poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 666 .



Grecia năbădăiosului înamorat, Zeus (10)
proză [ ]
Hârzobul de la Sfânta Meteora

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [dorarab ]

2013-06-27  |     | 



La Sfânta Meteora am văzut oameni care trăiesc sus, pe crestele unor stânci pustii, departe de cele lumești, mai aproape chiar și fizic de Dumnezeu, într-o ambianță unde vederea nu este împiedicată, jur - împrejur, de niciun obstacol, iar auzul percepe doar croncănitul vulturilor, singura legătură cu viața obișnuită realizându-se prin intermediul unei lungi scărițe din frânghii sau, mai simplu, prin intermediul unui hârzob, de capătul căruia este legată o plasă, ca un năvod, unde călugării și materialele stau înghesuite ca sardele.
Am ajuns la hotelul din Kalambaka. Se înserase: începutul unei nopți tropicale. Din balconul camerei vedeam numai o parte din cerul înstelat, restul fiind acoperit de un nor consistent. Așa credeam eu. Abia dimineața mi-am dat seama că în fața hotelului, la o distanță de câteva aruncături de băț se află abruptul impresionant (ca cel al Masivului Caraiman văzut din Bușteni, dar lipsit de verdeață, parcă stropit cu ciment) al unei stânci aproximativ tronconice.
...Autocarul se îndrepta spre Mânăstirea Schimbarea la Față a Mântuitorului, denumită în grecește "Metamorfosis", dar și "Megala Meteora". Drumul șerpuia printr-o "pădure" de masive stâncoase, unele gheboase, majoritatea - falice, cele mai multe având cocoțate la vârf, ca niște cuiburi de vulturi, construcții monahale. Doamna Dolăroiu a ieșit din gândurile ei mercantile, devenind ghidă:
- Dintre cele 24 mânăstiri, doar unele mai funcționează ca atare, restul fiind în ruină. Noi vom vizita numai Mânăstirea Metamorfosis situată la înălțimea de 615 metri față de nivelul mării și la 413 metri mai sus de nivelul localității Kalambaka. Să fiți atenți la următoarele obiective: turnul – ridicat în anul 1520, Biserica Schimbarea la Față a Mântuitorului, având altarul din anul 1388, pronaosul și naosul principal din anul 1545, trapeza și bucătăria terminate în anii 1572, respectiv 1557. Să nu pierdeți din vedere balconul din turn, unde și acum s-a păstrat scripetele cu năvod, care a fost utilizat la transportul pe verticală al călugărilor și materialelor. De asemenea, un interes aparte îl reprezintă icoana denumită Trandafirul cel Nevestejit.
...Am ajuns la o parcare de pe vârful unei creste de munte. Pe un zid al mânăstirii de pe culmea vecină, mult mai înaltă, era vizibil un text scris cu majuscule: "Megala Meteora – 600 hronia" (Marea Meteora – 600 ani).
- Părinte Pelerinu, spuneți-mi, vă rog, de unde vine numele de Meteora? a venit firesc întrebarea.
- Locul cu acest relief ciudat s-a numit din vechime Meteora, care provine de la termenul "meteoritis", care înseamna "meteorit". In anul 1340, cuviosul Atanasasie a construit această mânăstire, parcă suspendată undeva între cer și pământ, dându-i numele de Marea Mânăstire Meteora, adică cea mai mare mânăstire de la Meteora. De atunci, chiar și ctitorului mânăstirii i s-a spus Atanasie Meteoritul.
- Dar, trapeza ce este? Are legătură cu trapezul?
- Trapeza este sala de mese a unei mânăstiri. "Trapeza", în limba greacă, înseamnă "bancă". De exemplu, "etniki trapeza" se traduce "banca națională". De asemenea, "trapeza" mai are înțelesul de "masă", iar "trapezaki" se traduce "măsuță". Mai există cuvântul "trapezaria", adică - "sufragerie". Abia "trapezion" este "trapez".
...Urcând treptele spre mânăstire, am observat - chiar deasupra capului, la o înălțime amețitoare - balconul din turn. De o grindă ieșită în afară era fixat un scripete prin care trecea o frânghie, având la capăt năvodul. Sofistoc Albănoapte, curiosul grupului nu tace:
- Eu, dacă aș fi în locul șefilor de la mânăstire, aș pune în funcțiune hârzobul, având ca grup țintă turiștii excentrici, dornici de mai multă adrenalină în sânge decât la "body jumping". Ar fi o afacere supermișto!
- Sunteți student la științe economice?
- Mă specializez în ingineria economică în domeniul mecanic. O să vând această idee unui investitor din Las Vegas, care să construiască o copie a acestei mânăstiri, cu tot cu năvod. Tot așa cum a fost construită o replică a Veneției care aduce și azi profit investitorilor ei. Voi deveni un "free lancer" bogat. O să vedeți de ce sunt în stare!
...În Biserica Schimbarea la Față a Mântuitorului, la rugămintea soției, am zăbovit în dreptul icoanei Trandafirul cel Neveștejit, pictate în anul 1790. Preasfânta Născătoare este îmbrăcată în roșu aprins. Pe cap are o coroană de aur. În mâna dreaptă ține o floare, care poate fi de trandafir, iar cu mâna stângă îl sprijină pe la spate pe Iisus Hristos, care stă în picioare, pe genunchiul stâng al Maicii Domnului. Mântuitorul, deși este pictat cu dimensiuni de copil, are veșminte de adult, țesute cu fir de aur. Pe cap are tot o coroană de aur. În palma mâinii drepte susține un obiect sferic, care aduce cu o scoică semi-deschisă. În cealaltă mână are un fel de sceptru din aur.
Am întrebat pe toată lumea din jur, înclusiv pe un călugăr ce reprezintă obiectele din mâinile lui Iisus Hristos, dar nimeni nu m-a lămurit. Își au și tainele rostul lor...

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!