poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 893 .



Spre China din Mogoșoaia-26
proză [ ]
a 8/a minune a lumii

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [viorel-dona ]

2013-12-21  |     | 



Spre China din Mogoșoaia -26

A opta minune a lumii


În incinta complexului ce urma să-l vizităm este un cinematograf unde ți se poate face un preambul, o pregătire, poate că este prea mult spus un preludiu, la ceeace are să ți se întâmple. Cu aparate de proiecție pe care mi le amintesc din vremea când venea caravana cinematografică la Þăndărei am văzut un film a cărui peliculă se pare că fusese turnată în vremea când fuseseră fabricate aparatele de proiecție. Rolele extrase din uriașele cutii de tablă ne-au redat niște imagini colorate cu un aer sărac și cu o regie a evenimentelor demnă de anii 50, redând, într-o regie de slabă calitate, evenuimente istorice jucate grotesc.( Ce film ar fi făcut Sergiu Nicolaescu!!!)
Ne aflam într-unul dintre cele peste 120 de morminte imperiale din zona Xian, în Lintong County, la sud de Muntele Li și la nord de râul Wei, în cel mai mare muzeu militar al lumii, descoperit accidental la 29 martie 1974.
Înainte de uriașa descoperire a mormântului subteran numai micile statuete de lut ars ce erau așezate în interiorul mormintelor, pe mai toată suprafața Chinei, ar fi putut da indiciul că în cazul mormântului unui mare împărat ar putea exista ceva de mare anvergură.
Este un mare semn de întrebare faptul că mormântul împăratului a rămas ascuns peste 2000 de ani și că dealul artificial sub care se află magnificul mausoleu din China nu fusese explorat până în 1974.
Trăind permanent groaza sfârșitului, imediat cum a devenit rege, Shi Huang, a poruncit să-i fie zidit mausoleul. Sute de mii de lucrători au muncit la construirea mormântului, iar la finalizare, pentru păstrarea secretului a dat poruncă să fie omorâți. Aceeași soartă au avut-o și familiile constructorilor și chiar concubinele lui Shi Huang. Cu toate aceste măsuri de precauție, luate ca să nu fie prădat mormântul după moartea împăratului, se pare că totuși acest fapt s-a petrecut. Evenimentul ar putea fi întărit de părerea unora cum că mormântul a fost totuși călcat de hoți, în vechime, părere susținută de faptul că mulți dintre soldații din primul tunel nu aveau arme...Mausoleul proiectat de primul minustru Li Si a fost construit sub supravegherea unui general cu rang înalt pe nume Zhang Han.
Gândul mă poartă la cei care au descoperit necropola și la faptul că extinderea acesteia i-a lăsat fără pământul pe care-l munceau, fără case, fără bani, iar 4 dintre cei șapte, care mai trăiesc astăzi, își câștigă existența la intrarea în metropolă vânzând figurine și dând autografe. Soția unuia dintre cei patru foști fermieri, Liu Xi Qin, de 70 de ani, a povestit ca soțul ei se întreabă și acum dacă a făcut bine ce a făcut: "bărbatul meu nu știe dacă nu cumva a greșit dezgropând acea armată. Se teme că poate a atras ghinionul într-un fel sau altul și se întreabă dacă nu cumva era mai bine să lase razboinicii acolo unde erau"."Nu am primit nimic pentru descoperire. Era pe vremea CAP-urilor, și am primit recompensă zece puncte de credit de la șeful de brigadă. Era echivalentul câtorva bănuți. Guvernul ne-a luat fermele.”
Soldații Armatei de Teracotă pot fi clasificați în câteva categorii cum ar fi: figurine generale, reprezentări de armuri, soldați în genunchi, cavaleriști, luptători, purtători de arbaletă, cai. Au mai fost descoperite îngropate zeci de mii de arme de luptă, care din bronz pictate, care de lemn.
O relatare a istoricului chinez Sima Qian dezvăluie că impresionanta construcție a fost finalizată în 11 ani, de peste 700.000 de supuși, prizonieri de război și sclavi. Istoricii cred că mormântul, neexplorat încă în totalitate, este un palat subteran complet izolat, înconjurat de un model la scară redusă al imperiului chinez, cu munți, văi si lacuri de mercur. - Lânga împărat se odihnesc trupurile câtorva concubine, sacrificate pentru a-i oferi plăceri în viața de după moarte. Secretul mormântului, al comorilor și armelor sale a fost păstrat prin sacrificarea unui număr enorm de vieți nevinovate.
Mulți muncitori n-au ieșit niciodata vii, fiind prinși în capcana mai multor uși secrete din interior. Ce s-a întâmplat cu cei 700.000 de lucrători de la necropola-mamut a lui Qin Shi Huangdi? Au dispărut odată cu sigilarea mormântului, poate inhalând aburi de mercur; poate zidiți de vii; oricum nu puteau fi lăsați să povestească muritorilor ce-au văzut în palatul nemuririi. Întregul complex se întinde pe o suprafață de peste 10 kilometri pătrați, fiind un adevărat oraș subteran, cu palat, ziduri de apărare și chiar un cimitir. Mausoleul în care se află trupul împăratului este o piramidă din pământ, cu înălțimea de 76 de metri, înconjurată de două ziduri. Mulți afirmă, dar nefondat, că marea piramidă de la Gizeh ar intra în volumul piramidei Primului Împărat , fapt imposibil ținând seama de faptul că Marea Piramidă are o înălțime (actuală) de 138 m. La circa un kilometru distanță de cele doua ziduri se află cele patru șanțuri unde stau de strajă cei peste 8.000 de războinici de teracotă. Armata este dispusă de-a lungul a 11 culoare paralele, având aproximativ 200 metri lungime și trei metri lățime, iar războinicii sunt plasați într-o ordine de lupta foarte exactă. Instantaneu îmi vine în minte aspectul și așezarea gărzii în Piața Tienanmen, la drapel, și constat cu surprindere că aceeași formație de 4 șiruri de câte 8 militari persistă în organizarea militară de peste 2000 de ani. Numărul culoarelor paralele, 11, reprezintă de două ori cifra 1 care ar semnifica începutul, puterea celui care vrea să conducă, deschizător de drumuri, vârf în dinamism și creativitate, unitate, perfecțiune. Să fie continuitatea un secret? Nu știu dacă este întâmplător numărul 8, al militarilor din șir, dar asta mă face să gândescdin nou la cifra 8 în ezoterism, cifră cu influențe karmice privitor la plata datoriilor din alte vieți, la munca din greu pentru atingerea unui țel, la lecțiile învățate de la viață. Budismul ne reamintește despre cele 8 petale ale lotusului, despre faptul că la 8 luni copilul are dinți de lapte, dinți pe care îi pierde la 8 ani, despre faptul că la 2x8 ani ești matur, că la 8x8 ani pierzi puterea de procreare, că roata vieții are 8 spițe și că spre iluminare sunt 8 căi.
Figurinele erau lucrate din pamânt procurat din diferite zone, aveau trunchiuri goale pe dinăuntru, așezate pe picioare masive. Capetele și brațele erau confecționate separat și atașate ulterior. Fețele lor erau diferite una de cealaltă și erau „îmbrăcați” în armuri a căror severitate era îndulcită de eșarfele din jurul gâtului.
Existența granulelor de polen în structura ceramicii din care sunt confecționate figurinele relevă două aspecte. Pe de o parte faptul că arderea a fost inegală în interiorul cuptoarelor, ardere inegală datorată în bună parte grosimii mai mari a lutului pe anumite zone a corpului, fapt ce a dus la păstrarea intactă a polenului, iar pe de altă parte arderea incompletă descoperă că figurinele au fost confecționate în diferite zone ale Chinei. Astfel despre războinici se poate spune cu siguranță că nu au fost confecționați în imediata apropiere a mausoleului pe când caii au alte tipuri de granule de polen în compoziție, polen specific zonei necropolei. La unii războinici a fost descoperit polen al unor copaci ce sunt străini de zona locației monumentului, pin și ginkgo, fapt ce duce la concluzia că după ce au fost confecționați aceștia au fost transportați și asamblați aici. La lte tipuri de statuete polenul din structură a fost de la plante cum ar fi sfecla, varza, pelinul. Complexul mortuar are la exterior dimensiuni impresionante astfel că la o lungime de circa 2km. lățimea este de aproape 1km. În interiorul acestui zid de la exterior, lăsând între acesta și zidul interior un spațiu suficient în care se află o groapă cu armuri, coifuri de piatră, un grajd de cai. Ca un chenar, zidul interior se întinde pe 1200 de metri lungime și pe 550 m. lățime. Armata de Teracotă este împărțită în 3 hangare, dintre care unul este foarte mare și adăpostește 6.000 de soldați, generali, arcași și cai – toți din teracotă
Prin politica actuală a Partidului Comunist Chinez se încearcă reabilitarea imaginii Primului Împărat, de aceea acum, brusc, toți ghizii îl vorbesc de bine pe Qin, inclusiv Sue. El este cel care a standardizat moneda și unitățile de măsură precum litrul și kg, dar și scrisul. Tot Qin este cel care a unificat cele 7 state care existau în China în vremea sa și a format ceea ce cunoaștem astăzi drept China. Este important de remarcat faptul că niciun istoric nu pomenește despre uriașa armată de pământ ars.
În prima groapă se spune că ar fi armata principală, între 6000 și 8000 de soldați întorși cu cu fața spre est și se uită în partea opusă mormântului împăratului. Hangarul numit și groapa nr. 1 nu este cercetată în întregime, arheologii declarând că aici mai au mult de muncă.
În groapa a doua, care a fost descoperită în 1976 și a fost oferită spre vizitare în 1994 se află peste 1300 de statui ale pedestrașilor, ale carelor de luptă și ale călăreților. In acestă groapă se poate vedea foarte bine acoperișul ce a fost construit să protejeze armata.
În a treia groapă care este cea mai mica dintre gropi se găsesc doar 68 de soldați ăi un car de luptă. Figurinele par să fie ofițeri și se spune că ar fi centrul de comandă al ostașilor de teracotă...
Pot spune, ca numitor comun ale celor trei gropi că cel mai înalt războinic are peste 1,80 metri toți fiind echipați cu arme de bronz, săbii, lăncii, arbalete și arcuri. Nu înțeleg motivul pentru care armele ostașilor au fost luate și depozitate separat.
Spuneam că niciun istoric nu a vorbit în amănunt despre armata aceasta din lut dar un cronicar vestit din vremea dinastiei Han, vorbește despre mormântul împăratului. El dă amănunte spunând că pe tavan erau pictate imagini sclipitoare iar jos a fost creată o hartă tridimensională a domeniului imperial, cu machete ale cladirilor, toate asezate într-un peisaj străbatut de râuri de mercur, mișcate printr-un mecanism special. Erau instalate arbalete cu declanșare automată pentru a-i opri pe jefuitori și mormântul era „păzit” de mii de soldați de lut, depășind mărimea naturală.
Împăratul, un personaj extraordinar de superstițios, pe care frica de moarte accentuată de cele 3 tentative de asasinat, avea la curte peste 300 de astrologi. Teama față de viața de dincolo de moarte l-a determinat să finanțeze o expediție pentru căutarea elixirului vieții veșnice și în același timp el a invitat magicieni la curtea sa pentru a vedea dacă aceștia ar putea face o poțiune specială pentru el, pentru a fi veșnic în putere și fără de moarte...
Dupa descoperirea legiunilor de teracota, la 20 de metri de mausoleul propriu-zis, au fost descoperite doua care de bronz protejate de un coșciug uriaș de 7 metri lungime și 2,5 lățime. Atât carele, dotate cu câte două roți, cât și cei 4 cai de la fiecare car alături de vizitii respectivi au fost redați la scara ½ dar este uimitoare redarea cu fidelitate a detaliilor. Ansamblul celor două care reprezenta un echipaș complex cu misiuni distincte pentru fiecare atelaj. Dacă primul atelaj avea sarcina de a curăța calea împăratului de orice obiect care ar fi oprit înaintarea în cea de a doua era însuși împăratul. Fiecare din ele avea în dotare câte o pereche de platoșe de bronz, o arbaletă, o săgeata și câte o cutie cu vârfuri de bronz pentru săgeți. Harnașamentul cailor era confecționat din argint, ornat cu ținte din aur iar pe fruntea cailor existau semnele casei regale. Caii, cu coame tunse îngrijit și cozi frumos împletitetractau trăsura împăratului prevăzută cu un acoperiș de formă ovală, formă ce simbolizează cerul. Arabescul lucrăturii ornamentelor ce reliefează romburi, și tot felul de flori este pus în valoare de culorile minunat alăturate. Vorbind de culori este interesant să remarcăm și faptul că soldații erau pictați în culori cu nuanțe de galben, roșu și verde.
O observare atentă a fiecărui ostaș în parte, având în vedere că nu sunt două chipuri identice, a atitudinii fiecăruia individual și atitudinea grupului de care aparține, conduce la ipoteza că figurile corespund cu forma a 10 caractere din alfabetul chinez și că acest fapt suprapus peste interpretarea culorilor în care au fost pictate toate figurinele, prin feng shui, transmit un mesaj secret , de dincolo de mormânt, al Primului Împărat. Poate că nu este lipsit de importanță să reamintesc celor care au uitat sau să spun celor care nu au știut că practicanții de feng shui deseori se bazeaza pe culori pentru a obține anumite rezultate sau a transmite diverse mesaje. Potrivit expertilor, culorile de pămant sunt favorabile pentru bucătărie, în timp ce pastelurile dau mai bine în camerele de joaca și studiourile de arta și în biblioteci. Nuantele vibrante sunt excelente pentru camerele încărcate, în timp ce pastelurile dau foarte bine în băi.
Caleașca de aur în care se plimba împăratul, aspectul straniu al soldaților care privesc de dincolo de moarte cu înțelepciunea miilor de ani, alături de culorile galben, roșu și verde explică de ce galbenul era culoarea împăratului, culoare pe care, după primul împărat, nu avea voie nimeni să o poarte în tot imperiul.Galbenul, culoare luminoasă, chiar și în tonuri mai discrete, simbolizează stabilitatea și claritatea în gândire, corectitudine în opțiuni. Roșul, ideal în a atrage atenția asupra ta sugera dușmanilor, gradul superior de instruire, hotărârea ostașilor. Verdele, stimulativ și motivant avea darul de a da un plus de avânt ostașilor în luptă.
Ca o sfidare, din depărtarea senină și de la altitudinea de peste 2100 m., de pe muntele Sonxigue, sau Hue Shan, Sanctuarul din Vârful de Vest veghează necropola împărătească , păstrând și acum vie legenda taoistă că în preajma templului cresc plante ce vor aduce nemurirea.
Ca un deliciu, dacă doriți propria statuie de teracotă, în ateliere locale, conform artei tradiționale vi se poate confecționa una, cu chipul dumneavoastră dar să nu uitați că la mărime naturală costul este diferențiat astfel
Dimensiune Înălțime ( in) Greutate (kg ) Volumul ( M3 ) Pret ( USD)
1/1 Dimensiune Life 77 " 610 1.50 519 dolari 479 dolari
3/4 size viață 60 " 268 0.80 369 dolari 339 dolari
1/2 size viață 39 " 137 0.50 169 dolari 159 dolari
În al treilea rând dimensiunea de viață de 30 ", 55 0,08 $ 99 $ 89
Să nu uitați că va trebui să o și transportați acasă!!!!




.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!