poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4227 .



Maestrul Silviu Orăvițan a fost premiat de Președintele României
presa [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Minos ]

2004-07-01  |     | 



Silviu Orăvițan, marele artist plastic lugojean, a primit, recent, "Ordinul de merit în grad de cavaler" din partea Președinției României. El este primul (și singurul, deocamdată) artist lugojean care primește această înaltă distincție. Această veste bună a constituit și prilejul unei întâlniri cu presa locală, marți, în cadrul căreia s-au abordat mai multe probleme. Am aflat astfel că, în urmă cu două săptămâni, la Kaisersteinbruck, în apropiere de Viena, a avut loc a șaptea ediție a Simpozionului Internațional de Artă. Această localitate este deja consacrată, prin faptul că, în fiecare an, reunește renumiți artiști plastici europeni. În acest an au participat artiști din Slovacia, Ungaria, Cehia, Polonia, Austria, Slovenia, Italia, Bulgaria, Malta, Croația și Lituania. Simpozionul s-a bucurat de un public numeros, printre care vestiți critici de artă și ambasadori. Artistul lugojean Silviu Orăvițan a participat, prin Muzeele Albertina și Belvedere, ca invitat special, cu o expoziție personală. Simpozionul a fost vernisat de însuși Otto von Habsburg, președintele Uniunii Paneuropa. El a vorbit despre politicile culturale și economice ale Uniunii Europene și a salutat participarea României - prin maestrul Orăvițan - la acest simpozion. Cu această ocazie, cunoscutul artist plastic lugojean a fost invitatul de onoare al unuia din cei mai mari artiști ai lumii, Wander Bertoni, sculptor de origine italiană stabilit în Austria. Marele sculptor contemporan se va afla anul acesta și la Lugoj. Din păcate, și de această dată, s-a întâmplat ca și anul trecut, la New York. Ambasadorul României, deși era așteptat de toată lumea, nu și-a făcut apariția.
Alături de consilierul cultural al lui Papa Ioan Paul al II-lea...
De asemenea, maestrul Silviu Orăvițan conduce, la Cluj, o lucrare excepțională, ajutat de Ladislau Pokker, Ovidiu Bădescu și Andrei Rosetti. E vorba de un iconostas la o biserică nouă. De ce este această lucrare excepțională? Deoarece la ea colaborează și Marco Rubnik, unul dintre cei mai talentați pictori de mozaic din lume și totodată consilierul cultural al lui Papa Ioan Paul al II-lea. El va picta biserica clujeană în tehnica mozaic. E cât se poate de interesant, pentru că, la Cluj, au existat anumite tensiuni religioase, și, iată, s-a găsit forța și înțelegerea ca un pictor ortodox să conlucreze la făurirea unui lăcaș de cult ortodox cu un pictor mozaicar catolic (Marco Rubnik este călugăr iezuit). Nici nu se putea mai mare șansă și lecție de ecumenism, din punctul de vedere al comuniunii religioase.
A doua ediție a albumului Oravitzan
Totodată, maestrul Orăvițan a amintit că, după epuizarea primei ediții a albumului Oravitzan, de sub teascurile Editurii Brumar a ieșit o a doua, adăugită cu detalii despre expozițiile din SUA (la Muzeul Național al Artei și Istoriei Catolice din Harlem), Palatul Cotroceni, Cluj (iconostasul realizat la Mănăstirea Nicula) și Paris (în casa-galerie a lugojencei Dana Giovaninetti). Nota finală a întâlnirii a fost una melancolică dar tonică în același timp."Din când în când trebuie trasă o linie. Eu încep să trag această linie, mai ales că sunt foarte aproape de pensie. Galeria Pro Arte funcționează din 1980. Mari artiști români și străini au expus aici. Noi vă cerem și dvs, presa, să faceți lobby pentru noi, fiindcă vrem să tipărim o carte, care ar urma să păstreze, prin memoria foii de hârtie, ce s-a întâmplat la Lugoj. Cartea urmează să aibă titlul Lugoj - Itinerarii spirituale New York-Paris-Berlin-Geneva-Viena. Niciodată Lugojul n-a fost martorul unui asemenea dialog, al unui asemenea schimb de substanță la cel mai înalt nivel al creației artistice cu aceste capitale culturale ale lumii... Acum am trecut peste vânzoleli, iar Consiliul Local are această obligație, pentru că Lugojul înseamnă în primul rând cultură. Intrăm puternic într-o comunitate de state, iar dialogul cultural va fi foarte important", a apreciat maestrul Orăvițan.



.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!