poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1829 .



Aproapelui cu ură XVIII
proză [ ]
povestire

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [mihaylo ]

2009-10-15  |     | 



Duminică seara, în curtea Annei Surduc se petrecea mai ceva ca la nuntă. Bătrânul lăutar Ionci trăgea cu arcușul pe strunele viorii ba câte o polcă, ba câte un ceardaș iar studenții dansau cu fetele din vecini care fuseseră invitate la petrecere.

Bătrânul Magas golea pahar după pahar ciocnind ba cu profesorul Lupu, ba cu profesorul Stănescu.
– Bine l-ați mai jucat pe Klontz, crucea cui l-a închinat de nemernic! sincer se bucura Magas. Dar nu înțeleg de unde ați aflat de planul pe care la țesut ca un păianjen otrăvitor?
– De la Dumitru! răspunse profesorul Stănescu. A venit ieri noapte, ne-a trezit și ne-a povestit cum bătrânul Klontz l-a plătit să-l omoare pe Maxim. Eu i-am propus să mergem la postul de jandarmerie, unde Dumitru i-a povestit și căpitanului Țiller planul lui Klontz, iar acesta a hotărât să dejucăm planul lui Klontz, lăsându-l să creadă că Maxim e mort. Astfel, când hăitașii au ajuns la mlaștinile de la Kotovo Dumitru în loc să tragă în Maxim după planul lui Klontz, a tras un foc în aer după planul căpitanului, apoi s-au ascuns împreună, așteptând venirea jandarmilor. Klontz fiind sigur că Maxim e mort a căzut foarte ușor în capcana întinsă de căpitanul Țiller.
– Bată-l Dumnezeu să-l bată! trânti cu pumnul în masă Magas, după care strigă la lăutar:
– Ia bagă domnule Ionci una de-a noastră!
Ionci începu o învârtită, iar Magas chiuind ca un fecior o trase pe Anna în joc.

După miezul nopții cei din sat au început să se împrăștie pe la casele lor, musafirii se culcaseră care pe unde a apucat, numai Andrei și Dumitru, la lumina palidă a lunii cu câte o ulcică de vin în față, discutau ba de una ba de alta presimțind fiecare din ei că de acum încolo vor fi prieteni nedespărțiți.
– Știi Andrei... întotdeauna când frații mei făceau câte o faptă rea, mama îmi spunea: «Tu să nu faci rău nimănui! Tu nu ești ca ei copile!...» Mama avea dreptate, eu nu aș putea ucide un om nici pentru toți banii din lume.
– Tu ești un om cu frica de Dumnezeu Dumitre! O să-ți fiu recunoscător toată viața mea pentru ce ai făcut pentru noi... îl bătu pe umăr Andrei.

* * *

Petru Klontz a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Nu puteau să-l scape nici banii, nici averea, nici cunoștințele suspuse. «Nu pot face nimic domnule Klontz, strânse din umeri căpitanul Þiller. Dacă era vorba de altcineva din sat – trecă meargă te scăpam, dar cu îștia de la Cluj nu mă joc!»
Când Klontz, peste trei ani și două luni a fost grațiat, Dumitru Iufurko, însurat cu Mărioara Surduc și așezat la casa lui, era unul dintre cei mai mari gospodari din sat și comerciant de cereale.
Klontz l-a dat în judecată pe Dumitru, precum că acesta i-a luat pe nedrept două hectare de pământ.
– Domnule Klontz pe acest act de donație stă iscălitura dumitale și iscăliturile a doi martori, profesori universitari din Cluj. Dar dacă susții că nu e iscălitura dumitale, putem trimite documentul la expertiză, îi spuse judecătorul.
– Dă-o dracu’ de expertiză!... spuse nervos Klontz și de atunci îl lăsă în pace pe Dumitru Iufurko, care «se dăduse de partea Surducilor»

Sfârșit


.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!