poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2645 .



Othelo
scenariu [ ]
Parodie (1995)- Actul 3 Scena 5

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Clarissa ]

2006-02-02  |     | 



Othelo, Dr. Silvia Manu- Hozomann, Dr. Vasilachchen Hozomann.

Scena se petrece in vila somptuoasă a Hozomanilor. O cameră de zi, imensă, mai multe canapele și fotolii din piele, aranjate cu gust, confortabil. Biblioteca din lemn de mahon, cu vitrine, cărți vechi, legate în piele, covoare persane și blănuri de animale imprsionează plăcut ochiul spectatorului. La măsuța de scris, care este de fapt un secretär chic tronează matroana casei, o femeie de circa 65-70 de ani, bine îngrijită, cu aliură de atletă. Femeia poartă în această secenă un costum alb de sport, cu glugă, pantofi albi de sport. Pe cap are o perucă cu păr natural, pînă la umăr.
Othelo, privește stîngaci la televizor un meci de fotbal.

Silvia: Sînt aproape gata, domnul meu, mai am cîteva rubrici de scris pentru horoscopul revistei "Regina ziarelor", un ziar de maxim succes care se bucură de o popularitate aproape cîinoasă pentru concurență.
Doriți să ascultați horoscopul de mîine?

Othelo: Da, vă rog. Pînă vine stimatul dumneavoastră soț, ascult cu plăcere tot ceea ce-mi citiți, pentru că după cum văd, Rapidul n-are șanse în fața lui Dinamo. S-a dus dracului meciul. Pot să schimb canalul?

Silvia: Dacă doriți...Vă cunoașteți zodia personală?

Othelo: Da, sînt capricorn.

Sonia(cu vocea înaltă): He, he, ce frumos, capricorn, zodia mea preferată. He, he, ascultați doar atunci:
Ca capricorn vă dau astrele o strălucire aparte. În dragoste vă simțiți de la un timp un pic cam singuratic, dar un lup bătrîn și prevăzător care știe cînd să iasă din bîrlog, pentru a se încadra în haită, în căutarea lupoaicei iubite. S-ar putea însă, ca să aveți pretenții prea mari de la viață și de la dragoste, de aceea singurătatea apare în sextilul cu Jupiter, Venus și Mercur salvată de Saturn și de Marte. Mercur vă predispune la răni de iubire iar Saturn vi le vindecă. Nu faceți prea mult sport, să nu vă schilodiți, căzînd de pe bîrnă sau pe scara blocului proaspăt spălată.

Othelo: Nu stau la bloc, am casă în oraș.

Silvia: Acest horoscop este scris pentru zodia capricornului, he, he, nu neapărat pentru stimabilul domn doctor Othelo, he, he. Ce spuneam mai înainte? De ce nu mă faceți atentă? Acest a fost capitolul despre sănătate. Iar acum despre succes: Datorită lui Saturn, schimbați conjunctura lui Jupiter la mijloc și-l somați să vă facă loc. Abia poimîine va fi mi ușurel, că mîine pînă pe data de nouă va.

Othelo: Ce vreiți să spuneți cu acest "va"?

Silvia: Va la noi la astrologi, înseamnă a lăsa pe cineva să meargă înainte: "va" și "potz", "poth" sau "puteți" sînt niște termeni astrologici. Pot înseamnă aici că ai voie, că mîna soartei te lasă să mergi mai înainte, că nu-ți pune piedici.

Othelo: Foarte frumos. Asta trebuie să notez neapărat în carnețelul meu de neologisme, ca să-l folosesc la cabinet.

Silvia: Ce zodie are soția dumneavoastră?

Othelo: Stați puțin, că aici trebuie să bag o inversare. Soția și secretara. Trebuie să-mi citiți zodiile pentru amîndouă persoanele.

Silvia: Bine, în ce zodii sînt născute?

Ohtelo: Soția e scorpion și secretara fecioară. Dar trebuie să interpretați invers, adică, secretara este scorpion și nevasta fecioară.

Silvia: Bine! Pentru scorpion: În dragoste nu trebuie să vă înfricoșați de știri nefaste; Nu puteți mînca o ciorbă clocotindă, lăsați-o să se răcească.
În ce privește sănătatea, ceva ne trădează domnul fie lăudat, că puteți pune și dumneavoastră din cînd în cînd după data de 9 un picior în prag, ca să stați mai bine pe scena vieții.

Ohrelo: Cifra asta nouă se repetă la ambele zodii?

Silvia (iritată). Da, domnul meu, se repetă, pentru că conjuncturile astrelor o spun. Cu această revelație puteți vedea cît de oarbă v-a făcut viața o viață întreagă și ce fițe v-a făcut cu degetele conjunctura planetară, ca să nu vedeți decît profunzimea întunecimii dîn jur, de parcă Dumnezeu v-ar fi creat cu ochelari de soare.

Othelo: Stați un pic, că și aici trebuie să vă ascult. Expresia aceasta trebuie neapărat să o notez: creat de Dumnezeu cu ochelari de soare. E valabil numai pentru orbi?

Silvia: E valabilă numai la figurat, nu la propriu. Este vorba despre cei legați la ochi de destin.

Ohtelo: Aha, înțeleg.

Silvia: He, he, în privința sănătății, stați bine după data de nouă pînă pe data de 19. Mîncați și beți bine pe lună plină.
Succes: Nu vă bateți capul cu nimicuri înainte de data de 9, că pînă la florar trebuie să vă gîndiți la ceva serios, ca să loviți în adversar și să vă puneți de-a curmezișul în fața unui rival sau a unei rivale cu drepturi mai vechi.
Mercur și Martie vă pune zurgălăi, nu vă trădați bucuria ascunsă înainte de cîștig, înainte de 9, măi, hăi, hăi!
Iar acum horoscopul pentru fecioară: Pe semilună și pe lună plină, aveți o atracție neobișnuită pentru capricorni și pești. Iscusiți-vă mintea învățînd tricuri perceptive și cognitive în căutarea mărului de aur al cunoașterii.
Șarpele vă așteaptă în paradis cu coada întoarsă prietenește spre dumneavoastră și cu mărul în gură după data de 9 pînă pe data de 19.

Ohtelo: Cifra asta 9 e magică. Dar și 19.

Silvia: Da. Dsr numai în conjunctura acestui sextil. Sănătate: Dacă beți prea mult, vă doare capul. Mai bine așteptați pînă pe 9 și evitați pînă atunci ouă moi, ciocolată, banane, pătlăgele și vin alb. Cel mai bun remediu este in această decadă zeama de varză, udatul plantelor de apartament, mămăliguța cu brînză și smîntînă și tocănița vînătorească de cerb vînat pe semilună sau lună plină pe 19 luna trecută și ținut o lună la murat în apă, oțet, ulei de măsline, 300 de grame de ceapă tocată mărunt, un borcănel de măsline grecești fără sîmburi, umplute cu ardei iute și 200 de grame de boia de ardei iute.
Succes. O persoană influentă vă va ajuta într-o afacere în care un concurent cu drepturi vechi, chiar înainte de data de nouă, va încerca să vă tragă niște bani de la o asiurare a unui alt adversar cu drepturi și mai vechi în opoziție cu racul și în combinație cu fecioara și cu taurul.
Sînteți mulțumit?

Ohtelo: Da, foarte. Poate va trebui să mă mai gîndesc la cifrele astea, dar ce importanță are? A fost frumos.
Dar uite că apare domnul primar Vasilche Hozomann. Bună ziua:

Vasile Hozomann: Vasile domnule sau Vasilache, nu Vsilchen.
În sfîrșit, scuze pentru întîrziere. Voi fi extrem de scurt, ca să nu pierdem timp, pentru că exerciții de percepție și de psihologie generală și teste puteți face singur. Le găsiți și la facultatea de medicină în internet, la rubrica de teste pentru studenți, dar acolo sînt ceva mai greoaie deși eu sînt tatăl fondator al acestor teste și genialul profesor care a propus aceste teste pentru studenți cu scopul trierii candidaților, pentru a avea mai multe locuri pentru candidații noștri. Bun.
Avem deocamdată de lucru cu despărțirea silabelor după bateria de teste Nichișor Oprișor- Cotzcariul, un coleg genial de la secția de statistică, unul care are și un har divin pentru cifre. Deci: începem cu un cuvînt propus de dumneavoastră. Aștept:

Ohtelo: (foarte buimac, gîndește adînc, dar pare fără inspirație).

Vasile Hozomann: Să luăm de exemplu cuvîntul visa super. Cum putem să-l combinăm? Spunem de exemplu: el visa excelent, sau el avea o carte de credit, sau vis.as.up.er.
Avem atunci un as în visul lui si up, sărim mai departe!

Othelo: Desdemona. Des, de, mona. Adică, Mona mai des decît alta.

Vasile Hozomann: Bravo, faceți progrese. Tot așa. Iar peste două săptămîni vom face în grup alte exerciții. Sper că soția mea a fost charmantă cu dumneavoastră. Ea face și astrologie, nu este numai profesoară în științe medicale. E o femeie foarte inteligentă, un fenomen. Am vrut să am copii cu ea, dar nu am reușit.

Ohtelo: De ce? Eu am un băiat iar nevasta stă să nască din nou.

Silvia (încercînd să-și subțieze vocea gravă, feminină):
Da, ce ghinion iubitule, ce ghinion. Poate adoptăm unul de la un orfelinat, dar nu poți ști niciodată ce arbore genealogic are.

Vasile Hozomann: El este ceea ce noi numim în jargon, "capră" iubitule. Ea este o femeie pasivă, un bărbat cu înclinații feminine, care simte nevoia maternă ca orice mamă, de a avea copii. Sper că păstrați secretul nostru.

Ohtelo: Păi de ce să fie un secret? Imediat o să iau contact cu clubul feministelor, care are peste trei sute de suflete la catastif, să facă ceva pentru drepturile homosexualilor, să organizeze niște mitinguri prin oraș.

Vasile Hozomann: Mulțumesc frumos, dar prefer să rămînă secretul nostru. Eu trăiesc cu această femeie minunată de 35 de ani. Ne-am căsătorit în America, avem o stare civilă.

Ohtelo: Bravo, e frumos.

Silvia: Nu-i așa? He, he! Uite un bărbat adevărat, puternic, creol, masculin cu care aș încerca odată să te trișez în glumă iubitule.

Vasile Hozomann. Eu nu sînt gelos. Dacă ea o cere, trebuie să-i satisfac dorința. Nu știu de ce s-a simțit mereu atrasă de bărbați cu chelie sau de negricioși și de păroși.

Ohtelo: Eu nu am chelie.

Silvia: Da, dar ești dat naibii de negricios și de păros și asta atrage cel mai mult: masculinitatea, virilitatea ta cioroiască mă face să-mi fie frig: Luați-mă amîndoi, am un vis erotic din care trebuie să trezesc abia după nouă ale lunii...

Cei trei despar în dormitor. Othelo arată ca un condamnat la moarte.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!