poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2758 .



Invitație la Simpozionul și manifestările dedicate Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului
presa [ ]
27 ianuarie ora 12, la Biblioteca Bucovinei

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [angela furtuna ]

2009-01-22  |     | 





Invitație

27 ianuarie - Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Consiliul Județean Suceava, Biblioteca Bucovinei "I.G.Sbiera" și Comunitatea Evreilor din Suceava organizează marți, 27 ianuarie 2009, începând cu ora 12, manifestări dedicate Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului .
Astfel, la ora 12, va debuta Simpozionul de Comemorare, prezidat de prof. Sorin Golda, președintele Comunități Evreilor din Suceava, care va modera discuțiile alături de scriitoarea Angela Furtună și de jurnalista Dana Humoreanu.

Evenimentele vor include mai departe, pe toată durata zilei, vizionări de filme: Auschwitz-O Produție BBC, Anne Frank, Lista lui Schindler și alte documentare.

Va fi vernisată o expoziție de carte cu tematică istorică, documentară și literară privind Holocaustul.

O altă expoziție are ca tematică povestea și casa Annei Frank din Amsterdam, incluzând albume, fotografii, DVD-uri și cărți în diferite limbi de circulație.

Acestor expoziții li se va alătura și o expoziție de carte documentară, istorică, beletristică și de artă scrisă de scriitori evrei sau scrisă de autori dedicați cercetărilor iudaice. Astfel, vor fi expuse cărți și albume aparținând cercetătorilor, scriitorilor și artiștilor : Norman Manea, Aharon Appelfeld, Paul Celan, Andrei Oișteanu, Benedict Solomon, Lya Benjamin, Vladimir Tismăneanu, Alexandru Șafran, Hannah Arendt, Alfred Hârlăoanu, Elie Wiesel, Iulian Băicuș, Jan T. Gross, Victor Neumann, Paul Johnson, Liviu Rotman, Radu Ioanid, A. Cohen, Mihail Sebastian, Annick de Souzenelle, Haim Cohn, Jean Ancel, Saul Bellow, Eliphas Levi, Papus, Angela Furtună, Regine Azria, Moshe Idel, Aristide Straja, Lucian Schwarz, Teșu Solomovici, Lucian Regenborgen, Vlad Solomon, David Deutsch, Deborah G. Felder, Escher, Chagal și mulți alții.

Se va vernisa o expoziție de pictură și poezie Rebecca Horn, intitulată "Concert for Buchenwald".

O altă expoziție de artă digitală semnată de Angela Furtună și intitulată Shoah va putea fi revizitată, fapt posibil și în galeria internetică londoneză Saatchi Gallery unde expoziția are caracter permanent.

Vor putea fi vizionate și audiate concerte de muzică clasică interpretate de violoniști și pianiști evrei, colaborând cu cele mai mari filarmonici și orchestre din lume. O mică incursiune în muzica klezmer va aduce un omagiu creatorilor populari ai genului.
..............................
.................................................................................................

În urma rezoluției adoptate la 1 noiembrie 2005 de Organizația Națiunilor Unite, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului a fost stabilită pe data de 27 ianuarie. Alegerea zilei de 27 ianuarie este legată de eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau, din Polonia.
Holocaustul a fost programul de exterminare a evreilor, plănuit și executat de regimul național socialist din Germania, condus de Adolf Hitler, între 1933 și 1945. Dacă cifra morților se ridică la șase milioane, astăzi se estimează că cifra totală a persecutaților urcă la nouă-unsprezece milioane de oameni, care adaugă evreilor și alte etnii sau minorități culturale: evrei, polonezi, romi, slavi, persoane cu handicap fizic și mintal, homosexuali, masoni și martorii lui Iehova
Holocaustul nazist nu și-a atins scopul și nu a reușit să șteargă de pe suprafața pământului în mod definitiv populația și cultura iudaică, deși acesta a fost țelul său inițial exprimat prin doctrina soluției finale. Expozițiile ce vor putea fi vizitate aduc unele mărturii despre o cultură care a renăscut prin democrație și toleranță și care este marcată de vitalitate și de universalitate, așezându-se din nou cu onoare la temelia umanității, alături de celelalte surori întemeietoare.




Angela Furtună

scriitoare, publicistă
membră a Uniunii Scriitorilor din România

Inițiatoarea și Coordonatoarea programului Ziua Internațională a Victimelor Holocaustului de la Biblioteca Bucovinei - 27 ianuarie 2009

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!