poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6667 .



Ziua Furnicilor
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Bernard_Werber ]

2005-04-30  |     |  Înscris în bibliotecă de s



Ziua furnicilor

...
Zorii s-au ivit. Din nou, la fel ca ieri, 24 contempla orizontul vaporos.
Soare, rasari!
Si Soarele o asculta.
Stand singura la capatul unei ramuri, 24 priveste la splendoarea lumii si chibzuieste. Daca exista, zeii nu au nevoie sa se intruchipeze in Degete, nu au nevoie sa se transforme in animale uriase si monstruase. Ei sunt aici. Se afla in bunatatile suave pe care copacul le-a produs ca sa atraga furnicile. In cuirasele sclipitoare ale scarabeilor. In sistemul de refrigerare al termitierei. In frumusetea fluviului si in miresmele florilor, in perversitatea plosnitelor si in culorile aripilor fluturilor, in deliciosul mierat al paduchilor-de-frunza si in veninul mortal de albina, in muntii intortocheati si in fluviul linistit, in ploaia care ucide si Soarele care invioreaza!
Ca si 23, 24 accepta sa creada ca peste lume domneste o forta superioara. Adeasta forta insa, dupa cum tocmai a inteles ea, se afla pretutindeni si in toate! Ea nu este intruchipata doar de catre Degete!
Si ea este un zeu, si 23 este un zeu si Degetele sunt zei. Nu are rost sa mearga cu gandul mai departe. Totul este aici, la indemana antenei si mandibulei.
Furnica isi aminteste de legenda pe care i-a povestit-o 103. Acum o intelege pe de-a-ntregul. Care este momentul cel mai fericit? Cel de acum! Care este cel mai bun lucru e facut? Sa te ocupi de ceea ce ai in fata! Care este secretul fericirii? Sa umbli pe Pamant!
Furnica se ridica.
Soare, inalta-te si mai sus si straluceste!
Si din nou, Soarele se supune, docil.
24 se urneste din loc si da drumul coconului. Acum ea nu mai are nici o tinta si nici un ideal. A inteles totul. Nu mai are nevoie sa continue cruciada. Ea se ratacise intruna, de cand se stia, pentru ca nu reusea sa-si afle locul. Acum stie ca locul ei este aici. Sarcina ei este sa amenajeze insula aceasta si singura ambitie pe care o mai are este sa profite de fiecare clipa ca de un miraculos dar al existentei.
Nu se mai teme de singuratate. Si nu se mai teme nici de ceilalti. Cand te afli in locul potrivit, nu te mai temi de nimic.


.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!