poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6271 .



Despre graba oamenilor de a se cauta si despre usurinta cu care li se face lehamite unora de altii
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Luc_de_Clapiers_Vauvenargues ]

2003-12-16  |     |  Înscris în bibliotecă de Mădălina Maroga



Se cade, prea scumpul meu prieten, sa-ti atrag atentia asupra unui lucru: oamenii se cauta uneori cu infrigurare, dar lesne li se face lehamite unora de altii; cu toate acestea, lenea ii retine multa vreme laolalta, chiar cand gustul li s-a tocit. Placerea, prietenia,- legaturi subrede- nu-i mai tin legati; ajung robii obisnuintei. Fereste-te de legaturile acestea nespornice, din care invatatura si increderea sunt izgonite: inima ti se usuca si se destrama; imaginatia piere etc.
Pastreaza-ti totusi, fata de toata lumea, blandetea simtamintelor. Pune-ti rabdarea la incercare si invata-te sa cedezi din judecata, asa cum cedam in fata copiilor care nu sunt in stare sa judece si nu pot sa jigneasca.
Lasa-le mai ales celor infumurati aceasta dominare interioara si ridicola cu care se falesc; nu exista alta superioritate reala in afara superioritatii pe care o dau taria sufleteasca si geniul.
Priveste cu aceiasi ochi, daca se poate, si nedreptatea prietenilor; fie ca se familiarizeaza, printr-o indelungata obisnuinta, cu meritele prin care le esti superior, fie ca, dintr-o invidie tainuita, inceteaza de a le mai recunoaste, n-au cum sa te faca sa le pierzi. Fii deci rezervat in privinta aceasta: un favorit admis in intimitatea stapanului sau un servitor prefera, dupa aceea, sa fie alungati, decat sa mai traiasca in situatia lor modesta. Asa sunt oamenii croiti; prietenii tai vor socoti ca au dobandit un fel de superioritate asupra ta cand au ajuns sa-ti cunoasca defectele; oamenii se cred mai presus de defectele de care de care pot sa-si dea seama; de aceea, judecam in lume cu atata asprime actiunile, spusele, scrierile altuia.
Dar iarta-le pana si aceasta cunoastere a defectelor tale si foloasele meschine pe care incearca sa le traga de pe urma ei; nu cauta sa le ceri aceeasi perfectiune pe care par s-o pretinda ei de la tine.
Exista o seama de oameni care au minte si o inima buna, dar plina de susceptibilitati, obositoare: sunt suparaciosi, greu de multumit, atenti la orice gest, banuitori, pizmasi; se supara dintr-o nimica toata si li s-ar parea o rusine sa faca primul pas spre impacare: le este teama sa nu creada cineva ca tot ce aduc ei in societate sunt datori s-o faca. Sa nu dai dovada de slabiciune renuntand la prietenia lor din vanitate sau din manie, cand iti mai poate fi folositoare sau placuta; si, in sfarsit, cand vrei sa-i pui capat, fa in asa fel incat sa creada ca chiar ei te-au parasit.
De altfel, daca iti cunosc taina afacerilor sau a slabiciunilor, sa nu-ti para niciodata rau. Ceea ce nu incredintezi altuia decat din vanitate si fara un rost te duce la o cruda cainta; dar cand nu te-ai dat singur pe mana prietenului decat pentru a prinde curaj in idei, pentru a le indrepta, pentru a scoate adevarul din adancul inimii lui si pentru a-i epuiza, prin increderea acordata, posibilitatile spiriuale, atunci te-ai achitat mai dinainte de tot ce ai acea de suferit.



.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!