poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2576 .



Căp...șunci de Cră...ciunt!
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Tulceanul ]

2011-12-18  |     | 



Într-un oraș măricel precum Bucureștiul timpul nu ajunge nicăieri, pentru că a rămas orfan, al nimănui. Explicația-i simplă: cum să ajungă timpul, dacă nici spațiul nu-i suficient ca să te simți și tu în... apele tale?! Păi asta ți-e apa de Capitală, apă europeană? Cordon ombilical de sănătate citadin, puah!... Mai bine beți la Gange decât la tine, Dâmbovițo! Mai deunăzi te văzui pe tine, duduio Dâmbo, viță nobilă, n-am ce zice, fost șanț de apărare al cetății lui Vlad al III-lea Drăcea, secată, cu albia colmatată de toate jegurile venite din inima țării și din jumătatea nordică a Capitalei. Între diguri arătai nefardată, fără nicio fustă mini, niciun sutien, nicio eșarfă. Moartă coaptă. Pierită fără de apă. Ți se oprise inima, plămânii îți mai respiraseră doar la capacitatea de 7%, precum nenea Chivu din Cernavodă, care avea până mai ieri în prima parte a lunii decembrie o livadă mare de piersici, caiși, pruni, meri, peri, iar medicii din Constanța l-au trimis la București ca să-l vadă și omologii lor din București, să constate minunea respirării umane cu 5% din plămâni. Se uitau medicii savanți ai Capitalei la nenea Chivu ca pescarii de pe Dâmbovița. Îl prinseseră. Și nu-l puseseră nici măcar pe iarbă, ci pe un pat de campanie, căutau să-i transplanteze măcar niște branhii de crap mai măricel, pentru că nu se găseau plămâni disponibili. Tocmai muriseră vreo trei persoane în ziua aceea, dar donarea de organe se făcuse, din ordinul venit de sus, pentru altă țară din U.E., destul de apropiată, dacă mia de kilometri e un mizilic la o astfel de pleașcă filantropică. Hai să deconspirăm pentru ce stat: Austria, Reichul Auster. Și eu, când o să mor, voi crede că îmi donez toate organele statului meu. Când colo, ele vor ajunge pe o altă masă de operație decât îmi propusesem: a unui irlandez, scoțian, englez, danez, maltez,... fie bichon, fie setter, fie terier, fie mops, fie collie, fie prepelicar... Pentru astfel de companii selecte, ce n-ar face comunitarii de mâna întâi, ce nu ne-ar cumpăra, până și pielea, până și unghiile de la picioare ori striațiile mai întunecate de pe spate, alunițele și tatuajele! Nu contează c-ar fi vorba de-o discriminare în privința drepturilor omului la viață, doctorii și bancherii de organe pot fi cumpărați, în virtutea faptului că aparținem toți aceluiași organism putred european, cu organe principale de paradă, dar și cu polipi, amigdale, apendice gata de extirpat...
Ție, Dâmbovițo, pe la Tribunalul Nou îți arătai un cot atât de dezgolit, atât de înnămolit încât mi-am dat seama că și îmbrăcată cu rochia ți se vede ușor mâna scheletică și tot fundul prin ea. După atâta secetă, de la începutul verii, timp de jumătate de an, te-ai făcut tuciurie ca o smochină – soiul vânăt, nu verde-galben –, dar ce, mai contează? Tot lividă ca o stafie abia te târâi prin câmpia cea mai anostă a lumii.
Orașul ăsta, Bucur, cum îi spuneți voi, concitadinilor, este acum de cel mai rău soi. Nu știu când a căpătat acest soi infect. Mă așteptam să fie ceva mai acătări decât soiul amestecăturii de soiuri ale provinciei. Nu, mai rău! Trebuie să fiți conștienți dacă vreți să-l beți, să-l mâncați, să-l pișați toată viața. Orașul bucu...râiei nu v-aduce ieftiniri nici măcar în luna cadourilor. Păi să luăm trei pliante ale unor mari magazine, din București și din toată țara. Încep cu unul mai necunoscut: LIDL. Slogan: ”Alege înțelept!” Să vedem din adevărate ”oferte”, dacă avem posibilitatea… Începe cu brânză Brie, 5.49, 200 g. Mucegăită? Francezii au atâtea hipermarketuri prin lume încât nu pot să ne trimită și nemucegăită. Tot pe prima pagină, cozonac cu umplutură de nucă și stafide, 9.99, 800 g. Scump, dom’ne scump, dincolo era mai ieftin! Pe pagina a doua, cadoul magilor e vinul fiert (ce necesită numai să fie încălzit, nu ”fierbere” – ne explică să nu-l fierbem, auziți!), 7.99, 8.5 % (alcool, după fierbere?), 1 l. Dulano, salam de porc, 12.99, 200 g. Cozonac cu unt Favorina Butter-Mandel Stollen, 14.99, 750 g. Uau! Că untul îi dublează prețul, nu știați! Emmentaler Milbona – nota bene: din mila sfântului Vest faceți umbră pământului în Est – 5.39, 150 g și 12.49, 400 g. Și acum treceți la ultima pagină de la LIDL. File de cod Alaska, 16.99, 1000 g. Brânză feta Eridanous authentic greek speciality, matured in brine, 5.99, 200 g. Pe când a noastră telemea de vacă e la 400 g vreo 7.00! Iar pe piață și mai ieftină. Ce-am făcut la LIDL, nicio brânză, îmi pare rău însă că numele acestui hipermarket sună precum dispăritul Lido, cel mai faimos bazin de înot interbelic.
Real. Fără egal... în țepe! Doar suntem pe teritoriul însemnat de Vlad Țepeș săracul, pentru că numai oamenii drepți sunt făcuți vampiri, călăi, scelerați de către ceilalți... O luăm invers acum, de la coadă la cap! Dormitor Linda, pat + 2 noptiere + șifonier, 499 roni. Ãștia au greșit prețul. E imposibil să vă mobilați o cameră cu numai cinci milioane de lei, numai materialul ar depăși acest preț. Sau cine știe din ce sunt făcute aceste articole? Lebăr Banat Bun, 3.99, 300 g. La Cora-i mult mai ieftin. Salam Sibiu cu coniac Agricola, 28.79, 470 g. Ce combinații le mai fată mintea, auziți și aici: Pachet cereale Viva, choco balls + fitness + miere + scorțișoară, 250 g + 500 g (ne-au dat gata!), preț normal: 9.68, preț promo: 7.26. Apoi, 3 în 1 cafea instant Nescafe, 24 * 10 g + cană cadou, 12.09. Sau Cafea prăjită și măcinată (uau, m-a dat deja pe spate), Jacobs Kronung, 500 g + Milka M-Joy alune 60 g cadou, 20.85. Pentru ce mare cadou dau eu mai mult pe-o cafea! Sau Untelemn de la bunica: 3 sticle + 1 kg făină Grania 000, albă superioară (aici i-aș crede neonaziști...), 20.82. Cam mult! Pampers Premium Care (oare care premiu de Crăciun?!), mărime 4, 104 bucăți pe ambalaj, iar 120 pe pliantul Realului, scutece pentru copii, 115.89! Scump. În altă parte erau mai ieftine. Vodca Stalinskaia, 0.7 l + Coca Cola 1 l. cadou, 28.65. Și Pampers irită, face fundul roșu, de la substanțele lor toxice. Alexandrion, 0.7 l, + 2 pahare, 39.89. Iar la Cora nu-i decât 34 la ora actuală, iar acum două luni era cu multe hiperpuncte, sau cu rambursare din preț, nu mai țin minte. Whisky Teacher’s (special pentru cel de sport, arestat la Jean Monet, de la zdup) + două pahare, 42.99. Tot la Cora am văzut Teacher’s-ul mult mai ieftin, 36.99. Păi nu bem paharele de șase lei! Eu am cumpărat însă Tullamore Dew, irlandez pur sânge, pentru socru-miu, acum de sărbători. Am prins și eu două sticle acum o lună, cu rambursare de 50 % la a doua cumpărată. Tot la Cora, dar acum în decembrie s-au prostit și ei, banul e regele!... La Real mai este și un Coș de Crăciun, dar nu de trei puncte, ci de unul singur, adică de un milion și un sfert: conține Panettone, Panettoncino, vin spumant, prăjituri, arahide glazurate, căciulă cu beculețe, 2.5 kg. Frumos calculat: două chile juma. Păi dacă scad vinul de 750 ml. și căciula plină de beculețe, cât băgăm la ghiozdănel, vreun chil juma de dulciuri?
Și acum să-i desființăm și pe cei de la Cora! Un an întreg ne-au obișnuit cu reduceri, iar acum s-au prostit iremediabil. Tort Cora, 25 lei, cu 2.5 reducere. 9.99 lei stafidele brune, de 500 g. Lebăr de casă Angst, pe kilogram, 19.99, dar am văzut pe la legume și fructe, aproape de casele de marcat, unii lebări mai mici, cu data de expirare 17 decembrie, depășită, puși la vânzare neseparat de alții mai ieftini, ce expirau pe 5 ianuarie, din care, bineînțes, în sfârșit, am luat. Să vedem pe 25 decembrie cum sunt, că prin ambalajul opac n-am cum să-mi dau seama! Medalioane somon per kg 29.99 lei. Fraierire pe față. Soția voia, dar când am aflat că sunt nedesolzite... Cum să desolzești medalioanele? Atunci am luat tacâm de somon, curată păcăleală, de-am pierdut trei ore în bucătărie să fac... borș cu ele! Luați mai bine păstrăv neviscerat, că ăla viscerat poate fi vechi, bun de aruncat. Cora are cel mai prost pește dintre toate hipermaketurile. Raportat la prețul general, la sortimente... Ciocolată Ritter Sport, 100 g, 5.20. Vin spumant Zarea, 1.5 l, Crystal Collection, 22.82. Și la mulți li s-a acrit de Zarea, de pe timpul defunctului. Ce să mai zic despre Medalion de somon la pungă, congelat, 34.99 lei per kg? Ori despre file Pangasius, specie produsă artificial, 9.49 chilul congelat? Sau de altă prostie, Cartofi Fantasy, din mama Franță, 2.5 kg, 10 mm, 13.16? Dar un zâmbet pe 14, 16 mm n-au la ambalaj adus de lângă Atlantic?
La o adică de ce există două denumiri ale monedei naționale după 2005? Leul de ce să se mai numească și ron? Bine că nu s-a făcut și un spot publicitar: Ron, ron, telecont! Ron, ron, dă din cont, ca să se ia și francezii cu câte un langue d’Oc, linguroi după noi, că le stâlcim denumirea fluviului Ron..., vărsând rom, mult rom și-n el, nu doar în Dâmbovița.
Vă preocupă și colindele în această perioadă? Ei, da! Ascultați-i atunci pe Alina Manole și pe Ovidiu Mihăilescu. La ora actuală ei colindă cel mai ca lumea. Tocmai au fost și prin liceul meu, împreună cu Eugen Cristea, Măgărușul care cântă de prin 1966. Căp...șunci!
Iar aseară, în prag de Ignat, guvernatorul CEC, în urma unui scandal în care o grămadă de deponenți au fost speriați că li se furaseră banii, iată că recunoaște nonșalant că încă din 2001 n-a citit nimic despre drepturile clienților CEC, numai pentru că respectiva carte de legi avea mai multe mii de pagini! Dacă n-a citit, atunci e bun el de plată, că hoții s-au descurcat de minune colindând internautic CEC-ul, adică prin vistieria statului...

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!