poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 724 .



Grecia năbădăiosului înamorat, Zeus (16)
proză [ ]
Insula Creta, destinația exotică a "taurului" Zeus, când a răpit-o pe fecioara Europa

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [dorarab ]

2013-07-29  |     | 



Insula Creta este locul unde Zeus a recurs la unul dintre numeroasele sale șiretlicuri pentru a avea progenituri cu pământence, iar mitul în care Zeus travestit în taur a răpit-o pe prințesa Europa, fiica regelui fenician Aghenor, este unul de un erotism aparte.
Cursa București – "Iraklion" (Heraklion) lăsase în urmă Atena. Câteva scame de nori se profilau pe cer, undeva înspre adâncuri. Prin hublou, jur - împrejur, se zăreau insulele Arhipelagului Ciclade, parcă înscrise într-un cerc; "kiklos" înseamnă "cerc" în limba greacă. Studentul Sofistoc Albănoapte a dorit să fie ghid pentru cei din imediata apropiere:
- Cicladele reprezintă adevărata Grecie. Din cele 56 insule, doar 24 sunt locuite. Feriboturile parcurg două rute principale. Una prin arcul de cerc estic al arhipelagului, trecând, în principal, prin insulele Andros, Tinos, Mikonos, Naxos, Amorgos și terminând cu Tira, denumită și Santorini. Cealaltă rută urmează șirul de insule ce mărginesc arcul de cerc vestic, printre care mai importante sunt Kea, Kitnos, Serifos, Sifnos și Milos – ne-a informat studentul.
- De sus, se observă forma de dendrită a insulelor, am remarcat eu.
- Aceeași formă pe care o au cristalele metalice iscate din răcirea lentă a oțelului topit.
...Comandantul aeronavei a anunțat în greacă și engleză: "La stânga se poate vedea insula denumită oficial Tira. Denumirea Santorini a fost dată în evul mediu, după numele Sfintei Irina din Salonic, care a decedat aici în anul 304". Sofistoc Albănoapte a redevenit ghid:
- Cu cei 8305 kilometri pătrați ai săi, Insula Creta este a cincea ca suprafață în Marea Mediterana. Situată în bazinul oriental al Mării Mediterane, este mărginită la nord de Marea Cretei, iar la sud de Marea Libiei. Ea are o lungimea de 257 kilometri și lățimea cuprinsă între 12 și 61 kilometri. Litoralul se întinde pe 1046 kilometri.
- Insula Creta este și locul unde Zeus a adus-o pe Europa, după ce a răpit-o din Fenicia, a venit rândul profesorului Apostrofel Grămăticu să fie ghid. Zeus, după ce a avut progenituri cu zeițe, a dorit să facă amor cinstit și cu pământence! Una dintre acestea a fost Europa, fiica regelui fenician Aghenor și a soției sale, Telefasa. Pentru a se apropia de ea, Zeus a folosit un șiretlic: s-a transformat într-un taur alb și s-a așezat la picioarele Europei. Prințesa a prins curaj și s-a urcat pe spinarea taurului. Imediat acesta a intrat în mare și a înotat rapid până la țărmul Cretei. Apoi, a dus-o pe Europa la izvorul Gortis.
- Gortis? s-auzit o voce.
- Gortis se găsește la un kilometru distanță de satul Aghii Deka, adică Zece Sfinți. De aici încolo, mitul continuă în două variante. Astfel, la umbra unui platan, Europa a acceptat propunerea taurului de a o fecunda, drept care ea a intrat în pântecele unei vaci. De atunci, acestor copaci nu le mai cad frunzele deoarece au acoperit dragostea unui zeu. Cea de a doua variantă este menționată de Alexandru Mitru în "Legendele Olimpului": "Zeus își duce prada și o lasă la poalele unui stejar. Apoi dispare ca prin farmec. Nu trece mult timp și se ivește, acolo, sub copac, un tânăr (...) Dar, tânărul acela era tot Zeus. Își luase altă înfățișare, numai și numai ca să înșele pe copila feniciană (...) Târziu, târziu, spre dimineață, trezindu-se din somn, Europa vede că a fost părăsită de tânărul care spunea că este regele insulei (...) Europa i-a născut lui Zeus doi fii vestiți. Unul, Minos, va fi regele Cretei, iar celălalt, Radamante, judecător al morților ajunși în Hades".
- Ar mai fi de spus că Radamante a fost supranumit Radamante cel Drept, a continuat Grămăticu.
- Și că, din alte surse bibliografice, rezultă că Europa a avut cu Zeus și un al treilea fiu, Sarpedon, supranumit Sarpedon cel Curajos...
- Și că Zeus, în semn de răsplată pentru că Europa i-a dăruit cei trei fii, a hotărât ca numele ei să fie purtat de un continent...
- Care variantă a mitului credeți că este valabilă, aceea cu platanul sau cealaltă cu stejarul?
- În insula Creta cresc stejari? a răspuns printr-o întrebare Sofistoc Albănoapte.
- Nu cresc, a răspuns profesorul de filologie.
- Atunci, printr-un raționament simplu, varianta cu platani este mai plauzibilă, în plus, ea fiind mai apropiată de spiritul zoo - erotic al mitologiei grecești, a concluzionat studentul.
...Avionul pierdea din altitudine, se pregătea de aterizare. Lângă țărm, Marea Mediterană își vira culoarea de la albastru închis spre verde deschis, semn că apa era cristalină, nepoluată. Ei, bine, ce de lucruri de mirare a făptuit celebrul Zeus cu nestăvilitele lui amoruri! Hipererotic precum s-a vădit a fi, pare născut în zodia Taurului, ceea ce explică multe... Și totuși, Europa noastră nu este încă, păcat, continentul dragostei...

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!