poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1896 .



Sondaj de opinie
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [MTI ]

2012-07-25  |     | 



Mi-am adunat astăzi la prânz, supt nucul din grădină, motanul, mâța tărcată, cea surie, pe cele două cățele obraznice și, pentru imparțialitate, am invitat și un dulău răpciugos din vecini, care e prieten cu cățelușele Biba și Boni și dă târcoale sperând că într-o zi... înțelegeți voi, dar diferența de talie (el e un lungău iar ale mele sunt mignone) face imposibilă orice manevră dubioasă.
Mi-am desfăcut o bere rece, cu gust puternic și amărui (cumpăr berea asta nu pentru gustul puternic și amărui ci pentru că e atât de ieftină încât ai senzația că bei pe gratis) le-am servit intervievaților pe sponci câte o labă de găină fiartă și mi-am dres glasul cu importanță juvenilă:
- Dragii mei, ne-am adunat aici supt umbra falnică a nucului Grigore (la mine până și arbuștii au nume și personalitate) spre a răspunde la un sondaj de opinie lansat de un partid politic, nu îl nominalizez pntru a păstra echidistanța distantă și vă rog să fiți cooperativi și tranșanți, pentru a termina repede, fiindcă mi se încălzește dracului berea asta și nu mai are nici un gust.
Așa deci, să trecem la prima întrebare...
- Stai Boss, m-a întrerupt cățeaua Bony, cea mai bătrână din toată adunarea (trebuia să scriu matură), vrei să zici că ne bagi într-un sondaj de opinie la comandă plătit de un partid politic ? Și nouă ce ne pică la afacerea asta? Adică vrei să o facem pe daiboje, numai așa fiindcă locuim- fără voia noastră- în circumscripția ta electorală, ori ai de gând să ne retribui conform OUG nr. douăsutecinszeci per doișepe per douămii enșpe?
- Obraznico, am apostofat-o vezi că ești plină de bale pe piept și ai și blana plină de scaieți. Þi-am spus să nu îți mai faci nevoile în fundul curții...
- Iart-o șefu, a intervenit motanul Mutulică. asta e atât de bătrână încât crede că trăiește încă pe vremea lui Carol al Doilea și visează să se mute la țară. Zi înainte, că devine interesant, de când îmi doream să particip la un sondaj de opinie, adică simt că am o responsabilitate civică pregnantă...
Am stors ultima picătură de bere din sticlă și cu pixul și clipboardul pregătit am lansat prima întrebare:
Ascultați la mine câini, pisici și de alte naționalități:
Întrebarea unu- ce preferați, un ciolan cu zgârci ori unul cu os ?
Pisica tărcată Vetuța a scăpat gheara de pui din bot și m-a interogat precipitată:
- E vorba de un ciolan crud, adus direct din măcelărie, ori de oasele alea insipide pe care le fierbi tu mai întâi în supă ca să le scoți tot bunul și după aia ni le arunci nouă ca să te scapi de o obsesie?
-Taci Veto a întrerupt-o mâța surie furând și gheara Vetuței, nu e vorba despre ciolanele noastre pe care stăpânul atât de mărinimos și grijuliu ni le dă spre îndestulare, ci e vorba de un ciolan statistic, care oricum nu există. Nu știi tu de cele politicicești, că toată lumea îți promite până ajunge la putere și după aia sug ei ciolanu. Stăpâne, eu unul nu fac mofturi, cu zgârci, cu măduvă, nu contează, numai ciolan să fie.
-Eu nu, eu nu, a lătrat impacientată cățeaua Biba răsucindu-se de nebună în jurul cozii, eu vreau amândouă ciolanele, să pot alege selectiv, vizual, gustativ și etîcî. Așa e democratic. Invoc liberul albitru și etica de ciolan.
-Proaste mai sunteți, a suspinat cu botul pe labe dulăul vecinului. Vă flutură ciolanul pe la bot și voi dați în isterie. O să vedeți ciolan când mi-ai vedea eu scoasă căpușa aia de pe testicule, nu v-ați prins că supt masca unui sondaj, stăpânul vostru vrea să vă înregimenteze politic?
Ca mâine o să vă dea câte un carnet de partid și o să vă oblige să îi aduceți voi ciolane supt formă de cotizație ...
Și în timp ce sondajul meu stătea pe loc, cățeaua Bony ( bătrână, înțeleaptă, hârșâită) a urcat în bucătărie, a deschis cu infinită grijă frigiderul și a luat de acolo ciolanul proaspăt pe care îl cumpărasem dis- de- dimineață ca să îl fierb în fasole.
A încercat să dispară cu el în scaieții din fundul curții, dar onorata adunare canino- pisicească a simțit-o și s-a stârnit o cavalcadă după ciolan ca într-un western cu John Wayne.
Am rămas așadar singur supt nuc, cu foaia de hârtie goală, fără bere, fără perspective, dar mai ales...
Dar mai ales...
Dar mai ales, fără ciolan !

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!