poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1878 .



Izvorul
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [orhideea albastra ]

2006-06-19  |     | 




Stătea privind luciul apei și nu înțelegea de ce oglinda fluidă nu îi reflecta imaginea, în apa limpede se vedeau doar pietrele de pe fundul albiei. Pletele lungi, negre îi căzuseră pe față și îi ascundeau chipul frumos si ochii negri mari incandescenți. Își frământa mintea căutînd o explicație dar degeaba, nu reușea să înțeleagă ce căuta el acolo si apoi de ce apa asta nu îi reflecta chipul. S-a ridicat în picioare și a privit în jur nedumerit nu recunostea locul. În jurul izvorului era o vegetație abundentă, chiparoși, fagi, mesteacăni, tufe de mirt si trandafiri sălbatici, măslini, o iarbă de un verde nenatural si peste tot flori într-un amestec pitoresc de forme nuanțe și parfum. Nimic din tot ceea ce îl înconjura nu îi era familiar, i se părea straniu să se afle aici. Privind în sus nu a văzut decît cerul senin fără urmă de nori și nimic altceva.


*


Primul lucru pe care l-a zărit cînd a deschis ochii a fost tavanul. Tavanul crem din dormitorul lui. Nu s-a mișcat, încerca să își dea seama dacă era treaz sau nu, adevărul era că de la o vreme visul acela i se părea foarte real și avea nevoie de puțin timp pînă se obișnuia din nou cu locul în care se afla acum deși în sine lui își spunea că tavanul din dormitorul lui părea adevărat îl văzu-se de multe ori din poziția asta.
Fenomenul acesta devenise bizar. Visa destul de des aceleași lucruri, el într-o grădină fantastică lângă un izvor.
Se gândea la asta în timp ce își făcea toaleta, apăsă robinetul placat cu aur și își aruncă apă pe fața somnoroasă, perii din barbă erau asprii și negrii ca întotdeauna, deși se culca-se tîrziu nu avea pungi sub ochi doar un gust de amar și năclăială în gură.
Adela, sora lui, l-a mai liniștit i-a spus că nu este nimic extraordinar în visul acesta, era doar o modalitate de a se regăsi, apoi l-a privit surîzînd
-Poate esti într-o criză de identitate.

Curios acum că studia chestiunea mai pe îndelete i se părea foarte plauzibil să fie așa, se apropia periculos de vîrsta aia ingrată cînd hormonii și mintea bărbaților capătă răbufniri adolescentine. Mergea pe stradă și privirile i se scurgeau necontrolat după femeile care i se păreau interesante. Începea să le privească altfel… diferit și asta era decadent și prostesc după părerea lui .
A observat-o pînă și pe secretara lui, Alma avea un fel de a se uita la el pe jumătate serios pe jumătate poznaș și asta i se părea incitant și totul numai de cînd a început visul acela idiot.
Biroul în care lucra era la ultimul etaj al clădirii, a remarcat imediat atitudinea subalternilor lui, l-au salutat cu deferență părînd absorbiți de muncă, așa făceau în fiecare zi, doar femeile aveau un alt fel de al privi. Bărbatul acesta frumos cu ochi pătrunzători le umilea cu fiecare cuvint și privire pe care le-o adresa, spre deosebire de bărbați ele îi acceptau tirania și umilințele cu resemnare. Cîteva erau îndrăgostite de el, îndrăgostite fără speranță.
Utându-se la ele se gîndi că femeile din viața lui au fost mereu un motiv de îngrijorare, relatiile cu ele erau scurte fără un impact semnificativ asupra emotiilor lui. Nu a iubit-o pe nici una din ele suficient încît să o păstreze sau poate se înșela, el era cel părăsit. Încercă să își creioneze în minte un moment fericit cu una din ele dar nu își mai aducea aminte așa că renunță.
Dincolo de ușa de sticlă secretara lui muncea sîrguincioasă părul castaniu cu reflexe roșiatice îi cădea din cînd în cînd pe față și inconștient cu un gest gratios ea îl aranja imediat cu mîna după ureche.
O studie atent prefăcîndu-se ocupat de hîrtiile din fața lui,Alma avea mîinile mici delicate cu unghiile tăiate scurt date cu ojă albastră. Se întrebă în sinea lui cum de îi scăpa-se neobservată, cum de fata asta nu l-a atras pînă acum? Și dacă i-ar arăta Almei că îi pasă, că îi pasă că ea este acolo lîngă el? Cum ar reacționa?



*

Bărbatul din spatele biroului de furnir ponosit își ștergea conștiincios ochelarii de parcă ar fi fost o chestiune extreme de importanta, de fapt era o stratagemă care îi permitea să se gîndească la ce să îi spună pacientului său. Doctorul, un bărbat gras, foarte gras cu ochii mici de viezure adînciți în osînză îl cerceta stăruitor pe bărbatul din fața lui.
-Înțeleg problema dumnevoastră domnule dragă și vreau să vă liniștesc, nu este nimic grav. Doctorul făcu o pauză ca să își ștergă cu batista transpirația de pe frunte, apoi își privi pacientul așezat cuminte în fotoliul de catifea roasă. Era uimit de frumusețea acestuia, nu mai văzu-se niciodată un bărbat atît de frumos, nefiresc de frumos și care la vârsta pe care o avea să se păstreze atât de bine. Ei vezi, își spunea în sinea lui ce curioasă este viața, unora le dă totul frumusețe, sănătate, putere, bogăție și altora nimic…nedrept foarte nedrept.
-Puteți fi mai explicit?
-E vorba de o simplă criză prin care trec bărbații cînd ajung la o anumită vîrstă. Nu este nimic anormal dimpotrivă este firesc să fie așa. Spaima cea mai mare a bărbaților este că nu mai sunt destul de virili de atrăgători pentru femei, înțelegeți? Nu este deloc ușor să treci peste faptul că nu mai ești la fel de suplu sau că îți cade părul și dinții că pielea tan u mai este la fel de strălucitoare și fină ca în tinerețe. Dar dumnevoastră, stimate domnule, nu trebuie să vă faceți probleme după cite observ eu nu aveți motive să va faceți griji uitându-mă la dumneavoastră îmi faceți impresia unui om care a băut din apa tinereții sau poate vreo poțiune magică. Amuzat de idee doctorul râse.
-Și visul? Ce spuneți de asta? Narcis îl privi pe doctor cu senzația că totuși răspunsul pe care îl aștepta nu este aici. Visul acesta are o semnificație anume? Nu mi se pare normal nu este puțin cam ciudat

- Nu nici vorbă, cred că aici este vorba doar de stress și de oboseală am întîlnit oameni care aveau în mod repetat acelasi vis, unul dintre ei visa mereu un hotel dar nu s-a întîmplat nimic niciodata, cred că și la el era vorba de oboseala acumulata.

Plecă din cabinetul doctorului convins că acesta avea dreptate doar pe jumătate. Își porni mașina resemnat, Mercedesul auriu se îndreptă lin spre iesirea din parcare. Narcis se ducea acasă voia să viseze inexplicabil îl încerca un sentiment de regret și dor. Îi era dor de liniștea locului acela.
Undeva …un luciu de apă păstra doar pentru ea imaginea unui chip de bărbat îmbătrînit.

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!