poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 687 .



Străluciri diamantine în Israel (33)
proză [ ]
Operele de artă din Knesset

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [dorarab ]

2013-05-27  |     | 



Evreii, în toate împrejurările, au trăit cu speranța că exilul este trecător și că străvechea lor patrie se va reface, iar Knessetul (în ivrit: adunare) este un simbol al acestui străvechi deziderat devenit realitate.
În cele patru zile, cât am fost în Ierusalim, am zărit clădirea Knessetului, de câteva ori, din autocar. Este situată pe vârful unei coline denumite Givat Ram. Nu am reușit să o vizitez, deoarece nu era inclusă în programul excursiei. Într-o zi, autocarul a trecut prin apropierea Knessetului și am reușit, totuși, să disting construcția masivă a porții principale, precum și un monument, având forma unui candelabru cu șapte brațe. La cererea mea, ghidul a venit cu amănunte:
- La adăpostul edificiului porții principale este un grup statuar metalic, din fontă și oțel, executat de David Palombo, un sculptor din Ierusalim. De fapt, monumentul este o încadrare cu statui a celor trei căi de acces din interiorul porții principale, monument care sugerează Holocaustul din timpul celui de al II – lea Război Mondial. De același artist a fost realizată și Flacăra Eternă din holul de la intrarea în clădire. Este un monument păzit permanent de doi militari din cadrul Serviciului de Gardă.
- Și candelabrul ce reprezintă?
- Candelabrul cu șapte brațe - "menora" în ivrit - simbolizează continuitatea și eternitatea poporului evreu. Este opera sculptorului britanic Benno Alkan. Acest monument a fost dăruit Israelului de Parlamentul de la Londra în ziua de 15 aprilie 1958. În clădirea Knessetului mai există o "menora", dar stilizată de sculptorul evreu Eliezere Weisshof, denumită "Menora 1999". Pe cel șapte brațe ale candelabrului sunt reprezentate câte una din bogățiile descrise în "Deuteronom", capitolul 8, aliniatul 8: "(...) țară cu grâu, cu orz, cu vii, cu smochini și cu rodii; țară cu măslini și cu miere."
- Ați vizitat Knessetul?
- De mai multe ori. Accesul publicului se poate face în fiecare sâmbătă și joi. Itinerariul cuprinde 25 opriri: prima este la poarta principală, iar ultima - pe terasa de pe acoperișul Knessetului. Una
dintre opriri este chiar la sala Parlamentului, iar alta - la sala Guvernului. De pe acoperișul Knessetului se poate observa o largă
panoramă a Ierusalimului. Nu departe se distinge Adăpostul Cărții, care are forma capacelor vaselor de lut în care s-au găsit "Manuscrisele de la Marea Moartă".
- Ce v-a impresionat cel mai mult.
- Oprirea a VII – a, care se află în holul imaginat de pictorul și gravorul francez Marc Chagall. Acolo sunt 12 mozaicuri de pardoseală, un mozaic de perete și trei covoare de perete. Aceste opere de artă sunt inspirate din folclorul evreiesc, având ca element decorativ și capul de cocoș, una din obsesiile artistului. De altfel, în Knesset sunt expuse multe opere de artă realizate, în general, de artiști evrei din Israel sau din diasporă.
- Când s-a întrunit pentru prima oară Knessetul?
- Pe data de 14 februarie 1949, în ziua de Tu Be Șvat, la scurt timp după Declarația de Independență. Este un parlament unicameral cu 120 membri. Actuala clădire a fost terminată în anul 1966 cu sprijinul financiar al lul James Rothchild. Noua aripă a fost finalizată în anul 1992, iar în prezent se mai construiește una.
- Când a fost proclamată Declarația de Independență?
- Declarația de Independență a fost citită de David Ben Gurion în ziua de 14 mai 1948 sau, conform calendarului iudaic, pe data de 5 eiar 5708. Inițial. a fost Rezoluția 181 din 29 noiembrie 1947 a Națiunilor Unite, care cuprinde un plan de împărțire a Palestinei în două state: unul evreu - denumit "Ereț Israil" în limba ivrit, iar celălalt arab – cu numele "Filistinia" în limba arabă.
- Ce înseamnă "Ereț Israil"?
- Se traduce "Þara Israel", tot așa cum "Ereț ha Kuduș" înseamnă "Þara Sfântă". Prima putere occidentală care a recunoscut "Ereț Israil" a fost Franța, prin Napoleon. Evenimentul s-a întâmplat pe data de 20 aprilie 1799, în timpul campaniei din Egipt, când generalul francez își căuta aliați în lupta contra otomanilor.
Knessetul dispăruse din raza vizuală. Mai aveam multe întrebări de pus, dar ghidul începuse a prezenta alte obiective turistice. M-am resemnat cu hotărârea de reveni în Israel, hotărâre sporită și de dorința de a vedea pe îndelete operele de artă din Knesset.

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!