poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 811 .



Străluciri diamantine în Israel (17)
proză [ ]
"Stânca Înmulțirii Pâinilor" din Tabgha

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [dorarab ]

2013-04-29  |     | 



Dintre cele nouă minuni ale Mîntuitorului, menționate în Sfânta Scriptură, excluzându-le pe cele 26 referitoare la tămăduiri, una mi se pare definitorie pentru locuitorii Israelui: "înmulțirea pâinilor", al cărei loc de desfășurare este indicat de o stâncă ocrotită de Biserica Înmulțirii Pâinilor și Peștilor din mica localitate Tabgha, de pe țărmul Mării Galileii.
Pelerinii care străbat Israelul în lung și în lat, dar chiar și cei care fac cel mai scurt traseu de pelerinaj, de numai 20 kilometri, de la Ierusalim la Bethlehem, observă că solul este în cea mai mare parte stâncos, iar arșița soarelui pare a fi neîntreruptă de ploi. În același timp, pelerinii rămân uimiți să vadă oaze de culturi agricole prospere, având, astfel, impresia că se obțin recolte din piatră seacă.
Autocarul rula spre nord, pe drumul național 90 de pe țărmul vestic al Mării Galileii, denumite și "castelul de apă" al Israelului, chiar dacă se află la circa 210 metri sub nivelul Mării Mediterane, dar, totuși, mai sus cu aproximativ 200 metri decât Marea Moartă. La dreapta se vedea de aproape luciul de lac de munte al Mării Galileii. Pe partea stângă se profila un relief colinar acoperit de verdeață.
Ne apropiam de Tabgha. Un pelerin din spatele meu a început să citească în șoaptă un pasaj din "Înmulțirea pîinilor" din Evanghelia lui Ioan: "Filip a răspuns: «Pâinile pe care le-am putea cumpăra cu două sute de dinari, n-ar ajunge ca fiecare să capete puțintel din ele.» Unul dintre ucenicii Săi, Andrei, fratele lui Simon Petru, a zis: «Este aici un băiețel, care are cinci pâini de orz și doi pești, dar ce sunt acestea la atâția?» Iisus a zis: «Spuneți oamenilor să șadă jos.» În locul acela era multă iarbă. Oamenii au șezut jos, în număr de aproape cinci mii. Iisus a luat pâinile, a mulțămit lui Dumnezeu, le-a împărțit ucenicilor, iar ucenicii le-au împărțit celor ce ședeau jos; de asemenea le-a dat și din pești cât au voit. După ce s-au săturat, Iisus a zis ucenicilor Săi: «Strângeți firimiturile care au rămas, ca să nu se piardă nimic.» Le-au adunat deci și au umplut douăsprezece coșuri cu firimiturile care rămăseseră din cele cinci pâini de orz, după ce mâncaseră toți."
Am ajuns la o parcare din fața Bisericii Înmulțirii Pâinilor și Peștilor. O esplanadă pavată cu dale mari, strălucitoare și umbrită de câțiva palmieri ducea spre intrarea în curtea bisericii. Zeci de vânzători ambulanți își promovau zgomotos produsele, printre care la loc de cinste erau niște pietricele în formă de pâine, având scrijelite pe ele doi pești. Două porți în zidul înalt de piatră albă permiteau accesul într-un fel de "patio" de Alhambra, dar fără arabescuri. De aici se intra direct în naosul bisericii cu pardoseală din dale mici. Ghidul a venit cu explicații: "Acest edificiu a fost ridicat de curînd de către monahii benedictini pe ruinele unei vechi biserici bizantine construite pe la mijlocul secolului al IV – lea. Pe pardoseala din fața Sfintei Mese este mozaicul bizantin original cu o imagine a coșului cu pâini și doi pești. Sub Sfânta Masă este «stânca înmulțirii pâinilor» pe care au fost așezate cele cinci pâini și cei doi pești înainte de fi luate de Iisus pentru a produce miracolul."
Am ajuns la mozaicul bizantin. Câte un pește de o parte și de alta a unui coș în care se văd patru pâini cu o cruce crestată pe mijloc. Priveam "stânca înmulțirii pâinilor", ridicată la o palmă deasupra pardoselii și încercam să îmi închipui că "în locul acela era multă iarbă" și oamenii care stăteau așezați "în număr de aproape cinci mii". Mă simțeam emoționat deoarece mă aflam în locul unde s-a produs unul dintre cele mai importante miracole săvârșite de Iisus!
Un preot din grup mi-a transmis un gând:
- "Înmulțirea pâinilor" a fost primul miracol înfăptuit de Mântuitor în fața discipolilor Săi.
- Prin miracolul "înmulțirea pâinilor" Iisus a dorit să arate că El nu este numai om, ci și Creatorul tuturor lucrurilor și Dumnezeu adevărat.
- Să știți, domnule Ciucescu, credincioșii, crezând, permit miracolelor să se producă în viețile lor.
- Henry Ford a avut o cugetare asemănătoare: "Crezi că poți sau că nu poți; așa va fi cum crezi."
- Ce-a zis Iisus celor doi orbi care cereau vindecare?
- Ãa...
- Vă ajut: Evanghelia lui Matei, capitolul 9, paragraful 29.
- Ãa...
- Iisus a spus: "Facă-se după credința voastră!"
Am părăsit Tabgha și pe marginea drumului se vedeau culturi viguroase. Mă gândeam că locuitorii Israelului, țara miracolelor lui Iisus, au crezut în minunea de a obține recolte bogate din piatră seacă și le-au obținut...






.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!