poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 783 .



Mâncătoarele de ruj de buze din Casablanca (15)
proză [ ]
1 Mai la Casablanca

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [dorarab ]

2014-04-14  |     | 



S-a nimerit ca 1 Mai 1996 să cadă într-o zi de miercuri. Pe atunci locuiam la Casablanca, într-una din cele 14 garsoniere ale unei vile cu un etaj, cunoscută sub denumirea "Gulag", deoarece locatarii ei proveneau din trei foste țări socialiste: Bulgaria, România și Rusia. De dimineață, prin fereastra deschisă, care dădea în curtea interioară a vilei, a început să pătrundă brutal în camera unde dormeam sunetele "Internaționalei" cu un text în limba rusă. M-am trezit și am realizat că vecinii mei ruși ascultau la radio defilarea oamenilor muncii din Moscova, cu volumul sonor dat la maximum, dintr-un reflex dobândit în epoca stalinistă, devenit inutil între timp, prin care ei dovedeau de la distanță KGB-iștilor că participă cu trup și suflet la această sărbătoare de sorginte proletară.
În Maroc, sărbătoarea de 1 Mai apare înscrisă cu roșu în calendar, adică este "jour chômé et payé" (n.a. zi în care nu se lucrează, dar este plătită), motiv pentru care m-am hotărât să petrec acest timp liber suplimentar, asistând la defilarea ce urma să aibă loc în centrul din Casablanca, pe bulevardul Hassan al II-lea. Cerul se arăta senin. Un vânticel venit dinspre oceanul Atlantic făcea aerul mai respirabil și radiația solară mai suportabilă.
Sosit devreme, am reușit să mă așez la una din măsuțele scoase direct pe trotuar ale unei cafenele de lux și astfel să fiu cât mai aproape de participanții la defilare. La fiecare măsuță se găseau două fotolii din răchită orientate spre carosabilul bulevardului Hassan al II-lea. Nu apucasem să comand ceaiul de mentă, când l-am văzut, apropiindu-se de mine, pe domnul Bahits (n.a. Cercetătorul) Aalami (n.a. Cosmopolitul), profesor universitar de sociologie la Universitatea din Casablanca și, în același timp, partenerul meu de tenis. Era mare de statură, având aproape doi metri înălțime și numărul 46 la pantofi. Nu arăta ca un om de 50 de ani, ci mai tânăr. Tenul lui ciocolatiu părea deschis la culoare comparativ cu părul foarte negru, creț și tuns scurt. O pereche de ochelari heliomatici cu lentile mari și ramă subțire de titan încadrau un obraz cu forme rotunjite. Un zâmbet jovial îi lumina chipul. Purta o cămașa înflorată de mătase cu mâneci scurte, care lăsa să i se vadă brațele mușchiuloase. Pantalonii foarte largi, de culoare liliachie și o pereche de sandale romane îi completau ținuta.
- "Aa, bonjour, quelle surprise! Tu es déjà là pour regarder le défilé du 1er Mai?" (n.a. Aa, bună ziua, ce surpiză! Tu ești deja aici pentru a vedea defilarea de 1 Mai?), și-a făcut el introducerea, așezându-se pe fotoliul liber de lângă mine. Eu l-am salutat bucuros de întâlnire, după care el a continuat în același stil exuberant. Oamenii muncii marocani celebrează 1 Mai, organizând marșuri prin care își reinnoiesc hotărârea lor de a rămâne mobilizați pentru a obține condiții mai bune de lucru și de trai. Defilarea de azi nu va fi una obișnuită. Poate ești la curent cu evenimentele, dar menționez că exact acum două săptămâni, pe 17 aprilie, a avut loc la Casablanca o manifestație organizată de Sindicatul Uniunii Muncitorilor Marocani, care a fost împrăștiată cu brutalitate de poliție, astfel că au fost înregistrați 18 răniți, conform surselor guvernamentale de informare. Toate sindicatele din Maroc au hotărât ca la 16 iunie să aibă loc o grevă generală, care va afecta 90 la sută din sectoarele de activitate.
- Pentru care motive? l-am întrerupt eu politicos.
- Ãă... motivele sunt numeroase. Se vede că ești străin și nu cunoști în profunzime societatea marocană. În prezent, mai mult de 11 milioane din cei 30 de milioane de cetățeni ai acestei țări trăiesc sub pragul de sărăcie. Aproximativ 20 de procente din populație dispun de 80 de procente din bogăția Marocului. Trebuie să mai știi că aproximativ o treime din populația activă este în șomaj. Analfabetismul atinge cote de peste 60 de procente. Datoria externă a Marocului a ajuns la 25 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 68 la sută din produsul intern brut. Ce să-ți mai spun? În închisorile marocane mai sunt încă 50 de prizonieri de opinie, iar 750 sunt dați dispăruți. Marocul a fost denunțat de 19 ori ca fiind un stat de "non-droit" (n.a. fără drepturi). Amicul meu Bahits a făcut o pauză pentru a-și trage răsuflarea.
- Ce vrei să bei? i-am oferit eu răgazul necesar.
- Ce vrei tu, dar să nu fie Coca Coca sau Pesi Cola, a răspuns el.
- De ce?
- Ãă... pentru că aceste băuturi reprezintă simboluri americane, iar S.U.A. au devenit inamicul principal al arabilor.
- Cum vrei tu, i-am răspuns eu. Ce zici de un ceai de mentă fierbinte?
- Aa, desigur! Aceasta este cea mai bună băutură din lume. Uite, eu de mic am băut ceai de mentă și vezi ce mare am crescut.
- Da, ai dreptate, dar nu ai mâncat mămăligă în copilărie și de aceea ai pierdut toate meciurile de tenis jucate cu mine, i-am replicat eu în glumă.
- Mai adaug la cele spuse anterior că Observatorul Geopolitic al Drogurilor a calificat Marocul ca fiind un "narco-état" (n.a. narco-stat), deoarece este primul exportator de hașiș din lume. Bahits a tăcut pentru a sorbi din ceai.
Defilarea începuse. Într-un car alegoric era un sicriu pe care era scris "Sănătatea noastră". Membrii de sindicat strigau lozinci anti-guvernamentale. Polițistul din fața mea, care stătea cu spatele spre mine, dădea semne de neliniște. La un moment dat, din mulțime s-a auzit un strigăt mobilizator "Jos cu americanii!". Ca din senin a apărut un steag american în flăcări. Atunci demonstranții au uitat de lozincile anti-guvernamentale și au trecut la cele anti-americane. Am observat că polițistul din fața mea a întors capul de la mulțime pentru că nu și-a putut ascunde un zâmbet de mulțumire. El știa deja că demonstrația de 1 Mai nu se va transforma în revoltă populară...


.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!