

 =  ramane
zabet mihai
[29.Jan.05 16:23]
Domnule Galateanu, nebun sau nu, KGB sau nu, tot nu ati dat un raspuns la intrebarea lui Radu.

 =  întrebare
Paul Bogdan
[29.Jan.05 16:45]
Nu Domnul meu, Formal ai dumneata dreptate. Faptic însă... isoria este scrisă și este așa cum am scris mai sus.
Este ca și cum ați spune că Papa a fost mereu catolic... apropo, a fost mereu Papa catolic?


 =  Domnu'Zabet, lecturați răspunsul și nu vă faceți de râs
Eugen Galateanu
[29.Jan.05 17:10]
Domnu'Zabet, aveți probabil nevoie de ochelari. Răspunsul există exact înainte de comentariul dnei.Preoteasa. Hai serios, nu fiți ridicol. Iar dacă dvs. nu ați făcut așa ceva în facultate- sincer, e grav. Pentru că ar fi trebuit s-o faceți. Este ceva de anul I- cum să cauți niște materiale într-o bibliotecă.

 =  Cristea Loredana. Hmmm ?
Eugen Galateanu
[29.Jan.05 17:10]
Adică ?

 =  Bun, domnule Bogdan, și dacă amândoi avem dreptate...
Eugen Galateanu
[29.Jan.05 17:11]
Cum rămâne totuși cu necesitatea unor argumente viabile în orice fel de lucrare ? Nu vreau să-l disec neapărat pe colegul nostru ZM dar cred că observați și dvs. că de la un text care poate conține o mică înțepătură- dar atât, domnia sa o trage pe Academiei, cu securiști, KGB-iști și alte alea. Unde e argumentația ? După aceea unii colegi tot pe mine se supără că nu fac polemică constructivă...

 =  ?
Paul Bogdan
[29.Jan.05 17:15]
Li s-o fi urât ca argumentele lor să nu fie înțelese și contraargumentele dumitale să fie pe lângă subiect:)

Oricum, cum am mai spus, vă dau dreptate în ceea ce privește prigoana creștinilor de confesiune diferită. Exemplele sunt multiple și se extind până în zilele noastre.

PS cum rămâne cu Papa? :)

 =  bazaconii
nastasoiu mihai
[29.Jan.05 19:35]
Toate studiile de filosofie medievala ne-au cam obisnuit cu o evitare sistematica a spatiului ortodox. La aceasta s-a adaugat o perspectiva interpretativa de natura scolastica, provenita din scolile vestice traditionale care s-au succedat pana in prezent. Fara nici o exceptie, acestea au dovedit o inaptitudine funciara in a intelege teologia si spiritualitatea ortodoxa., pentru care filosofia este in primul rand iubirea de Hristos. Dumneavoastra cadeti in acelasi pacat, domnule Galateanu. Aici nu facem speculatii pe diferite teme in functie de orientarea noastra filosofica. In rasarit filosofia intotdeauna a stat sub semnul teandricitatii, a logosului intrupat si a perspectivei mantuirii, detasandu-se net de orice gandire autonoma.

Mai cititi si reflectati inainte sa va dati cu capul de pereti. Si cand propuneti o asemenea tema spre dezbatere incercati sa va documentati mai bine inainte de a scrie asemenea bazaconii.


 =  graba strica treaba
Petrescu Ionut Mihai
[29.Jan.05 19:48]
Eugen greseste in textul acesta, pentru ca face o diferenta inimaginabila intre introducere si incheiere. Eu nici nu am citit textul acesta, pentru ca nu citesc texte care incep cu "Unul din cele mai simpatice exerciții de subiectivitate- repetat când și când la orele de logică de la UMIST- își propune să însceneze un eveniment deosebit în clasă." si se incheie cu "Așa încât ne îndreptăm către o țară tristă și plină de rebuturi, de oameni care și-au plătit studiile și diploma- atâta doar că nu le-au făcut".
Un text nu e doar un calcul intre subiect si predicat, are mai multe calitati.

 =  Papa pentru dl.Bogdan
Eugen Galateanu
[02.Oct.05 19:06]
Păi dacă ne luăm după izvoarele istorice- și chiar după cartea apărută și în editura Polirom despre papi- și socotim că Sfântul Petru a fost primul papă- atunci acesta a fost puțin cam evreu.Și ce ?

 =  Go...go...gogo ?
Eugen Galateanu
[02.Oct.05 19:06]
Ce-are vaca cu vacanța ? mă-ntreb eu după ce lecturez din nou comentariile. A fost un text despre lipsa unei informări judicioase, din cauza căreia mulți cad pradă diverselor erori- cu referire specială la studenți și la necesitatea de a fi învățați să caute prin documentație. Ce a ieșit ?
1.Discuții despre Biserica Ortodoxă, Marea Schismă și alte minuni religioase- inclusiv un comentariu incomprehensibilo-filozofic
2.Securiștii și școala de la Băneasa- Bau
Și atunci, mai are vre-un rost ? Sau, de ce să mai scriem și să nu ne bălăcărim direct prin comentarii ?

 =  Întrebare
Mustață Ionuț
[02.Oct.05 19:06]
"comentariul incomprehensibilo-filozofic " de care vorbiți se referă la unul din cele ale mele?(pe care care oricum nu le-ați băgat de seamă, și probabil n-o să-l băgați nici pe acesta) Am obeservat eu oare greșit că textul acesta a fost făcut doar de dragul de a zgândării orgolii și nu cum vedeam eu inițial?(am crezut sincer că vă refereați la incompetența)

 =  Nu, domnule Mustață
Eugen Galateanu
[02.Oct.05 19:06]
Atâta vreme cât nu sunteți și dl.Năstăsoiu, nu

 =  Putina istorie ortodoxa
Dorian Stoica
[02.Feb.05 15:11]
Apostolul Paul a sosit in Grecia, in anul 49, pentu a propovadui crestinismul.
Intemeietorul bisercii crestine ortodoxe este considerat imparatul Constantin cel Mare, in secolul al patrulea.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0