poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 12526 .



Scenetă de paști
scenariu [ ]
De la mulțime la singurătate

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [yllo ]

2009-04-11  |     | 



Scenetă de Paști (pot participa copii de la clasa, a-I-a la clasa, a-VIII-a )

1.Povestitorul
2.Cei doi preoți care pun la cale prinderea Lui IIsus. Matei. 26: 14-16
3.Cei doisprezece apostoli. 4.Pregătirea Cinei. Luca. 22: 7-20
5.Vânzătorul Iuda. Luca. 22: 21-23
6.Iisus Hristos
7.Soldații romani

“Scena cuprinde două puncte în care se petrece acțiunea: - partea din față (stânga scenei) de preferat a se construi un cadru care sugerează interiorul unei camere din Templu. (desene pe pânză sau carton pentru a fi ușor de mânuit)
- partea din spatele scenei (dreapta) unde se poate așeza o masă cu treisprezece scaune, sau, de preferat ( în lipsă de aceste obiecte, se pot folosi o față de masă de culoare albă așezându-se jos după obiceiul oriental pentru a se lua Cina.) Costumațiile trebuiesc construite cât mai aproape de adevăr. Povestititorul va interpreta rolul și de "sufleor" într-un loc ascuns dacă se poate, va folosi microfonul în acordul unei muzici religioase pe fundal. Tot ce este scris în paranteze se adresează fiecărui rol pentru a ușura înțelesul, mimica, și de al face pe micul artist să se regăsească în rolul cerut”

De la mulțime la singurătate

Povestitorul:
“Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentruca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viață veșnică
Dumnezeu, în adevăr, n'a trimes pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca lumea să fie mântuită prin El.
Oricine crede în El, nu este judecat; dar cine nu crede, a și fost judecat, pentrucă n'a crezut în Numele singurului Fiu al lui Dumnezeu.
Și judecata aceasta stă în faptul că, odată venită Lumina în lume, oamenii au iubit mai mult întunerecul decât lumina, pentrucă faptele lor erau rele.
Caci oricine face răul, urăște lumina, și nu vine la lumină, ca să nu i se vădească faptele.
Dar cine lucrează după adevăr, vine la lumină, pentruca să i se arate faptele, fiindcă sunt făcute in Dumnezeu."


Actul I
Uneltirea si trădarea
(Actorii: – preotul I
- preotul II
– Iuda Iscarioteanul)


(... doi preoți de seamă făcând parte din Curtea Supremă de Judecată a Israelului, (Sinedriul)
sunt agitați într-o conversație, părând foarte nemulțumiți...)

Preotul. I
(revoltat)
- Omul acesta Iisus se crede a fi Mesia, și prin minunile pe care le face, nu face altceva decât să convertească oamenii noștrii la noua Lui religie ! Trebuie să găsim o soluție, pentru al prinde, în așa fel, încât să nu știe norodul !

Preotul. II
(răspunse la fel de nemulțumit:)
- Ce mă surprinde... este faptul că norodul acesta lăsându-se atrași de acest impostor, e o dovadă că renunță ușor la stăpânirea noastră asupra lor ! Nu se vede clar că toți sunt revoltați împotriva noastră ?? …Vor să-și schimbe stăpânul ?!!

Preotul. I
(ii vine o idee)
- Trebuie făcut orice pentru a menține tradiția strămoșească. Dacă reușim să-L prindem pe Cel ce se crede Fiul Lui Dumnezeu, atunci si ucenicii Lui v-or fi risipiti, iar poporul va înțelege că noi le-am dorit binele. Împărăția aceasta a Lui Dumnezeu trebuie să fie a noastră și trebuie să o păstrăm cu orice preț !



Povestitorul
De-odată …., Iuda se apropie plin de sfială de cei doi preoți, întrerupându-le discuția.

(Iuda apare de undeva din spatele scenei privind temător și cu sfială într-o parte și alta. Preoții, vazandu-l, privii la el plini de uimire, și de-odată, își schimbă atitudinea cât si înfățisarea, devenind iubitori și primitori, și cu vorbe mieroase, preotul II deschise brațele pentru a-l îmbrățișa pe vânzător. Iuda se aplecă plin de smerenie prefăcută în fața preotului și îngenunghe în fața acestuia)

Preotul. II
- Nu se cade să te porți așa cu cei pe care îi consideri prieteni! Ridicăte fiule!
(Preotul se apropie prietenos de Iuda, se aplecă puțin asupra lui, și cu cele două brațe îl îmbie a se ridica. Iuda se ridică în picioare dar rămase în poziția de supunere și cu capul plecat)


Preotul. II
- Tu ești unul din prietenii noștrii care pricepe mai bine dorința noastră de a apăra norodul de învățături străine. Vezi bine că învățăturile voastre strică tradiția și
obiceiurile pe care le avem de la Moise și strămășii noștri ?!

Iuda Iscarioteanul (are tendința de a îngenunchea din nou revenind inmediat la poziția de mai înainte) -Ce vreți să-mi dați, și-l voi da în mâinile sfințiilor voastre ?

Preotul I
(scoate o pungă plina cu bani de argint
si o ofera lui Iuda Iscarioteanul ...)
- Iată 30 de arginti….o răsplată pe măsură !!!


Iuda Iscarioteanul
( luă arginții cu mare lăcomie
și punând degetul la cap
în semn că i-a venit o idee)
- Veniți la noapte in Grădina Ghetsimani…. acolo va fi împreună cu ceilalti ucenici, semnul după care îl veți cunoaste pe Iisus să fie acesta:
“ Pe cine-L voi săruta eu, Acela este; să puneți mâna pe El!
( spunând aceste cuvinte, Iuda ascunse arginții
sub haină cu lăcomie și se îndreptă pe ascuns
din nou la grupul apostolilor. Cei doi preoți se retrage frecându-și mâinile plini de bucurie.)

Povestitorul:
Astfel a fost vându Iisus pentru a se împlini cele scrise prin proorocul Ieremia care zice: “Au luat cei treizeci de arginți, prețul celui prețuit, pe care l-au prețuit unii din fiii lui Israel; Fraților, trebuia să se împlinească Scriptura spusă de Duhul Sfânt mai înainte, prin gura lui David, despre Iuda, care a fost călăuza celor care pretindea că slujește Lui Dumnezeu. Ierusalime, Ierusalime, care omori pe prooroci și ucizi cu pietre pe cei trimeși la tine; de câte ori am vrut să strâng pe fiii tăi, cum își strânge găina puii supt aripi, și n-ați vrut! Vai de voi, cărturari și Farisei fățarnici ! Pentru că voi închideți oamenilor Împărăția cerurilor: nici voi nu intrați în ea, și nici pe cei ce vor să intre, nu-i lăsați să intre. Voi umpleți măsura părinților voștri! De aceea , iată, vă trimet prooroci, oameni care vor păstra cuvintele Mele. Pe unii din ei îi veți omorâ și răstigni, pe alții îi veți bate în sinagogile voastre, și-i veți prigoni din cetate în cetate; ca să vină asupra voastră tot sângele nevinovat, care a fost vărsat pe pământ, de la sângele neprihănitului Abel până la sângele lui Zaharia, pe care l-ați omorât între Templu și altar.”


Actul II
Iisus și ucenicii – Bucuria de a fi împreuna


( În timpul povestirii cei doisprezece ucenici împreună cu Iisus își fac apariția spre sfârșitul celor spuse, din spatele scenei de după cortină. Iisus merge inaintea lor îndreptandu-se spre odaia de sus pregătită pentru Cină. Camera poate fi o așezare simplă a unei fețe de masă așezată în centrul (sau: dreapta) din fața scenei, undeva jos, pregătită cu un pahar, o sticlă de cola înlocuind vinul, o lipie) Ajungând acolo, ucenicii îsi exprimă bucuria de a fi împreună cu Iisus, îmbrătisându-se, stau de vorbă depănând amintiri
Apoi se așeză la masă jos. Iisus se va așeza cu fața la public, în centrul ucenicilor.
Iuda Iscarioteanul va sta la stânga lui Iisus iar Ioan , fiul lui Zebedei la dreapta Sa. În timpul de mimică povestitorul trece în revistă o poezie recitată pe un fond muzical )

Povestitorul:

Credința cea adevărată unește totul în Hristos
și-aduce-ntre popoare pacea
și-n suflete pe Dumnezeu.
Dar falsele credințe, lumea o învrăjbesc
și o dezbină
nefericind pe toți aceia ce-ascultă-a lor învățături.
Credința bună este caldă și darnică și milostivă,
credința falsă este rece, zgârcită, sâlnică și rea,
credința dreaptă este plină de-ngăduință,
răbdătoare,
credința falsă e îngustă, ne-ngăduind
decât pe-ai săi.

Actul III
Iisus si ucenicii – Cina Domnului

(după terminarea celor spuse, Iisus se ridică în picioare spunând:)
IISUS:
- “Am dorit mult, să mănânc Paștele acesta cu voi,înainte de patima Mea: Căci vă spun, că de-acum încolo, nu le voi mai mânca, până la împlinirea lor în Împărăția Lui Dumnezeu.


POVESTITORUL:
-Și luând pâinea, a mulțumit Lui Dumnezeu privind spre cer, spunând în șopată: Îți mulțumesc Tată din ceruri că ai găsit cu cale ca Trupul meu să se frângă pentru lumea aceasta spre ridicarea lor din morți.


IISUS:
(Frange painea i -o dă uceniclor
aflati la dreapta si stanga Sa)
- Acesta e Trupul Meu care se dă pentru voi; să faceți lucrul acesta spre pomenirea Mea.


POVESTITORUL:
„Tot astfel, după ce a mâncat, a luat paharul după ce a fost umplut cu vin, le-a dat, zicând:


IISUS
- Acest pahar este Legământul cel nou, făcut în sângele Meu, care se varsă pentru voi ; să faceți lucrul acesta spre pomenirea Mea.



Actul IV
Momentul marturisirii

IISUS
- Adevarat vă spun că în noaptea aceasta unul dintre voi mă va vinde !
(la auzul acestor cuvinte ucenicii se tulbură..... se produce agitație intre ei... privesc cu suspiciune unul către altul....)

Andrei
- Eu sunt Andrei, chiar și numele înseamnă: „bărbătesc”. Am fost atâta timp ucenicul lui Ioan Botezătorul și cel dintâi ucenic care la găsit pe Iisus. Petru este fratele meu și îmi este martor.

Petru
- Eu sunt Petru. Nu se poate să nu fi auzit despre mine ! Numele meu înseamnă stâncă.... și ca o stâncă voi ramâne de neclintit lângă Iisus ! Chiar dacă toți se vor lepada , Eu sunt acela care își va da viața pentru Păstorul meu!



Ioan fiul lui Zebedei
- Numele meu este Ioan. Nu imi vine să cred ce a spus Domnul ! Cineva dintre noi Il va vinde? Oare cine să fie? Este drept că acum câteva zile, eu și fratele meu Iacov am avut o cerință de la Iisus! De fapt, am trimis-o pe mama în locul nostru să vorbească . Cerința noastra era aceea de a sta unul la dreapta și unul la stânga lui Iisus atunci cand v-om judeca pe poporul nostru! Iisus ne-a refuzat.
Oare să fiu eu acela?



Iacov fiul lui Zebedei
- M-i se spune Iacov fiul lui Zebedei. Mie și frateleui meu Ioan , n-i se mai spun și Fiii Tunetului.
Eeee.... odată niște oameni din ținutul samaritenilor nu au vrut sa-L primească pe Iisus. Iar eu și fratele meu, ne-am mâniat și am vrut să îi nimicim pe oamenii aceia ! Bine ca i-a salvat Iisus din mâinile noastre!
Acum eu sa-L vând pe Iisus????



Filip
- Eu mă numesc Filip și nu am sa-L vând pe Iisus ! Eu l-am adus la credință pe Natanel și tot eu sunt acela care i-am cerut Lui Iisus să-mi arate pe Tatăl.

Bartolomeu
- Eu sunt Bartolomeu , fratele vostru, vă rog să aveți încredere în mine!

Matei
- Numele meu este Matei. Chiar dacă am fost vameș, nu înseamnă ca sunt și trădător ! Iisus poate spune cum L-am invitat la masă și bogăția mea am dat-o săracilor pentru al urma pe El. Cu siguranță nu s-a referit la mine !

Iacov fiul lui Alfeu
- Eu sunt Iacov fiul lui Alfeu. Tatăl meu și neamul meu este cunoscut în toata Iudeea ! Am fost prezent la schimbarea la față și la multe minuni. Credeți că eu aș putea să-L vând pe Iisus?

Toma
- Chiar dacă m-i se spune Toma Geamănul, departe de mine gândul acesta! Aduceți-vă aminte de moartea lui Lazăr cum eu am dorit să mergem să murim și noi odată cu el !

Levi
- „Să nu mai mi se spună Levi, dacă eu am ceva de ascuns!” (aproape ca un jurământ)

Simon Cananitul
- Ați auzit voi vreodată că Simon Cananitul ar face o asemenea prostie? Nu am făcut eu parte din partida zeloților?


Iuda Iscarioteanul:
- Eu sunt Iuda Iscarioteanul, ceea ce am plănuit mai devreme a fost spre binele poporului, ca Iisus să fie Impăratul Israelului și astfel să scăpăm de asuprirea romanilor !

IISUS
Se adreseaza lui Iuda
- Iuda, ce ai de facut. Fă repede !

(atunci Iuda se ridică de la masa ucenicilor îndreptându-se către Templu unde îl așteapta preoții și soldații. Dacă în lipsă de spațiu camera mobilă din Templu a fost evacuată, preoții, soldații și Iuda pot să-și facă apariția din spatele scenei, de după o cortină. Aproape toți apostolii dau semne de oboseală, fapt ce-i face pe mulți să adoarmă pe jos. Partea din spatele scenei e de preferat a fi semi-întuneric)


Actul V
Grădina Ghetsimani

IISUS
- „Ședeți aici până Mă voi duce acolo să mă rog.”

Atunci Iisus a luat cu El pe Petru și pe cei doi fii ai lui Zebedei, și a început să Se întristeze și să se mâhnească foarte tare. („se face câțiva pași în spatele scenei ”)

IISUS
le-a zis:
-„Sufletul Meu este cuprins de o întristare de moarte; rămâneți aici, și vegheați împreună cu Mine.”

Povestitorul: Atunci Iisus, ca Unul care cunoștea gandurile lor le spuse:
- V-am ales pe voi, neânsemnați din acest popor, pentru a se împlinii Scripturile care zice: “Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii, ca să facă de rușine pe cele înțelepte. Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii ca să să facă de rușine pe cele tari, și a ales lucrurile josnice ale lumii, și lucrurile disprețuite, ba încă lucrurile care nu sunt, ca să nimicească pe cele ce sunt.” Și voi trebuie să reprezentați cele douăsprezece seminții ale lui Israel și să duceți până la marginile pământului învățăturile Mele. Chiar și preoții cei mai de seamă au rămas uimiți de noua învățătură pe care au auzit-o. Dintr-un popor atât de mare, ați rămas doar voi pentru că ați fost aleși de Tatăl Meu ca prin voi, Dumnezeu să poată schimba lumea. Poporul acesta a fost întotdeauna tari de urechi, ori de câte ori am trimis prooroci pentru ai îndrepta în învățături și fapte. Pe toți i-au alungat cu pietre, i-au ucis în multe feluri. Drumul vostru va fi același ca al lor și ca al Meu. Sunt multe cuvinte pe care nu le-ați înțeles acum, dar după învierea Mea voi trimite Duhul Sfânt ca Mângâietor și Îmi va ține locul, vă va ajuta ca tristețea să fie bucurie, și moartea, fericire. Vă spun aceste lucruri să le cunoașteți dinainte și să nu vă fie teamă. Lumea nu vă va înțelege pentru că sunt prea legați de obiceiurile, tradiția lor, iar cei care vor înțelege sunt prea legați de păcatele lumii acesteia pentru a crede. Dacă vă urăște lumea, dacă vă va vorbi de rău, nu uitați că pe Mine Fiul Lui Dumnezeu M-a urât și M-a vorbit de rău înaintea voastră. Iubiți-i chiar și atunci când vă va prigonii, și vă va ucide din pricina adevărului pe care îl veți spune. Stăruiți în adevărul pe care vi l-am spus și iubiți-vă unii pe alții așa cum v-am iubit Eu, ca lumina voastră să fie faptele credinței și dragostea pe care v-o dau Eu să fie o mărturie vie că sunteți ucenicii Mei


Actul VI
Prinderea lui Iisus si fuga ucenicilor din grădina Ghetsimani
IISUS:
Se adreseaza ucenicilor adormiti Ce faceti dormiți ? sculați-vă căci iată se aprope vanzatorul !


( în acest timp apare Iuda împreună cu cei doi preoți și câțiva soldați romani cu săbii și cu ciumege, și cu gălăgie mare Iuda era în fruntea lor și mergând la Iisus, s-a apropiat de El zicând:)


IUDA:
- Plecăciune, Învățătorule !
Și L-a sărutat.

Iisus
i-a zis: - Prietene, ce ai venit să faci, fă !

( Atunci oamenii aceia, preoții și soldații, s-au apropiat, au pus mâinile pe Iisus, L-au prins și L-au legat. Toți ucenicii s-au răspândit cu mare teamă)


POVESTITORUL:
Și astfel s-a împlinit ce era scris în Scripturi de profetul Zaharia: „ Scoală-te, sabie, asupra păstorului Meu, și asupra Omului care îmi este tovarăș ! zice Domnul oștirilor. Lovește pe Păstor, și se vor risipi oile ! Și îmi voi întoarce mâna spre cei mici și neînsemnați. Dar după ce voi învia, voi merge înaintea lor în Galilea”









.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!