poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1084 .



oamenii ploii
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [ciroza ]

2003-02-08  |     | 



Si ce daca merg cu mainile in buzunare ? Si ce daca vreau sa zbor ? Si ce daca nu mai vreau sa simt ploaia ? Si ce daca nu mai cred in oameni ? Si ce daca nu mai exista oameni ?Si ce daca va exasperez ?
Ploua . Ploua de atat de multa vreme incat nu-mi mai amintesc cand n-a fost cerul cenusiu . Ies . Am chef sa ma plimb . Pe strada nici o balta si ploua da atata vreme ! Imi afund mainile adanc in buzunare si cu pasi repezi cobor incet pe strada goala . E o strada stramta si totusi destul de larga pentru trei persoane . Nu sunt trotuare . Doar cladiri care-ti dau impresia ca ating cerul . Cladiri de un galben ranced care parca stau sa se darame . Cladiri la fel de inalte , cu iesiri la fel de stramte ; cladiri fara balcoane ci doar cu ferestre ca niste ochi spalaciti de lut ; mereu aceleasi cladiri nevrotice ciobite pe la colturi ; aceleasi cladiri a caror tencuiala pare atinsa de lepra .
Ploua . Imi scutur incet haina de praf . Continui sa pasesc ceva mai repede acum lovind o piatra mica si stramba . Mi-e frig . Imi strang haina fara nasturi zgribulindu-ma . Pe langa mine trece o femeie grabita si uda . Ma intreb daca sa ma opresc sa stau de vorba cu ea . Oare merita ? Femeia asta e un ciob de ura sticlos si rece . E la fel ca toti ceilalti . Am sa trec pe langa ea . Pe mine nu ploua . N-are cum sa ma vada . Dar cata naivitate ! Caci femeia se opreste si-mi striga :
- Unde te duci incolo ? Nu vezi ca ploua ?! E o imputita de mlastina mai incolo . Hei ! Te-am intrebat unde te duci !
- Incolo .
- Incolo nu e decat putreziciune si apa . Si miroase a hoit .
- Fie .
- Nu . Eu vorbesc serios . Ce , nu intelegi ? Ce , nu ma crezi ?
- Mai lasa-ma-n pace , femeie , ii raspund . N-am chef de ea .
- Da’ , ce-I cu tine ? Ai scapat cumva de la azilul de nebuni din centru ?
- Din centru vin .
- Vino cu mine ! Sa stii ca altfel voi sesiza autoritatile !
- Bine . Si plec .
- Am sa te duc la politie . E mai bine pentru tine sa mergi de buna voie , sa sesizezi greseala facuta . Altfel va veni politia dupa tine .
- Nu mai exista politie , ii spun fara sa ma opresc .
- Crezi ca poti sa scapi de la balamuc , ai ?
- Nu . Doar ma plimb pe strazile lui .
M-am indepartat de ea atat de tare ca n-o mai aud cum striga , ameninta si ma injura . Era si ea doar un om al ploii !
Ploua . Ma plimb de ore si pare ca n-am facut un pas sau ca m-am invartit in cerc pana acum . Atat de monotona si de gri e strada ! Langa un zid discontinuu sta un vagabond batran . Pe el nu-l ploua . Ma apropii de el si ma asez pe caldaramul rece si de un cenusiu care de murdarie s-a transformat in negru , gri pe care numai praful il mai intretine . Mosul se intoarce spre mine si ma intreaba :
- Ai vazut ingerul meu , cel cu penele arse ? L-am pierdut .
Nu am putere sa-I spun batranului ca nu mai exista ingeri sau , poate ca eu nu mai am putere sa cred in ei . Ma ridic si dau sa plec . Mosul ma apuca strans de mana :
- Poate nici dumneata nu crezi in ingeri .
Privirea lui care staruie in ochii mei ar vrea sa adauge : “ Poate si dumneata l-ai pierdut pe-al dumitale si fiindca nu-ti mai aduci aminte cand ai incetat sa crezi “ .
-Nu , Mosule , cred . Tu esti un inger . Ma gandesc sa-I spun ca in el cred dar …
Ploua . Plec . Iarasi plec . Merg mai departe si ies din oras in campul ud . Am mintit . A sosit in sfarsit momentul sa evadez in necurat ! Dar e frig . Mai bine ma intorc acasa oriunde ar fi sau orice semnificatie ar avea .
Ma intorc in oras . Pe strazile ude cu balti mari nici un om . Mosul a plecat sau poate l-a gasit femeia ploii . Sau poate nu . Poate a plecat singur . De ce ar mai sta ?
Deasupra mea e un nor mare , gros si negru si ploua doar pe mine .

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!