poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4063 .



Perfect
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Nicu al Popii ]

2010-05-13  |     | 



Perfect
Cronica muzicală a unui afon



V-ați întâlnit cu perfecțiunea? Unii spun că vioara întrunește această calitate. De sute de ani nu și-a schimbat forma și, precum o ființă umană dacă o „cultivi”, îi acorzi atenție, o „cânți”, răspunde din ce în ce mai bine. Poate de aceea, unei viori păstrate în seif ca un depozit financiar sigur, i se ucide” sufletul”...
Cum ar trebui să aibă mâinile omul, artistul pentru ca instrumentul să vibreze răspândind frumusețea unui sunet perfect?
Din când în când calc într-o sală de concert, mai ales când frustrările tind să mă devoreze.
Vineri 30 aprilie 2010, ora 18.00. O zi de primăvară superbă, nu adia vântul, temperatura optimă, în jur de 20 de grade Celsius, pomii în floare, mirosul de liliac îmbătător. Starea mea de spirit nu era însă la fel. La țară .... via degerase complet, la fel piersicii din grădina casei și cei trei smochini.
Trebuia să adun, cu brațele, corzile tăiate și să le dau foc. Fum, praf, dezolare! Simțeam nevoia să-mi încarc puțin bateriile. Și în loc să pornesc la drum lung, pe timp de seară, înspre tărâmul muncilor agricole, la sfârșit de săptămână ... m-am îmbăiat, îmbrăcat la costum și am plecat la Ateneu pentru a asculta la ora 19 celebrul Concert în mi minor pentru vioară și orchestră, opus 64, de Felix Mendelssohn Bartholdy, interpretat de Sergey Malov ... un violonist cu o carieră strălucită.
A reușit celebrul violonist să-mi încarce bateriile?
A interpretat partitura perfect, nuanțe, viteza fantastică a arcușului, note clare, totul a fost fără cusur. Nimic disonant. Explozia uralelor a fost pe măsura interpretării. S-a lăsat destul de greu până a dat ca bis o prelucrare a unei fugi de Bach.
În fața mea un fost ministru al culturii, puțin mai la stânga un fost consilier prezidențial, mai încolo un fost director de formații muzicale. În entuziasmul general al sălii eu făceam notă discordantă, aplaudam fără vlagă, doar mimam. De ce ? E greu de explicat, dar am să încerc.
Închipuiți-vă un tenor extrem de talentat, bolnav însă grav de plămâni. Cum va cânta el? Miniatural, fără să-și solicite plămânii!
Sau și mai bine, gândiți-vă la toate băuturile care există pe piață din ingrediente chimice. Specialiștii care le prepară au la dispoziție cele mai performante aparate pentru a respecta dozajul prescris. Și băutura din punct de vedere al formulei chimice este perfectă!
Nu-i așa că vă e dor, chiar dacă pe mesele a sute de milioane de oameni băuturile gen Cola sunt la mare preț, de un suc de mere proaspete, d’astea mai pământene, de prin dealurile noastre? Asta îmi doream și eu, un sunet de vioară necosmetizat, viu, liber să-și schimbe vibrația după o neașteptată, nebănuită bătaie de inimă a solistului ...
Interpretarea a fost perfect de ... artificială.
Și-a doua zi am tras de corzile de viță, am înălțat grămezi uriașe, le-am dat foc și am băut ... borș din tărâțe de grâu! Conține vitamina K și alte minerale absolut necesare pentru starea mea de entuziasm.


P.S.
Programul concertului a cuprins
Johannes Brahms – Variațiuni simfonice pe o temă de Haydn
Felix Mendelsson Bartholdy – Concertul în mi minor pentru vioară și orchestră
Carlos Chaves/ Dietrich Buxtehude – Ciacona în mi minor
Igor Stravinski (1919) – Pasărea de foc
Dirijor – José Aréan

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!