poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4730 .



A murit marea oralitate a folclorului românesc?
presa [ ]
Maestrul George Sirbu mărturisește...

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [angela furtuna ]

2007-02-26  |     | 



A murit marea oralitate a folclorului românesc?


Intr-o perioada cand procesul de branding de tara al Romaniei trece prin furcile caudine ale identificarii unui fabulouspirit minune, maestrul George Sirbu, la a 70-a sa aniversare, incearca sa ofere elemente de sprijin constructorilor de imagine ai Romaniei: fabulouspirit romanesc a insemnat si aceasta oralitate a folclorului.
Ce s-a intamplat cu ea?
A disparut?
Cand?
Unde?
De ce?

Raspunsurile, in cadrul Conferintelor Bibliotecii de miercuri, ora 12, in Sala de Arte a Bibliotecii Bucovinei "I.G.Sbiera", cand maestrul va sustine conferinta „A murit marea oralitate a folclorului romanesc?”





Miercuri la ora 12, în Sala de Arte a Bibliotecii Bucovinei « I.G.Sbiera » , în cadrul Conferințelor Bibliotecii « Bucovina – Brandul României pentru Uniunea Europeană », George Sîrbu va susține conferința « S-a stins marea oralitate a folclorului românesc ? » , fiind omagiat în chiar luna aniversării nașterii sale. Moderator: Angela Furtună

Maestrul George Sîrbu este absolvent al Conservatorului de muzică „Ciprian Porumbescu” București (1973), activând între anii 1961-1979 ca dirijor al Orchestrei de muzică populară a
Ansamblului Folcloric „Ciprian Porumbescu” Suceava, între anii 1980-1989 ca dirijor și director al Orchestrei de muzică populară „Plaiurile Bistriței” Bacău iar între anii 1983-1984 și în 1989 lucrând cu Ansamblul Folcloric „Ciocârlia” București 1990-1995 – Dirijor, director și secretar muzical la Ansamblul Folcloric „Ciprian Porumbescu” Suceava.
În 1990 înființează independent Ansamblul „Balada” Suceava, care din anul 2002 se numește Ansamblul de copii și tineri „Balada Bucovinei” cu realizări culturale prin spectacole, albume audio, emisiuni de televiziune și de radio.
În 2002 înființează Fundația Culturală „George Sârbu” pentru promovarea, conservarea tradițiilor folclorice și religioase din Bucovina și Moldova, sprijinirea Ansamblului „Balada Bucovinei” din Suceava (deplasări peste hotare în Franța, Italia, Spania, Germania, Republica Moldova, Polonia și realizarea a 12 albume audio ).
A inițiat și condus Festivaluri folclorice județene și interjudețene: „Comori de suflet românesc” de ansambluri și formații muzical-coregrafice;„Silvestru Lungoci” interpreți de instrumente muzicale aerofone – poliinstrumentiști și monoinstrumentiști; „Alexandru Bidirel” pentru interpreți copii și maturi la vioară; Festivalul de colinde „Astăzi s-a născut Hristos”.
La data de 2 februarie a împlinit 70 de ani, din care cei mai mulți au fost dedicați folclorului românesc cu dragoste și dăruire. Chiar daca marea oralitate a artei populare românești se stinge, prin artiști devotați ca George Sîrbu, au fost recuperate mari calupuri de civilizație creatoare și identitate națională românească, ce pot fi astăzi redate lumii, mărturisind despre vechimea și originalitatea civilizației noastre. Un rapsod format de George Sîrbu este și Gabriela Teișanu, recentă invitată a Bibliotecii Bucovinei unde a susținut concertul „Dragobete, dragostea mea”, și care mărturisea despre implicarea Maestrului în culegerea și prelucrarea folclorului românesc : „. Mergând pe la cântărețele localnice și ascultându-le, găsești mereu un nucleu arhaic de folclor, o celulă muzicală. Nu vei găsi niciodată un cântec vechi întreg, cap-coadă. Dar un folclorist și compozitor, sau un rapsod înzestrat, odată ce are celula muzicală, o dezvoltă. Un talent de mare calibru, ca acela al lui George Sîrbu, de exemplu, poate face minuni. Acestui desăvârșit maestru, dacă îi duci măcar un vers recuperat din gura unui rapsod, și îi mai pui în față și o culegere generică, el poate realiza, prin reconstruire și reconstituire, o capodoperă populară veritabilă ».

Angela FURTUNÃ Scriitoare, publicistăMembră a Uniunii Scriitorilor din România **** Blog Angela Furtuna






.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!