poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5978 .



Spovedanie
proză [ ]
-

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Gheorghe_Braescu ]

2005-08-31  |     |  Înscris în bibliotecă de Tudor Giugariu



Eu cred ca toate pacatele noastre izvorasc dintr-o cauza unica : lipsa de pudoare, de simt moral la clasa conducatoare.
Acesta este rezultatul unei educatiuni predicate si neintemeiata pe exemple sanatoase.De aici acea nepotrivire generala intre vorbe si fapte, un bolsevism moral care ne scutura de multa vremesi, ce e mai trist, ameninta sa fie fara leac.Am pierdut liberul nostru arbitru, denaturam totul : devenim furiosi pana la nebunie sau generosi pana la prostie.In drum spre casa luam la palme un birjar care refuza sa ne ia in trasura si cativa pasi mai incolo asmutim lumea asupra unui gardist care se lupta cu un pungas ce nu se da prins.
Am pierdut sensul vorbelor si relativitatea faptelor.Exageram aprecierile si termenii.Ne intalnim insa intotdeauna intr-un elan induiosator la antipodul moralei : un casier care fura nu-si zboara creierii, sigur fiind ca va fi achitat ca fiind prea tanar, impovarat de copii sau prea batran.Un general grav si bine acuzat circula in uniforma, cu pieptul constelat de decoratiuni, in mijlocul indiferentei generale.
Cand un spion, un dezertor sau un tradator mai scuturat este adus la judecata, toate somitatile baroului defileaza la bara justitiei, unde ca niste flasnete obosite canta pe aceiasi coarda incompetenta magistraturii.
In chestiuni care intereseaza societatea intreaga, lumea noastra se imparte in doua tabere : una care n-are nici o parere si alta, mai periculoasa, care e de parerea tuturor.Intre aceste doua tabere cresc ca intre doua straturi de pamant prielnic ciupercile politice si pescuitorii in ape tulburi.
O SOCIETATE CARE NU SE INSPIRA DIN SENTIMENTE PATRIOTICE NU NUMAI CA NU SE RIDICA DAR RAMANE FARA APARARE.Ea este la discretia pamfletarilor si a oamenilor buni de gura.Nimic nu se cucereste cu nimic si o idee ramane o idee, daca nu este insotita de o sfortare, de un sacrificiu.Patriotismul zgomotos nu este un patriotism curat.Politicienii galagiosi de la noi, guvernantii care exploateaza puterea ce detin de la oligarhii asupritoare au devenit proxenetii patriotismului, pe care-l prostitueaza cui ofera mai mult.

IDEALUL FECIORILOR DE BOIERI NOI-NOUTI, DE BOIERI AI BANULUI, ESTE SA SE SCUTURE DE ORICE OBLIGATIUNI CATRE TARA. Au petrecut fara nici o grija in momentele tragice si se veselesc in aceeasi dispozitie in cele solemne de astazi.In special, Capitala e plina de epicuriani.
ERA NATURAL : ONOAREA SCADE INTR-O SOCIETATE HIPNOTIZATA DE VALOAREA BANULUI.onoarea si banul duc o casnicie foarte rea; intre ei este lupta de suprematie : cine trebuie sa comande , banul sau onoarea, interesul sau datoria ?
Cand intr-o asemenea societate oamenii nu sunt calauziti decat de dorinta de a trai bine cu orice pret, decadenta morala nu intarzie sa-i cuprinda in mijlocul satisfactiei prosperitatii materiale.
- fragment-

( Spovedanie, in "Neamul Romanesc", 18 aprilie 1919

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!