poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2218 .



Totul despre clopote
proză [ ]
Clopote ale păcii și libertății
Colecţia: clopote

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [pârâu ]

2005-07-08  |     | 



Australian World Peace Bell

The Australian World Peace Bell a fost atribuit orașului Cowra în 1992 pentru îndelunga susținere a acestei idei precum și a contribuției cetățenilor săi la pacea și cooperarea internațională. Dreptul de a ridica un clopot al păcii se atribuie de către un organism internațional, pe criterii selective, urmare a solicitărilor adresate de către municipalități. Cowra a întrunit criteriile de acordare a permisiunii și a purces la materializarea ideii.
Clopotul este confecționat din metalul topit al monedelor provenite ca donație din 103 state ale lumii, membre ale Organizației Națiunilor Unite.
Onoarea de a găzdui acest obiectiv major a revenit Centrului Civic din Cowra. Pavilionul care-l adăpostește a fost decorat cu plăci ceramice pe care sunt inserate viziunea de pace a comunității din Cowra și principiile care o raliază Clopotului Păcii.
O prezentare audio a acestor aspecte si a istoriei devenirii Clopotului Păcii a fost de curând inaugurată și este prezentată zilnic turiștilor.
O ceremonie specială se desfășoară annual, cu ocazia Word Peace Day - Ziua Mondială a Păcii, care se celebrează în întreaga lume în a treia zi de Joi a lunii Septembrie, acțiune care susține marcarea momentelor dedicate programului de dezarmare al Națiunilor Unite.

Peace Bell of the Alpine Region

ARGE-ALP, este un proiect de cooperare al țărilor din zona Alpilor și a fost lansat în 1972 în Hotelul Inntalerhof din Telfs/Moesern, la inițiativa Domnilor Alfons Goppel (Bavaria), Silvius Magnago (South Tirol) și Eduard Wallnoefer (Tirol) ca Alpine Peace Bell.
Acest clopot era subordonat ideii centrale de cooperare, pace și bună vecinătate între locuitorii țărilor din Zonă care subscriu la aceleași valori politice, economice, culturale și turistice. Astăzi au fost cooptate ca membre ale inițiativei 11 regiuni din patru țări aparținând zonei ARGE-Alp și acestea sunt: Tirol, Vorarlberg și Salzburg (Austria); Bavaria și Baden Wuerttemberg (Germany); St. Gallen, Ticino și Graubuenden (Switzerland); South Tirol, Trentina și Lombardia (Italy).
La 12 Octombrie 1997, cu ocazia aniversării a 25 de ani de existența a proiectului ARGE-ALP, pe Valea Inntal a fost amplasat clopotul păcii. Acesta a fost plasat pe un deal din sudul localității Moesem, conferind vizitatorilor o panoramă sugestivă atât asupra Alpilor Tirolezi , cât și a Văii Superioare a râului Inn.
Clopotul este amplasat deasupra unei plăci de bronz pe care sunt încrustate în germană și italiană scopul și numele proiectului și al țărilor membre ale acestuia. Acest clopot este cel mai mare din regiunea Tirol, având 10 tone, 2,51 metri înălțime și 2,54 m în diametru la bază. Limba sa cântărește peste 500 kg. Clopotul sună zilnic la ora 5,oo după amiaza și este auzit în toate localitățile din zona Upper Inn Valley, iar martorii spun că acest sunet provoacă o impresie extrem de puternică și persistentă.

Hiroshima Peace Memorial Park

Acest clopot al libertății poate fi sunat de către oricare dintre vizitatorii săi, ca expresie a dorinței lor de pace. Cupola care adăpostește clopotul de o tonă, simbolizează universul. În incintă este prefigurată o hartă a lumii fără frontiere ale statelor, simbolizând “O singură Lume Unită” sub Clopotul Păcii de la Hiroșima. Ansamblul a fost poziționat în Parcul Păcii din Hiroșima. Pe o placă atașată de clopot se poate citi: “Clopotul Păcii. Dedicăm acest clopot ca simbol al aspirațiilor Hiroșimei: fie ca toate armele nucleare și războaiele să dispară, iar națiunile să trăiască o adevărată pace! Să sune pentru toți cei cărora le pasă, penntru fiecare ființă ce îi poate auzi vibrația și căreia să-i tresalte inima de gândul bucuros al păcii. Așa că și tu, prietene, oprește-te din drum o clipă și fă să sune acest clopot pentru Pace. Construit în 20 septembrie 1964. Hiroshima Higan-No-Kai”

The World Peace Bell

Clopotul de bronz este decorat cu simboluri ale descoperirilor omenești și conține inscripția: "The World Peace Bell is a Symbol of Freedom and Peace. Honoring Our Past, Celebrating Our Present and Inspiring Our Future" care înseamnă : “Clopotul Păcii Mondiale este un simbol al Prieteniei și Păcii. Onorând trecutul nostru, Celebrând Prezentul și Inspirându-ne Viitorul”.
Clopotul de 33 de tone, cu o înălțime de 3,66m va fi în final parte a unui carillon format din 84 de clopote, mult mai mici desigur cu înălțimi variabile cuprinse între 220 cm și 25 cm.

Rezidenții din Newport erau îngrijorați în perioada premergătoare instalării clopotului de sunetul său puternic și implicit de soarta geamurilor lor. Această teamă le-a fost alimentată de situația similară produsă la instalarea clopotului numit Big Joe la Catedrala din Cincinnati-Ohio,
The World Peace Bell a fost instalat în 1999 la Monumentul Mileniului din Newport, Kentucky și este cel mai mare clopot din lume așezat în aer liber, cu excepția lui “Tsar Kolokol” al Rusiei care n-a sunat niciodată; greutatea totală a sa cu limba și suportul de fixare ajunge la 47,2 to.
Acest clopot a fost conceput și realizat de către Verdin Company din Cincinnati, Ohio, în colaborare cu Pierre Paccard din Annecy, France.

The Freedom Bell in Washington, DC

The Freedom Bell a fost donat în 1981 Statelor Unite cu ocazia aniversării bicentenarului și a fost inclus în anii 1975-1976 în Trenul Libertății care a străbătut toate statele Americii cu acest prilej. Clopotul Păcii era numit alternativ la acea dată, Clopotul Libertății sau Clopotul Copiilor. Originalul, dublu ca mărime Clopotului centenar al Libertății, se află în vecinătatea acestuia în Philadelphia.
O copie a acestui Clopot al Libertății este amplasată în capitala SUA, la intersecția Massachusetts Avenue cu First Street, în fața Washington DC's Union Station. Mai multe date despre cele două clopote americane ale libertății ați aflat în capitolul anterior.

Freedom Bell in Berlin

Clopotul a fost fabricat sub o extrem de mare presiune de timp. El a fost proiectat și turnat în intervalul 25 Iunie – 28 August 1950 de către Compania engleză Gillett & Johnston.
Clopotul a fost imediat îmbarcat pentru America, unde a fost purtat prin 26 de orașe, iar peste 16 milioane de americani au donat bani și au semnat declarația de libertate. După aceasta, Clopotul Libertății a fost amplasat pe locația sa din Rathaus Schöneberg în Berlin.
Pentru festivitățile dedicate inaugurării sale, au fost închise școlile și magazinele; peste 500.000 de berlinezi au participat la acest moment alături de demnitari din toată lumea. Au fost prezenți pentru a marca momentul și pentru a sublinia dorința de pace și prietenia germano-americană, Lucius D. Clay în fruntea unei impresionante delegații americane, Cancelarul Konrad Adenauer și Primarul Berlinului-Ernst Reuter.
De la acea dată, Clopotul Libertății din Berlin sună zilnic marcând miezul zilei și reamintind mereu de sprijinul american pentru eliberarea părții de vest a orașului la finalul celui de-al doilea război mondial.

Japanese Peace Bell

Clopotul Japonez al Păcii a fost prezentat Națiunilor Unite în 1954 din inițiativa Asociației Japoneze pentru Națiunile Unite. Clopotul a fost făcut din monede adunate de copii din 60 de state ale lumii și a fost amplasat într-o locație amintind de un străvechi mormânt Shinto, având structura pavilionului suport și de protecție confecționată din lemn de chiparos.
Acest clopot suna doar de două ori pe an: prima dată în prima zi a Primăverii, cea a echinoxului, a doua oară în Septembrie, la data deschiderii sesiunii anuale a Adunării Generale ONU.
În 1994 a fost organizată o ceremonie specială care marca aniversarea a 40 de ani de la instalarea Clopotului Păcii. La această ocazie, Secretarul General Onu - Boutros Boutros-Ghali declara: “oricând a sunat, acest clopot a avut un mesaj extrem de limpede, adresat întregii umanități: Pacea este prețioasă. Dar nu este deajuns să tânjești după ea. Pacea se obține prin muncă susținută, îndelungată și grea”.

The Bell of September

Clopotul a fost turnat în Anglia și a fost instalat la Biserica Sfinta Treime pe Wall Street la 11 Septembrie 2002, pentru a marca comemorarea primului an de la atacurile teroriste asupra Americii. Acest nou clopot poartă următoarele inscripții:

PENTRU MARE SLAVÃ A LUI DUMNEZEU
ȘI PENTRU RECUNOAȘTEREA LEGÃTURILOR TRAINICE DINTRE
ORAȘUL LONDRA ȘI ORAȘUL NEW YORK
FÃURIT ÎN MOMENTE GRELE – 11 SEPTEMBRIE 2001

250th Anniversary Liberty Bell

Sunt multe lucruri care pot fi reproduse la un interval de 250 de ani, dacă viața îngăduie existența acelorași premise și condiții. În cazul nostru, Whitechapel Bell Foundry-Compania care a turnat originalul Clopot al Libertății în 1752, existând și la momentul acestei noi aniversări, a dăruit o copie a acestuia Americii în 2001.
De respectarea corespondenței între original și această replică, au fost responsabili doi angajați ai companiei, John Bentham și Ghulam Raz Rasool, care au reușit să reproducă toate detaliile, inclusiv cele ale suportului de montaj și piesele conexe.
Creatorii declară că aceasta -presupun ei- să nu fie ultima dintre copii, așa cum nu a fost nici prima.

Okinawa Peace Bell

Okinawa a fost ultimul teatru de bătălie major în care s-au confruntat forțele de ocupație americane cu cele ale apărării Japoniei la sfârșitul celui de-al doilea război Mondial.
A fost una dintre cele mai sângeroase bătălii ale tuturor timpurilor, în ea pierzându-și viața peste 200.000 de persoane aparținând trupelor combatante și populației civile.
Pentru a-i comemora pe toți aceștia, la 1 Octombrie 1978, a fost inaugurat “The Okinawa Peace Memorial Hall” pe dealul Mabuni, cel pe care s-a purtat practic ultima bătălie și cu care s-a încheiat războiul dintre cele două țări. Monumentul se dorește o recunoaștere ardentă a dorinței de pace a oricărei persoane, indiferent de naționalitate, rasă sau religie.
Clopotul Păcii a fost montat în grădina din fața Memorialului, într-un turn înalt de 9 m., construcție realizată prin donațiile membrilor The Lions International Club 337. El sună de 5 ori pe zi pentru liniștea spiritelor tuturor victimelor războiului. Se dorește de asemenea ca vibrațiile sale să propage dorința de pace a tuturor cetățenilor din Okinawa și de peste cele Șapte Mări.

The Justice Bell

Washington Memorial National Bell Tower
Washington Memorial Chapel, Valley Forge

The Justice Bell nu a fost sunat până când al 19-lea Amendment al Constituției SUA a fost adoptat în 1920, și care consfințea dreptul de vot al femeilor cu cetățenie americană. El a fost folosit ca îndemn și suport pentru campania de admitere și susținere a dobândirii capacității exercițiului electoral pentru importantul segment de populație feminin, ca una dintre bătăliile purtate pentru egalitatea oamenilor în fața legii, la drepturi și obligații.

El a fost creat ca o copie a Clopotului Libertății, dar pe care s-a adăugat inscripția “Justiție înfăptuită”. Limba sa de cca. 910 kg. a fost scoasă după acest moment, clopotul dăruindu-i-se liniștea cuvenită victoriei. Katharine Wentworth Ruschenberger din Strafford, Comitatul Chester-Pennsylvania a fost sponsorul clopotului, urmare a faptului că era membru al the National Woman Suffrage Association (Liga Națională pentru susținerea adoptării Dreptului de Vot pentru Femei), care s-a transformat apoi în League of Woman Voters (Liga Femeilor cu Drept de Vot).

Clopotul Justiției a început periplul său propagandistic la 15 Iunie 1915, când Pennsylvania a propus adoptarea acestui amendament, itinerar care a cuprins mai mult de 10.000 de km până la 2 Noiembrie 1915. După ce a parcurs majoritatea satelor și orașelor din toate cele 68 de comitate ale Statului, caravana clopotului s-a oprit, dar și-a continuat misiunea până în 1920.

Astăzi, Clopotul Justiției este găzduit de Tower Room of the Washington Memorial National Bell Tower at the Washington Memorial Chapel in Valley Forge.

The Korean Bell

Acest Clopot a fost dăruit copiilor lumii ca simbol al Păcii și Prieteniei și ca o contribuție a profesorilor membrii ai Academiei de Pace din Koreea de Sud în 20 Octombrie 1988. A fost rimis de către Reverendul Kwak pentru a fi auzit cum sună la inaugurarea Monumentului Păcii de lângă Sofia-Bulgaria din acel an. Pe suportul său se află inscripția: Clopotul provine de la profesorii membrii ai Academiei de Pace din Koreea, fondată în 1973”.

The Peace Bell in DMZ (Linia de demarcație dintre R.P.D.Koreea și Republica Koreea de la Panmunjeon –cod dmz 045)

Această Linie de Demarcație a fost trasată conform Armistițiului ce a urmat războiului fratricid din anii ’50 și care, a dus la ruperea teritoriului unei țări, ca urmare a diferențelor politice și ideologice interne și a influențelor externe. Această linie se întinde pe o lungime de 248 km. de-a lungul râurilor Yeseong și Kyodongdo, afluenți ai Fluviului Han la vest, până la est la Muyngho-ri în Kosung-gun. Linia traversează și zonele localităților Panmunjeom, Cheolwon, și Gumhwa.
Cuprinzând o arie de excludere de 2 km. nord și sud, linia de demarcație incumbă o suprafața de cca 600 km², de-a lungul ei fiind masați de fiecare parte câte aproximativ 500.000 de soldați ai fiecărei tabere.

Pe fosta arteră feroviară trans-koreeană - Gyeongui se mai fac și astăzi excursii de la Seul până la DMZ, cu vizitarea orașului Gaeseong, vizionarea panoramei Munților Songak și, în final, a unei arii din apropierea Zonei de Securitate la Panmunjeom și a amplasamentului Clopotului Libertății, situat la sud de aceasta linie.

Friendship Bells from Italy and New Zealand

În sala dedicată Clopotelor Vechi din Þări străine a Muzeului Clopotelor din Beijing, atenția vizitatorilor se poate îndrepta către două exponate legate de tema noastră.

Un prim Clopot al Prieteniei provine din Italia și este datat 1993. Inscripția sa “Italia – Beijing, 1993” reflectă strânsa relație de prietenie între popoarele Italiei și Chinei. Clopotul, prezentat în fotografia din stânga-sua, măsoara 35cm înălțime, 28cm diametru la bază si are o greutate de 44 kg.

Un al doilea clopot al prieteniei, mai mic, a fost dăriut locuitorilor din Beijing de către Mark Blumsky-Primarul Orașului Wellington din Noua Zeelandă în Septembrie 1997. El a aparținut unei nave de transport local de pasageri care a efectuat 50.000 de voiaje în siguranță. Clopotul dăruit de Primarul din Wellington dorea să sublinieze mai mult decât prietenia dintre cele două orase, faptul că rezultatele durabile se construiesc pe eforturi de maximă calitate și bine așezate în timp. Acest clopot măsoară doar 20cm înălțime, are o deschidere la bază de 21cm și cântărește 9,2 kg.

Să nu uităm înainte de finalul acestei părți, de faptul că și Viena este gazdă pentru un clopot al Națiunilor Unite din 20 Martie 1996. Acest prim Clopot al Păcii din Europa sună întotdeauna pentru a marca Echinoxul de Primăvară.

Mai consemnăm de asemenea prezența în Europa a unui Clopot al Păcii, situat aproape de frontiera estică a Germaniei unificate, în Frankfurt pe Oder. El fusese instalat aici în amintirea semnării Tratatului de consfințire a frontierei pe Oder-Neiße, între Polonia și fosta R.D.G. El a sunat și sună, întotdeauna la 1 Septembrie, pentru a reaminti de momentul sinistru al declanșării în 1939 al celui de-al doilea război mondial.

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!